Enorma glädjescener när Linköping vann

SPORTBLADET

Viktigt för killarna att visa att de kan spela på en hög nivå

LINKÖPING

Bara en poäng de åtta senaste omgångarna.

Mot HV 71 kom den första segern sedan 7 januari.

- Otroligt viktigt för killarna att visa att de kan spela på en hög nivå, säger Linköpings tränare Torgny Bendelin.

Det märktes att östgötarna inte vunnit på nästan en månad. Glädjescenerna efter 1-0 mot HV 71 var nämligen så stora att man skulle kunna tro att laget tagit SM-guld.

- Två av de tre senaste hemmamatcherna, mot Modo och Södertälje, har varit rena katastrofen från vår sida. Därför betyder de här tre poängen enormt mycket, menar Bendelin.

Fortfarande finns teoretiska möjligheter att undvika kvalserien - men realistiskt sett ser det kört ut.

Betydelsefulla poäng - men kvalserien hotar

- Vi kan bara göra vårt bästa och försöka vinna alla våra matcher som är kvar. Men det gäller att vi kommer upp på samma nivå som i dag. Alla kämpade och offrade sig verkligen, framhåller målvakten Daniel Sperrle.

20-åringen är van att stå i skuggan av Mikael Sandberg. Han har bara stått fyra matcher från start på hela säsongen. På de två senaste - borta mot Leksand i torsdags och hemma mot HV 71 på lördagen - har Daniel bara släppt in ett endaste mål.

- Vi har spelat väldigt stabilt och enkelt i försvaret, det känns som att vi är på gång. Och att få hålla nollan under debutåret i elitserien känns förstås inte helt fel, ler Sperrle.

HV 71 inledde bäst och kunde gjort mål både en och två gånger i den första perioden. Pasi Määtänen var inblandad i ett par farligheter, varav en helt fri i spel fyra mot fem. Men Daniel Sperrle svarade för en härlig benparad.

I den andra perioden presterade han en räddning av minst lika hög klass då Määtänen frispelade Per-Åge Skröder framför Linköpings kasse.

Östgötarna höjde sitt spel ordentligt i mittakten och var oerhört nära att pricka dit ledningsmålet alldeles efter pausen.

"Vikarien" David Sperrle imponerade

Magnus Gästrin serverade Mikael Håkanson en läcker pass som skar genom hela HV 71-försvaret, men Stefan Liv lyckades att styra skottet över ribban.

Målet kom i stället i slutet av samma period genom Johan Bülow, forwardens andra för säsongen. Backen Peter Casparsson lyfte in pucken framför gästernas kasse och Bülow fick träff på volley.

Något som alltså även blev segermålet.

- Bara att gratulera Linköping för en väl genomförd match. Felet var inte att vi tappade in ett mål, utan att vi inte ens lyckades trycka in ett enda. Vi tog varken speciellt mycket skott eller gick på returer, kritiserar HV-tränaren Harald Lückner besviket.

TT