Vann guld efter dubbla tragedin

SPORTBLADET

Två av Lööfs största mentorer dog förra året

I sitt sjätte OS kom första guldmedaljen för Fredrik Lööf. Men guldet får han fira utan två av hans närmaste mentorer. Hans pappa Max-Ingvar Lööf och tidigare seglarkompisen Don Nordqvist som haft stor betydelse för Lööfs seglingskarriär, gick båda tragiskt bort förra året.

Ända sedan OS-bronset i Peking 2008 har Fredrik Lööf laddat inför London för att få en ädlare medalj.

– Medalj är ju alltid medalj, men det är guldet jag ville ha, sade Lööf efter OS-bronset för fyra år sedan.

Till årets OS har Fredrik Lööf valt att göra en satsning tillsammans med 23-årige Max Salminen. Men Fredrik Lööfs uppladdning drabbades av två stora tragedier inom loppet av ett dygn i mars förra året.

”Är så tragiskt”

Efter en tids sjukdom dog hans pappa som en gång i tiden fick Fredrik Lööf att börja med segling och som alltid fans med på tävlingarna. Lööf tog det mycket hårt och dagen efter omkom hans seglingskamrat Don Nordqvist efter en dramatisk drunkningsolycka under ett träningsläger i Spanien. Lööf tävlade senast tillsammans med Nordqvist i OS i Aten 2004.

 – Det här är så tragiskt. Han har hjälpt mig till fyra VM-guld i OS-klasserna. Han stod mig otroligt nära. Han har gjort så mycket för mig och för seglingsungdomar runt om i Sverige, sade Lööf till Motala & Vadstena tidning.

”Betyder mycket för Lööf”

Assisterande förbundskaptenen Thomas Rahm menar att guldet betyder oerhört mycket för Lööf.

– Det här betyder mycket för Lööf, han har haft svårt att segla medaljrace. Han har många års erfarenhet och de tillsammans är enormt noggranna, man måste vara så detaljerad i allt om man ska ta guld på den här nivån, säger Rahm till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS