OS-hjälten: ”Skönt att ha det klart”

Foto: Daniel Richardsson.
SPORTBLADET

TORSBY. Knappt ett år efter kraschen mötte skidåkaren Daniel Richardsson bilföraren som körde på honom.

Mötet skedde i rätten i början av sommaren och nu när dom fallit blickar OS-medaljören framåt.

– Det var tufft för oss alla, men det är skönt att ha det klart, säger Daniel Richardsson.

Det var i juli förra sommaren som Daniel Richardsson och hans svåger skulle laga en punktering på en bil på E 4:an när de blev påkörda.

Svågern omkom, Daniel Richardsson skadade korsband, yttre ledband och lårmuskeln.

De djupa mentala såren syntes inte, men när skidstjärnan var med och tog brons på 15 km klassisk stil i Sotji i vintras berättade han om den svåra tiden efter olyckan.

– Den första månaden kunde jag inte sova någonting. Jag beskyllde mig själv för vad som hade hänt. Men allt eftersom har jag blivit tacksam för att jag var vid liv, precis som min syster. Det har har också hjälpt mig och givit mig styrka, sa han då.

Daniel Richardsson opererade aldrig knät efter olyckan utan tränade inför förra säsongen upp styrkan i musklerna och gjorde en sensationell comeback.

”Tränat på bra”

Även i sommar har träningen rullat på och Sportbladet träffade honom i samband med landslagets läger i Torsby förra veckan.

– Jag har försökt att tänka allsidigt. Och mycket styrka, mycket för benen. Jag har haft lite skavanker, men inte mer än att man tagit det lugnt någon vecka. Jag har tränat på bra, säger Daniel Richardsson och fortsätter:

– Jag har tagit lite kliv. Jag har kört mycket skejt och åker mer avslappnat. Det finns fortfarande mycket motivation kvar in mot hösten för att trycka på det sista med extra träning in mot tävling för att få upp flåset, säger Daniel Richardsson.

Han har dessutom kunnat ta ytterligare steg mentalt. När Sportbladet mötte Daniel Richardsson berättade han om den juridiska processen.

– Det var rättegång i början av juni. Det var lite ståhej kring det. Och han blev dömd för det som han var åtalad för, säger Daniel Richardsson.

Förraren dömdes för vållande till annans död och vållande till kroppsskada, men friades för vårdslöshet i trafik som fanns med som en åtalspunkt. Han dömdes till villkorlig dom, 4 200 kronor i böter plus 50 000 kronor i skadestånd.

– Det är egentligen inget straff han fick på så sätt. Jag vet inte vad den villkorliga domen innebär, om det är så att ifall han gör något mer kan få ett hårdare straff, säger Daniel Richardsson.

Vill blicka framåt

Men ni överklagar inte?

– Nej. Jag känner att vi vill vidare. Det tog sådan tid, nu har vi avverkat det och det är ett kapitel som är avslutat. Det är lättare att gå vidare när man inte har det där överhängande.

Det var första gången som Daniel Richarsson mötte föraren, nu efteråt vill han blicka framåt.

– Det är klart, nu kan man fokusera och gå vidare.

Hur upplever du din känsla nu jämfört med ett år sedan?

– Jag känner en helt annan trygghet. Jag hade en tryggheten i fjol också, men det här kastade om allting. Man omvärderade allt. Hur det gick var inte det väsentliga. Nu känner jag mig mer trygg på det jag gör. Har man en gång varit högst upp vill man vara där igen.

Längtar du till VM?

– När det varit som varmast har man inte gjort det. Det har varit en skön period med träning. Man kör mest på och funderar inte så mycket på vad man står. Men det börjar kännas nu när man kör fartpassen här.

Kör du Tour de Ski?

– Jag tror att jag kommer åka Tour de Ski. Jag tror att det passar mig.

ARTIKELN HANDLAR OM