Anyone for... canoe slalom?

SPORTBLADET

Leifby sätter plus på grenen – vi knappt hört talas om...

LONDON. Vartannat år sitter vi där, när det vankas OS.

Och följer idrottare vi aldrig sett förut, grenar vi knappt hört talas om och sporter vi aldrig i riktigt förstått oss på.

Sportbladets Marcus Leifby gav sig ut för att på plats bevaka en av dem.

Anyone for... canoe slalom?

✓ SPORTEN

Uppfanns förmodligen av en rastlös indian uppe i Appalacherna, men den första dokumenterade tävlingen hölls i Lake Hallwyl, Schweiz, 1932. 1949 gick det första officiella världsmästerskapet av stapeln och först 1972 fick kanotslalom göra entré i OS. Östtyskarna sopade hem rubb och stubb. Numera stadig OS-medlem sedan 1992. I Sverige anordnas SM och några strötävlingar och vi har, så här långt, inte skördat några större framgångar internationellt. Länderna i Centraleuropa dominerar.

✓ BEGRIPLIGHET ➕➕➕

Alla 70- och 80-talister som fick ett Commodore 64 i julklapp har förmodligen skaffat sig lite försprång men det går ganska kvickt att få grepp om upplägget. Det viktigaste, förutom att hålla sig kvar i kanoten, är att ta sig ner så fort det bara går. Helst genom portarna som hänger en bit ovanför vattnet. Varje missad port ger nämligen ett tidstillägg på 50 sekunder. Stöter du i en pinne blir det två sekunder extra. De grönvita portarna passeras nedströms, de rödvita uppströms. Det är inte så svårt att lista ut vilket som är jävligast. Snabbast ner vinner.

✓ STJÄRNOR ➕➕➕

När alla guldtörstande britter (tabloiderna här blev desperata redan efter två dagar) vaknade upp i dag hade de fått två nya nationalhjältar. Etienne Stott och Tim Baillie vann Storbritanniens första OS-guld någonsin i kanotslalom. De gjorde det före ytterligare en brittisk konstellation. Storfavoriterna, de slovakiska tvillingarna Peter och Pavol Hochschorner, med tre raka OS-guld i disciplinen, blev bara trea. De slovakiska tvillingarna Peter och Pavol Hochschorner. Tillsammans i en tvåmanskanadensare. Vem underrättar Will Ferrell?

✓ STÄMNING ➕➕➕➕➕

Anyone for... canoe slalom? Jo, tack. I går var det lapp på luckan här. 12 000 campingentusiaster fyllde hela arenan och när britterna forsade fram var stämningen närmast extatisk. Jublet steg för varje port de klarade och när de andra ekipagen stötte i en pinne och drog på sig tidstillägg gick det ett sus genom publiken. Det var häftigt men det saknades något. Aldrig tidigare har väl en arena varit så klippt och skuren för... vågen?

✓ ARENAN ➕➕➕➕➕

Om Bert Karlsson testat svamp när han drev Skara Sommarland hade det förmodligen slutat så här. Lee Valley White Water Centre ser ut som en enorm Flumride och låter som ett ställe där Zeb Macahans skulle kunna ha en sommarstuga. Invigdes 2011 och kostade 31 miljoner pund att smälla upp. Här finns en konstgjord sjö som förser pumparna med vatten. Banan är 300 meter lång och 5,5 meter djup. När kranen slås på rinner det ut 15 kubikmeter ljusblått vatten – i sekunden. Vattenflödet är så stort att det skulle kunna fylla upp en 50-metersbassäng. I minuten. Enormt häftig. En sån här vill man ha hemma på tomten.

✓ UNDERHÅLLNING ➕➕➕

För en kanotslalomdebutant är det en upplevelse att se allt det här på nära håll. Och dramaturgin var inte så dum den heller. Man behöver inte vara uppvuxen vid en älv för att förstå att det krävs en enorm kondition, råstyrka och viss teknik för att paddla i den här vågmaskinen. Det blir aldrig lika olidligt nervöst som med den alpina motsvarigheten men, precis som alla sporter där det blir en sekundstrid, vrider det till i magen och blir spännande. Vart fjärde år.

TOTALT: 19➕

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS