Ridsport

Hästfolket rasar mot Anrell: ”Okunnighet”

Av: 

Henrik Lundgren

SPORTBLADET

Rolf-Göran Bengtssons Jerringprisvinst och Lasse Anrells efterföljande krönika väcker starka känslor i Sverige.

– I grund och botten visar det på en skrämmande okunnighet om häst- och ridsport, säger Robert Solin, chefredaktör på Hästmagazinet.

– Min avsikt var att provocera och dra ner byxorna på ridsporten och Jerringpriset. Det har blivit för många kupper och det är ett problem för priset, säger Anrell.

Robert Solin.

Foto: Hästmagazinet.

När Rolf-Göran Bengtsson i måndags vann Jerringpriset med rekordmarginal så jublade hästfolket. Skrattet sattes dock snabbt i halsen när tidningar och sociala medier svämmade över av negativa kommentarer, i samma styrka som den mobilisering hästfolket gjort för att rösta fram Bengtsson till priset.

Sportbladets Lasse Anrell skrev en krönika som blivit en av hans mest omdiskuterade. "Rolf-Göran Bengtsson - vem fan är det…?", frågade sig Anrell.

– Det var tur att krönikan var en plusstjänst, annars hade datorn nog smällt av alla extra mejl som jag hade fått, säger han.

Vad skrivs?

– 80 procent av mejlen är negativa, en del är ursinniga. Sen är det nog 20 procent som älskar mig lite också. Det är en av de värsta läsarstormarna som jag varit med om.

Ångrar du något i din krönika?

– Allt. Men samtidigt är jag stolt över allting. Min avsikt var att provocera och dra ner byxorna på ridsporten och Jerringpriset. Det har blivit för många kupper och det är ett problem för priset.

Robert Solin är chefredaktör på Hästmagazinet. Han är förvånad över alla negativa reaktioner.

– Ja, det måste jag säga. Jag trodde nog inte att det fanns en sådan aversion mot hästsport.

Varför är det så?

– I grund och botten handlar det om okunnighet. Hästsport är komplicerat, det kräver inte samma intellektuella anspänning att förstå sig på ett 1-0-resultat i fotboll eller ishockey.

Lasse Anrell medger att han inte förstår sig på hästar.

– Det har jag erkänt tidigare, och också sagt att jag nog inte tycker att det är en sport. Jag är livrädd för hästar. Otroligt livrädd. De är stora, håriga och lömska.

Trots sågningarna, Robert Solin är överlycklig över Bengtssons Jerringpris.

– Sett ur en medial synvinkel så är det bara ett OS-guld som skulle slå högre. Det är bara att titta på reaktionerna, det diskuteras och skrivs fortfarande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ridsport