Paldanius hoppfull inför VM

SPORTBLADET

För drygt ett år sedan blev Sofia Paldanius mamma.

Nu är kanotisten tillbaka i världseliten.

– Kroppen har svarat bra och jag har aldrig haft bättre uthållighet. Det är mammaeffekten, säger hon.

Sofia Paldanius åker till kanot-VM i Moskva med tillförsikt. Mästerskapscomebacken i EM för några veckor sedan gav nämligen precis de besked hon ville ha. Hon missade visserligen en finalplats på K1 500 meter, men var bara fem hundradelar från guldet på dubbla distansen.

– Jag var väldigt nära, men jag är så nöjd ändå. Jag fick ett kvitto på att jag är tillbaka och det var det viktigaste. Och sedan dess har träningen bara känts bättre, säger Paldanius, efter det sista finslipande träningspasset och ett svalkande dopp i Vättern, inför VM.

Bättre uthållighet

Hur svårt är det att kombinera rollen som mamma med livet som elitidrottskvinna?

– Den största skillnaden är nog att det är svårare att vila mellan passen. Det är ju inte bara att gå och lägga sig när man vill... Men det är så mycket som är positivt som uppväger det. Sedan har uthålligheten bara blivit bättre, jag kallar det för mammaeffekten. Jag har fått kämpa mer med snabbheten.

Hennes tränare Susanne Gunnarsson – med både OS- och VM-guld på meritlistan – blev själv mamma under karriären.

– Susanne har varit med om det här och det känns tryggt, säger Sofia Paldanius.

Toppat formen

Med styrkan som vapen tror Paldanius att det är på K1 1 000 meter medaljchansen är störst i VM, som inleds på torsdag.

– Det känns så. Jag vill gå till final på 500 och kan jag bli topp 5 där är jag nöjd. Men jag har ett färskt EM-silver på 1 000 meter och även om det tillkommer tävlande från andra nationer i VM, så är det ändå européerna som är värst emot. Jag har flera VM-brons sedan tidigare, så det skulle vara trevligt med lite ädlare valör den här gången, säger Sofia Paldanius, som ägnat de senaste veckorna åt att toppa formen.

– Uthålligheten finns där, nu har jag inriktat mig på fart och explosivitet. Det har känts riktigt bra på träningarna den senaste tiden och jag tror att jag är i ännu bättre form nu än jag var under EM.

Sofia Paldanius har hunnit fylla 35 år, men karriären i kanoten är hon långt i från färdig med.

– OS i Rio 2016 är mitt stora mål.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanot