Bojkottar efter stjärnornas avhopp

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Sverige skickade Charlotte Kalla och övriga tremilsåkare på presskonferens. 

Norge lämnade sina utövare hemma. 

Men efter kritikstormen tvingades landslagsledningen till en pudel.

Vad Marit Björgen, Ragnhild Haga och de andra norska åkarna har för tankar och förväntningar inför tremilen får vi inte veta. När Norge kallar till presskonferens på fredagsmorgonen skickar de bara fram damtränaren Roar Hjelmeset. 

På den svenska presskonferesen senare under dagen kommer såväl Charlotte Kalla som övriga åkare att finnas på plats. 

Norges agerande har fått den norska presskåren att reagera starkt. I den interna informationsgruppen väljer flera medier att bojkotta pressträffen. 

”De kan inte stryka intervjuer”

Nettavisen, NRK, P4 och VG är några av medierna som inte kommer att närvara. 

– Vi är besvikna över att åkarna inte ställer upp som det var avtalat mellan Olympiatoppen och Sportjournalisternas Förbund innan OS. Tillgången på utövare är väldigt begränsad och vi kan inte se att det finns grund för att stryka intervjuer nu. Det kan i alla fall inte vara Norges resultat i OS som är grunden, för de är fantastiska, säger VG:s sportchef Eirik Borud och fortsätter: 

– Och jag vill tro att den norska sportpubliken gärna vill höra Marit Björgens tankar inför loppet som kan göra henne till tidernas vinterolympier.

Men kritikstormen gav resultat. På fredagseftermiddagen kallade presschefen Gro Eide till en blixtinkallad presskonferens med åkarna.

”Vi förstår att åkarna borde ha varit på plats i morse och vi ber om ursäkt”, skriver hon i ett meddelande.

– När vi såg rubrikerna ändrade vi oss. Vi är privilegierade över att få så mycket uppmärksamhet. Så det gör mig ingenting att sitta här i tjugo minuter och prata lite, säger Marit Björgen på presskonferensen enligt Expressen.

Foto: AFTONBLADET /85527

Den norska presstormen gav resultat. Klockan 16.30 på fredagen gjorde landslaget en pudel. Presschefen Gro Eide meddelade att Marit Björgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Ragnhild Haga går att möta för en kortare pressträff klockan 18.00.

”Vi förstår att åkarna borde ha varit med på medieträffen i morse och beklagar detta.”, skriver hon i ett meddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM