”Ni är offer för största attacken mot OS”

avJonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

IOK stoppade Alexander Legkov från att tävla i Pyeongchang.

Efter att OS nu är över går den ryske skidåkarens advokat Christof Wieschemann till angrepp mot spelens samtliga utövare i ett öppet brev.

”Ni har blivit lurade”, skriver tysken.

Under onsdagen blev det klart att Ryssland framöver återigen kommer att ses som en fullvärdig OS-nation, eftersom den omtalade avstängningen nu hävs.

Vissa ryska utövare fick ändå tävla i Pyeongchang – under fanan ”Olympiska idrottare från Ryssland” (OAR) – medan många stoppades på grund av inblandning i dopningsskandalen i Sotji.

Foto: Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix
Alexander Legkov.

”Ni får aldrig veta”

En av dem var längdskidåkaren Alexander Legkov, 34, trots att han har frikänts av den internationella skiljedomstolen CAS.

Nu går stjärnans tyske advokat Christof Wieschemann till attack mot IOK – och menar att alla medaljörer i Pyeongchang borde känna en bitter eftersmak i munnen.

”Jag önskar att ni hade vunnit mot de bästa idrottarna från Ryssland. Men nu får ni aldrig veta om ni hade lyckats ta medalj mot exempelvis Viktor Ahn, Anton Shipulin, Sergey Ustiugov eller Alexander Legkov. Ni måste leva med det faktum att OS 2018 inte gick rätt till”, skriver Wieschemann i ett öppet brev och fortsätter:

”Ni har alla blivit lurade på en ren och värdig seger, och är offer för den största attacken någonsin mot de olympiska spelens integritet.”

”En annan verklighet”

I brevet förklarar advokaten varför han menar att bevisen kring Rysslands påstådda statsdopning inte håller måttet, och att straffen mot de ryska utövarna är orättvisa – och direkt olagliga.

”Verkligheten ser annorlunda ut jämfört med den som IOK vill få er att tro på. De bryr sig inte om rena idrottare. De bryr sig inte om idrottarnas intressen. De bryr sig bara om sig själva, och det största angreppet genom tiderna mot OS integritet kommer inifrån. Från IOK själva”, skriver Wieschemann.

Läs det öppna brevet i sin helhet HÄR!

Publicerad: