Jag hoppades att Anja skulle prata med mig om sin kärlek

SPORTBLADET

I fyra år har jag känt till Anjas och Filippas relation utan att skriva om den.

Anja, din kärlek är bara din, tills du själv vill prata om den offentligt.

Sällan har det känts så skönt att vara nummer två på en nyhet.

Kristoffer Bergström.

Anja Pärson överrumplade mig med sitt sommarprat. ­Efter att ha hårdbevakats ­sedan hon var 17 år, efter VM- och OS-guld, anade jag att hon skulle prata om någon sorts baksida. Jag fattade bara inte vilken.

– När jag kom upp på start i andra åket fick jag plötsligt en otrolig klåda. Ni vet en sån där klåda som gör att dina ­pupiller vidgas och du får ­panik. Min klåda satt på ett känsligt ställe. I rumpan. Jag började liksom backa bakom en sponsorkossa som stod uppblåst på starten och ...

Pärson beskrev hur hon satte sig på pjäxan för att jucka bort kliet. Sedan skrapade hon sig i baken med staven, kastade sig ut och vann VM-guld i storslalom.

Jag återger inte gårdagens sommarprat, utan Anjas första, det från 2007.

Fem år senare la hon ner karriären och tackade ja till ”Sommar” igen.

Vi bad om programmet en dag före sändning för att vi anade vad den nyblivna pensionären skulle prata om. När Sveriges Radio sa nej var vi än mer övertygade: Historien om Anja och Filippa, den vi känt till i fyra år, var på väg ut.

Jag började hänga i Anja Pärsons hasor 2009. Kollegor berättade att hon var verbal men snarstucken. De sa att hon alltmer övergav slalom för att satsa på fartgrenarna och ofta följdes av sin trogna trio: mamman Madeleine, systern Frida och flickvännen Filippa. När jag googlade stjärnans namn föreslogs sökningen ”Anja Pärson flickvän”.

Sedan dess har Aftonbladet känt till relationen. Vi har haft möjlighet att publicera en bild från italienska Val d’Isere det året, då de två är bredvid varandra på en alpinläktare, sannolikt för första gången. Vi har haft hela bildserier när Anja är i tyska Garmisch-Partenkirschen 2011 och nojsar med barnet från Filippas förra äktenskap. Och med ryggen fri hade vi kunnat skriva en text om hur Anja grattades av en kläddesigner och liksom i mjugg hoppats att några skulle läsa in mer i ”nära vän”.

Men det har vi ­inte.

Aldrig, absolut aldrig.

Vi har inte struntat i att ­publicera för att ”skona” Anja och Filippa. Men vi har genom åren varit eniga om att kärlek är idrottspersoners ­ensak tills de själva vill prata om det. När kärleken är samkönad är principen extra viktig eftersom det fortfarande är en stor sak att komma ut 2012. Jag vågar lova att gårdagens sommarprat gladde horder av skidfans och miljoner svenskar. Tusentals lesbiska tjejer kommer att styrkas av Anjas kärlek medan några stackare kommer provoceras av den.

Då är det inte vårt utan ­Anjas och Filippas val när de vill prata om relationen. Om de vill göra det.

Men som reporter finns en dimension till. Jag har under vintrarna hoppats att Anja Pärson skulle prata om kärleken med just mig. Jag har inte pressat henne, men försökt vara där med diktafon de tillfällen hon kunde ha ­bestämt sig.

Så i en ­säsongs höjdpunkt ­eller början eller slut har jag ställt en fråga som i sig är harmlös, men som hade kunnat leda till en kärleksförklaring. Det kan vara ”vem tänkte du på ­uppe på pris­pallen?” eller ”hur ser du på livet efter karriären?”. Anja har vetat att jag har vetat och med slalomelegans svängt undan. Då har jag i samförstånd – jag vill inte kalla det rädsla – ­hoppat över följdfrågor.

Med tiden förstod jag att­ ­Anja skulle välja sitt eget forum för att komma ut. För varje vinter blev hon mindre angelägen om att ge extratid till oss reportrar. Hon var verbal men snarstucken. I stället har hon sagt de intimaste detaljerna i andra ­forum. Som pratet om klådan 2007, inläggen om usla ­arrangörer och dålig snö på Twitter eller episoden i TV4:s ”Berg flyttar in” när hon ­berättade om att menstruera under tävling.

Aftonbladets sista chans att råka vara på plats vid ­Anja Pärsons utvalda stund var 15 mars i österrikiska Schladming. Efter karriärens sista tävling höll hon presskonferens. Längst bak i lokalen satt Filippa med en stolt, tjock mage. Anja vill inte heller då svara rakt på ”hur nära är du att bilda familj?”, vilket var sista gången tidningen frågade.

I stället satte jag på P1 i går, införstådd i att jag snart skulle vara tvåa på en stor nyhet.

Klockan blev ett och Anja struntade i att hälsa. Hon ­inledde sändningen med ”vi träffades i hennes klädbutik”.