VM-silver till Tove Alexandersson

Foto: BILDBYRÅN
Tove Alexandersson.
SPORTBLADET

Tove Alexandersson håller världsklass i både skog och stad.

Det blev silver när orienterings-VM inleddes med sprint inne bland Venedigs gränder och kanaler.

– Är jättenöjd. Jag har inte satsat så mycket på sprint och har mycket kvar att lära, sade svenskan.

Guldet gick till schweiziskan Judith Wyder, som i våras även vann EM-guld i Portugal i samma disciplin.

Wyder fick tiden 15.32 på den drygt fyra kilometer långa banan med 18 kontroller att passera. Tove Alexandersson var slagen med elva sekunder.

Bronset gick till danskan Maja Alm, ytterligare två sekunder efter.

Bland palats och turister

Aldrig tidigare har ett orienteringsmästerskap avgjorts på lika klassisk mark som i Venedig. Bland vackra renässanspalats och genom turistmyllret skulle orienterarna hitta snabbaste vägen.

Den dallrande hettan gjorde inte saken lättare.

– Det var tufft fysiskt i värmen, men det hade jag räknat med, sade Tove Alexandersson.

I sprintorientering är det tillåtet för orienterarna att i förväg träna och röra sig i områden utanför tävlingsområdet. Att memorera vanliga turistkartor är standard.

Men Tove Alexandersson har tidigare inte satsat så mycket på sprint och hennes orutin märktes.

En del av VM-banan gick i ett område som inte svenskan hade räknat med.

– Där hade jag inte lagt några egna sträckor i teorin och hade svårt att bedöma vilka vägval som var bäst, så där förlorade jag en del tid. Dessutom förlorade jag nog tio-tolv sekunder på ett annat ställe, sade Tove Alexandersson.

Venedig speciellt

Att springa sprint i Venedig var något alldeles speciellt.

– Absolut. Men nu är jag ganska trött på Venedig. Har ju varit här en del och kollat mycket på kartan, så nu är jag ganska nöjd för ett tag, sade Sveriges silverlöpare med ett leende.

Sverige hade chans på ytterligare ett par medaljer i VM-premiären men missade båda.

Lena Eliasson hade silverläge när hon missade en kontroll bara 200 meter före målet. Nu blev det i stället en femteplats.

Även Jerker Lysell hade något stort på gång men missade och slutade fyra, tio sekunder efter segraren Sören Bobach, Danmark, på den 4,4 kilometer långa herrbanan.

– Hjärnan blev trött. Jag var inte tillräckligt kylig, sprang in i fel gränd på ett ställe och på ett annat ställe vände jag om fast jag var på rätt väg, sade Lysell.

Schweizaren Daniel Hubmann tog VM-silvret, två sekunder från guldet. Bronset gick till dansken Tue Lassen, som var slagen med ytterligare två sekunder.

Efter sina två raka EM-guld i sprint och brons i VM 2013 fick Sveriges Jerker Leandersson den här gången nöja sig med en sjätteplats, slagen med 20 sekunder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM