Här är London-OS 10 största svenskar

SPORTBLADET

Kolla in Sportbladets lista!

1 av 10 | Foto: 1. Kim Andersson, handboll De svenska handbollsherrarna kvalade inte in till Aten eller Peking, så i sin avskedsföreställning hade Kim Andersson kunnat bolla gris ett par matcher och det hade ändå känts som en framgång. I stället kastade han upp lagkamrater och hela vårt stolta arv på axlarna, pekade framåt
och sa ”jag bär er”. Det gav ett silver med guldsmak och en tangering av Bengan Boys bästa olympiska spel.

1. Kim Andersson, handboll

De svenska handbollsherrarna kvalade inte in till Aten eller Peking, så i sin avskedsföreställning hade Kim Andersson kunnat bolla gris ett par matcher och det hade ändå känts som en framgång. I stället kastade han upp lagkamrater och hela vårt stolta arv på axlarna, pekade framåt och sa ”jag bär er”. Det gav ett silver med guldsmak och en tangering av Bengan Boys bästa olympiska spel.

2. Lisa Nordén, triathlon

Nio tusendelar eller en trasig kamera från OS-guld, men alltid ödmjuk inför resultatet. Efter svag simning i Peking 2008 och fyra år i medieskugga gjorde Nordén sig folkkär på egen hand i London.

3. Fredrik Lööf, segling

Alltid minutiöst förberedd, men kunde knappast ändå vänta sig slutdramatiken där den brittiska båten körde ihop med den norska och tappade så många placeringar att duon Lööf (till höger i bild)/Salminen snek åt sig guldet.

4. Sara Algotsson, fälttävlan

Om man ska konvertera de nio tusendelar som skiljde Nordén från OS-guldet till fälttävlan så får man Algotssons öde. Segern verkade klar inför sista hindret, där hästen Wega kom över men strök ribban med en yttepyttebit av hoven så den föll.

5. Jimmy Lidberg, brottning

 Egentligen hade frun Johanna platsat på listan också, för sin inlevelse när Jimmy föll i kvartsfinalen på ett tveksamt domslut, hämtade upp hoppet genom återkval och tog en sen poäng på aktiv brottning i bronsmatchen.

6. Håkan Dahlby, skytte

Höll på att slarva bort chanserna i försöken, men var finalens bäste

skytt och tog därför silver. Krönte det med att posera bredvid Carl-Philip och Daniel och hojta ”här är två prinsar och en skyttekung”.

7. Johan Eurén, brottning

Triumfen på mattan repriserades överallt, men hans vettvilliga bröders försök att ta sig ner efter bronset har rullat på tv nästan lika ofta.

8. Max Salminen, segling

Ett fysiskt praktexemplar som inte tog samma plats i intervjuerna som Lööf, men som jobbade lika hårt i båten.

9. Fredrik Petersen, handboll

Har varit utesluten ur landslaget, men tagit sig tillbaka. Har haft långt Kleeruphår men rakat av det. Är kantspelare men har vikarierat som mittnia. Mest av allt har den kvicke, tekniske skåningen varit landslagets mest oväntade stjärna under OS.

10. Rasmus Myrgren, segling

Först var det gruff, sedan ska han ha fällt ut masten felaktigt. Men oavsett vilka protester förbunden och rivalerna fifflade fram hittade de inget som fällde Myrgren. Välförtjänt brons.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS