”Att komma ut det bästa som hänt mig”

SPORTBLADET

Marcus Juhlin: ”En sten som lättar från hjärtat”

I våras kom han ut som homosexuell, som Sveriges första amerikanska fotbollsspelare.

Marcus Juhlin, 22, har inte ångrat det en sekund.

– Det är som en sten som lättar från hjärtat. Att komma ut är det bästa som hänt mig, säger han.

Foto: Omslaget på QX i våras.

När Marcus Juhlin, 22, kom ut som homosexuell i tidningen QX i mars i år blev det omskrivet i såväl hela Sverige som Tyskland och USA. Juhlin spelar till vardags i Carlstad Crusaders, är fyrfaldig svensk mästare i amerikansk fotboll och blev med sitt tillkännagivande Sveriges första amerikanske fotbollsspelare att komma ut som gay.

– Jag hade tänkt på det länge. Om man inte kan vara helt öppen med vem man är så är det jobbigt att leva livet, liksom. Det var som en sten som lättade från hjärtat, berättar han.

Två år tidigare hade Marcus berättat för sin familj. Några av hans närmaste vänner visste, men långt ifrån hela fotbollslaget.

– Under lång tid tyckte man att man var dum i huvudet som gillade killar. Man ville inte att det skulle vara så. Men sedan kom jag till en punkt då jag kände att ”vad fan, det är ju såhär det är” och då behövde jag bara berätta det för folk, säger han.

”Väldigt stöttande”

När steget väl var taget fick Marcus enbart positiva reaktioner tillbaka.

– Lagkamraterna har varit väldigt stöttande. De skämtar mycket om det, på ett bra sätt. Jag skojar precis lika mycket som de, vi har en skön självdistans. Jag tränar även ungdomslag och var väldigt orolig för vad föräldrarna skulle tycka, skulle jag få fortsätta träna deras barn? Men alla har varit väldigt positiva, berättar han.

Marcus Juhlin tror också att det är svårare att komma ut just för att sportvärlden är råare än andra genrer.

– Det är mer press på idrottsmän än exempelvis sångare eller skådespelare. Varför vet jag inte, men det är lite därför det tog så jäkla lång tid för mig. Att vara homosexuell anses som omanligt, feminint och det ena med det tredje, men jag älskar ju amerikansk fotboll och är precis lika macho som alla andra. Det var ett stort steg att komma ut, men när det väl var gjort var det det bästa som hänt mig, säger han.