Italien har fått en ny liten fotbollsidol

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotbolls-Italien har fått en ny idol. Outsidern Fabrizio Miccoli som gjorde landlagsdebut i går, har

vad som krävs för att bli publikens älskling. Han ger "gli azzurri" fräschör och nytt hopp inför EM-kvalet.

Kärt barn har många namn. Det gäller i allra högsta grad för Fabrizio Miccoli som kallas allt ifrån

Salentos Romario till Perugias Maradona, anfallaren i fickformat eller helt enkelt och kärleksfullt "il bomberino". Fabrizio Miccoli är nämligen liten till växten, 1 meter och 68 centimeter i strumplästen.

Det innebär att han åtminstone kroppsligt passar in utmärkt i en förnämlig grupp av strikers och så kallade "fantasisti", vars uppdrag är att avgöra besvärliga matcher med kreativitet och skicklighet.

Paolo Rossi

Jag tänker på spelare som Paolo Rossi, Roberto Baggio, Totó Schillaci, Gianfranco Zola, Vincenzo Montella, Alessandro Del Piero. Inga vajande flaggstänger precis. Men Italiens 60 miljoner inhemska fotbollsteoretiker är övertygade om att det är bra för balansen och accelereringsförmågan att ha en liten, kompakt kroppshydda.

Det har alltså Fabrizio Miccoli. Han är snabb som en vessla, säker på sig själv och gör varje boll till en målchans. Dessutom har han en tatuering som föreställer Che Guevara på höger vad.

"Jag har läst en bok om honom. En stor personlighet. Jag identifierar mig med Che", säger Miccoli.

I ligan gjorde "il calcios" nyupptäckte revolutionär senast livet surt för premiärminister Berlusconis Milan. Tack vare ett praktfullt mål av "il bomberino" vann småstadsklubben Perugia över divorna från Milano, som därmed förlorade förstaplatsen i ligan.

"Han hade tur", sade Berlusconi syrligt om Miccolis vackert insparkade mästerverk. Om "il bomberino" hade spelat i Milan, skulle de förmodligen ha beordrat honom att ta bort tatueringen. Che är så att säga inte politiskt korrekt i Berluscans gäng. Miccoli började förresten sin karriär i Milans pojkverksamhet.

Otacksamme påg.

Det är väl rebellen i honom. Ett annat av Miccolis celebra offer är Juventus, som äger honom. Han är bara utlånad till Perugia den här säsongen.

Det var Juve som köpte Miccoli av Serie B-klubben Ternana förra säsongen. "Il bomberino" tackar genom att slå ut just Juventus ur Coppa Italia med några lika avgörande som överraskande mål. Därmed är Perugia i semifinal i italienska kuppen och det är första gången i historien.

Ny hjälte

Nu förstår ni antagligen varför Italiens landslagstränare Giovanni Trapattoni fått upp ögonen för fotbollshjälten i Perugia. Äntligen har Trap gjort något begripligt. Han har beslutat sig att satsa på framtiden.

Ta tillvara de nya förmågorna. Det är nästan så att man förlåter honom för det baggianska dramat. Miccoli känns som en värdig efterträdare.

Men han var nervös när han kom till "gli azzurris" träningsläger i Genua för några dagar sedan. "Jag fick inte en blund i ögonen den första natten. Det finns situationer som man drömmer om i hela sitt liv och när de äntligen går i uppfyllelse vet man inte hur man ska uppföra sig". Miccoli tog det säkra före det osäkra och gjorde mål i den första träningsmatchen, reserverna mot ordinarie.

"Om jag bara får spela en minut ska jag visa Trapattoni vad jag är värd", sade Miccoli.

Kristina Kappelin (sport@aftonbladet.se)

Publicerad: