Sporten är vapnet när kanalerna kapprustar

SPORTBLADET

Mätt vill ha mer. Nu rustar bjässarna SVT och TV4 för den mest spektakulära svenska tv-striden sedan den sistnämnda kanalen startades 1990. Och sport ingår naturligtvis i ammunitionen.

Nästa söndag avlossas den första hagelsvärmen från TV4. Då blir

söndagskvällarnas ”Sporten” en timme långt och inleds 19.30. Om tre veckor, 24 februari, svarar SVT på den sportsalvan. Den dagen utvidgas nyhetskanalen ”SVT 24” till att inkludera episka sporthelger. Vasaloppssöndagen 2 mars är det sedan i analoga SVT premiär för ett slags ”best of 24 Sport”, en timme, innan ”Söndagsöppet.” Varefter Fyran gör motattack 9 mars när digitala ”TV4+” startar och serverar sportnyheter varje timme, liksom fotboll på söndagseftermiddagar /kvällar.

Första reaktionen: ojdå/överambition/mättnad/heliga zapp-kontroll-var-befinner-du-dej?

Söker formatet

Helt klart ÄR det intressant vad Fyran ska göra med en timme sport på söndagarna. SVT:s ”Sportspegeln” söker och söker ett bra format på sin uppdaterade trekvart. I söndags, i en sporthelg trés magnifique, blev det riktigt starkt. Andra gånger krävs det tändstickor mot ögonlocken för att orka förbi alla vinjetter/förflyttningar/samtal. Nu ska Fyran, med mindre resurser och lägre lägstanivå på personalen, göra SITT sportmaraton. Ett moment blir debatten ”Sportklubben”. Sändningstiden lär bli en bättre tittarmagnet.

Om söndagarna med ”vanliga” Fyransporten nu blir en hel garderob, bidde det en tummetott av sportdelen i lillasyster ”TV4+”. Det som först kallades ”sportkanal” innebär i skarpt läge: ett stycke spelinslag (”Spelbolaget”), korta sportnyheter varje kväll, och endast på söndagar ett regelrätt sportblock. Med bland annat tyska Bundesliga och den (faktiskt) nystartade brasilianska ligan, köpt som grisen-i-säcken. Ciceronerna inkluderar Richard Sjöberg och Suzanne Sjögren (sportnyheterna), respektive Joakim Geigert/Ellinor Persson (”Spelbolaget”). I bilden finns även Harald Treutiger med frågesport. Hur många karat har de namnen i sportsammanhang om ett halvår?

SVT:s ”24 Sport” har på papperet en mer imposant personalskara: Christer Ulfbåge, Chris Härenstam, radiosportens begåvade Tommy Åström, liksom förra fotbollsstjärnan Malin Swedberg, alla ingår i redaktionen. Men man lär få hysta in minst ytterligare en OB-buss med tungviktare för att locka gigantiska tittarskaror till kioskvältare som damallsvenskan i fotboll, superettan i fotboll, liksom diverse handboll/basket/bandy.

Fixering vid söndagar

Mångfald är ju ett begåvat direktiv för svenska tv-giganter. Och förr eller senare lär man väl väl knappa in Boltic-Vänersborg eller Botafogo-Santos.

Vissa av sporterna HAR behandlats styvmoderligt. Nu kanske till och med landets tredje största serie, Superallsvenskan i hockey, hittar en kanal.

Men varför allt detta i ett läge när man inte har råd att vara med i matchen om sändningsrättigheter av de största idrotterna, när man inte kan ge sina vanliga sportredaktioner ordentliga reportageresurser? Och om man nu ändå gör detta: varför fixeringen vid söndagar, tv-sport-utbudet är knappast magert den dagen?

Nej, den här spalten möter nog ändå de här nyheterna med en relativt matt applåd, lite som när bandyhandskarna är på, vi får se om de ramlar av framåt våren.

Alltid överskattat: Zzzzzömniga zzztarter i längdskidåkning.

Pernilla Wiberg var väl helt okej i sin nya roll?

Rit-Ola i ”Fotbollskväll” OCH Canal+. Det bästa av två världar.