Besked om avstängda ryssar dröjer

SPORTBLADET

Besked om huruvida 13 avstängda ryska idrottarna och två tränare ska få delta i vinter-OS kan komma inom ett par dagar, enligt IOK:s ordförande Thomas Bach.

– Det är ett privilegium för de ryska idrottarna att bjudas in, säger han på en presskonferens.

Idrottarna ingår i en grupp på 28 ryska vinterolympier som nyligen fått sin livstidsavstängning från OS hävd av Idrottens skiljedomstol Cas.

Foto: TT
Ryska åkarna siktar på att starta på OS

– Vi har gjort det väldigt tydligt att avsaknaden av sanktioner från Cas inte betyder att du är berättigad till en inbjudan från IOK, eftersom det är ett privilegium för de ryska idrottarna att bjudas in, säger Bach under Internationella olympiska kommitténs presskonferens i Pyeongchang.

Thomas Bach hänvisar till den oberoende panel som ska granska fallen, och därefter komma med en rekommendation till IOK.

– Vi kommer därefter att fatta ett slutgiltigt beslut, och jag hoppas verkligen att beslutet kommer inom ett par dagar, säger Bach.

”Inte vad vi väntat”

IOK överväger att överklaga Cas beslut, men väntar på att få underlaget till beslutet. Thomas Bach säger att det visar på ett akut behov av reformer inom skiljedomstolen.

– Cas beslut är både nedslående och överraskande. Det är inte vad vi förväntade oss, säger Thomas Bach.

– Det här har en negativ effekt på framtidens kamp mot dopning.

IOK har tidigare bjudit in 169 ryska idrottare — som anses rena — att tävla i OS under neutral flagg som OAR (olympiska aktiva från Ryssland).

Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Thomas Bach.
Så många svenskar har dopat sig 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM