Längdskidor

Anklagelserna chockar Norge

SPORTBLADET

Dopning ett problem inom norsk idrott

72 liter plasmaexpander, 100 sprutor med dopningsmedel och blodförtunnande preparat i både vätske- och tablettform försvann efter OS i Lillehammer 1994.

I en dokumentär antyder den norske idrottsläkaren Helge Oftebro att allt användes av norska idrottsutövare.

– Allt är bara taget ur luften. Det här är bara ett försök att smutskasta oss, säger skidkungen Björn Dählié.

Läkaren Helge Oftebros uttalande skakar nu idrottsnationen i grunden. Bland annat har han jämfört idrottarnas omklädningsrum på 80-talet med  rena krigssjukhus med droppåsar och kanyler .
Läkaren Helge Oftebros uttalande skakar nu idrottsnationen i grunden. Bland annat har han jämfört idrottarnas omklädningsrum på 80-talet med rena krigssjukhus med droppåsar och kanyler .

I går kväll sände TV2 Norge dokumentären ”Rikets tillstånd” och där presenterades uppgifter som i dag skakar norsk idrott i grunden. Läkaren och dopningsexperten Helge Oftebro jämförde norska omklädningsrum 80-talet med rena ”krigssjukus med droppåsar och kanyler”.

– Jag har sagt det tidigare, bland annat för 15 år sedan, men inte fått något gehör. Dopning är ett problem inom norsk idrott, men jag vill inte peka ut någon speciell, säger Helge Oftebro till nyhetsbyrån NTB.

I dokumentären presenteras bevis i form av dokument från OS i Lillehammer 1994. Arrangörerna beställde inför mästerskapet 72 liter plasmaexpander, 100 sprutor med tänkbart dopningsmedel och blodförtunnande preparat i både vätske- och tablettform.

Preparaten ”försvann”

Allt skulle till OS-apoteket.

Efter mästerskapet skulle preparaten återlämnas, men det finns inga dokument som styrker att medicinen verkligen lämnades tillbaka. Norske läkaren Inggard Lereim var ansvarig under OS i Lillehammer och han förklarar:

– Det fanns 100 förstahjälpenstationer under OS och vi behandlade sammanlagt över 3 500 skador. Allt som blev över lämnades tillbaka till OS-apoteket och som tack, när OS var över, fick sjukhuset i Lillehammer preparaten, säger Lereim.

Men det saknas dokumentation och TV2 Norge lägger stor vikt vid den detaljen när kanalen presenterar anklagelserna. Inga idrottsmän pekas ut i dokumentären, men Björn Dählie – som i går var i Stockholm på en presskonferens – konstaterar att alla blir misstänkliggjorda.

”Jag tar inte åt mig”

– Jag tycker det är synd, även om jag själv inte tar åt mig av uppgifterna så mycket, säger han till Verdens Gang.

Och fortsätter:

– Det är tre dagar kvar till världscupspremären och det är ingen tillfällighet att uppgifterna presenteras nu. Hade det inte varit kommersiellt riktigt hade han (reportern Gerhard Helskog) inte gjort reportaget.

Uppgifterna fick tre av Norges största idrottsprofiler genom tiderna – Björn Dählie, skridskokungen Johann Olav Koss och längdåkaren Vegard Ulvang – att skriva ett öppet brev till norsk media.

Brevet kan ni läsa på Sportbladets förstasida.

– Jag vet att jag har vunnit mina OS-medaljer utan dopning. Om ”Rikets tillstånd” hävdar att jag gjort det med dopning är det deras sak. Vi är väldigt trygga och vet en sak: vi har aldrig använt förbjudna preparat, säger Johann Olav Koss till VG.

Han hoppas att norsk tv kommer med bevis och konstaterar att om kanalen inte lyckas med det så handlar det om rent förtal.

– Allt är påhitt, säger Koss.

Högste chefen förbannad

Norske toppidrottschefen Björge Stensböl är förbannad och kräver bevis.

– Jag har varit ansvarig för norsk idrott i tolv år och kampen mot dopning har hela tiden varit prioritet nummer ett. Om någon hävdar att vi är fuskare kräver jag att dom kommer och och ser mig i ögonen och berättar vad dom vet, säger han.

TV2 Norge kunde inte bevisa någonting.

Däremot har de misstänkliggjort ett helt idrottsland.

Patrik Thornéus

ANNONS

Kör vi över Norge? Sett över de åtta senaste mötena har Tre Kronor 39-10 i målskillnad. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor