AIK jagar franskt till vänsterkanten

SPORTBLADET

Jurietti är en klasspelare

Det kan bli franskt på AIK:s vänsterkant i år. Gånger två.

Mittfältaren Antony Riveron från Toulouse - och backen Franck Jurietti från Monaco.

- Jurietti är en klasspelare, säger sportchefen Peter Kisfaludy.

Det är bara att hålla med. Med 175 matcher och åtta säsonger i Ligue 1 (högsta divisionen i Frankrike) vore Franck Jurietti, 27, en av de mest spektakulära värvningarna till årets allsvenska, samt en klar förstärkning för Solnaklubben.

- Han är aktuell men har haft skadeproblem. Det finns en del som måste kollas innan vi går vidare, säger Peter Kisfaludy.

Skadad sedan i oktober

Sedan oktober har Jurietti varit skadad men började nyligen träna tillsammans med Pontus Farnerud och kompani i Monaco som ligger tvåa i ligan.

Enligt vad Sportbladet erfar är tanken att AIK ska låna ytterbacken året ut, med option på ett köp. Under tiden delar klubbarna på lönekostnaden.

- Ju fler spelare från Afrika, Brasilien och Argentina som kommer till Europa, desto fler européer blir tillgängliga för allsvenskan, säger Kisfaludy.

Fransman nummer två är inte lika meriterad. Antony Riveron, 21, beskrivs som en snabb och spelskicklig yttermittfältare, fostrad i Marseille och Toulouse, men utan meriter från a-lagsfotboll.

- Han ska träna med oss en vecka och kommer att provspela mot Café Opera på lördag, säger Peter Kisfaludy.

Meriter från OS

Precis som många andra europeiska spelare är Riveron Antony "arbetslös" sedan årsskiftet.

Under dagen ansluter också nigerianen Bright Igbinadolor som närmast kommer från Jokerit i finska ligan. Han spelade samtliga matcher för Nigeria i Sydney-OS 2000. Ochså Bright kommer att spela träningsmatchen på lördag.

AIK är på akut jakt efter vänsterfotade spelare. Tidigare har Malmös Joseph Elanga varit aktuell. Men AIK har i dagsläget inte pengarna att värva svenskt. Dessutom har Malmö deklarerat att man gärna behåller Elanga.

Därför kan det bli två fransmän som tar hand om AIK:s vänsterkant år.

Robert Laul