Tog första svingen redan som ettåring

SPORTBLADET

McIlroy bodde på banan och sov med klubban – allt för att bli bäst i världen

1 av 5 | Foto: Rory McIlroy lyckades med en hole-in-one.

. Rory McIlroy hade bestämt sig redan som tvååring.

Han skulle bli bäst – i hela världen.

– Allt bygger på att sikta högt, säger han.

Rory McIlroy har en gul, och alldeles för stor, tröja på sig. Det svarta Nike-kepsen är nerdragen mot ögonbrynen när hans svingtränare Michael Bannon frågar om han spelat samma dag.

– Ja, svarar Rory.

– Vad gick du runt på?

– 86 slag.

– Väldigt bra, fortsätter Bannon och fortsätter med en fråga som egentligen är lika mycket ett konstaterande:

– När är din födelsedag? Om en månad va? Bra där, fortsätt bara svinga nu.

Filmklippet, ett av oändligt många, finns sparat i Mike Bannons videoarkiv, och hade det inte varit för Rory McIlroys ålder så hade det inte varit något som helst speciellt över det. Men Rory är på just den här videon en två äpplen hög åttaåring som utan problem går runt på sin hemmabana i Count Down på Nordirland på 86 slag.

Föds med en talang

På ett annat klipp står sedan en två år äldre Rory och slår wedge efter wedge på Bangor Golf Club.

– Vilken kontroll han har över bollen för att vara så ung. Helt otroligt! Jag lärde ­honom verkligen inte att spela golf. Jag lärde honom bara svinga en klubba, säger ­Bannon till reportern Alan Bastable och fortsätter med ett skratt, apropå Rorys ­pappa Gerry är med på klippet och över­vakar Rorys upprepade svingrörelser.

– Det här tiden innan han hade råd med en bra rock, du vet.

Det sägs att förmåga går att träna upp, men också att talang är något man föds med.

Rory McIlroy ska ha varit drygt ett år när han slog sitt första golfslag, redan då drillad av sin pappa som själv var en skicklig golfspelare, och när han var två år ung slog han bollen nästan 40 meter och mantrat som upprepades om och om igen i hemmet på Nordirland var:

– Kör mig till banan, kör mig till banan.

Rory har redan i ung ålder bestämt sig för att bli världens bästa golfspelare och när han tidigt fick en klubba i present och hans pappa visade hur man skulle hålla gick han och lade sig samma kväll, med klubban med sig i sängen och greppad på korrekt sett. Hans favorit-”film” som barn var en ­instruktionsvideo av Nick Faldo och vid ­åtta års ålder hade han alltså redan en svingcoach, när han var nio år gammal gjorde han sin första hole in one och pappan skaffade sig tre jobb och mamman tog extra nattskift för att kunna stödja deras sons ­utveckling.

Och sedan rullade det liksom bara på, för har man bestämt sig så har man bestämt sig.

Sa klick direkt

Seger i World Championships i Miami som tioåring, sin första parrunda på hemma­banan som 11-åring, scratchspelare som 13-åring, avhopp från skolan för att fokusera på golfen som 16-åring, blir proffs som 18-åring och vinner som 22-åring US Open med en rekordnotering.

Men några veckor senare träffar han ­tennisstjärnan Caroline Wozniacki.

Världens hetaste idrottspar ses på en boxningsmatch.

De hamnar bredvid varandra när Vladimir Klitjko möter David Haye i Tyskland och tycket är lika omedelbart som världens hetaste idrottspar är ett faktum. De omnämns snabbt som en enhet, oftast med antingen ”Wozzilroy, ”Rorniacki” eller ”McIlniacki”, och följer med varandra på tävlingar världen över och lyckan tycks orubblig. Om den inte bara vore för det faktum att Rory McIlroy slutar vinna golftävlingar.

Under 2011 och 2012, fortfarande i början av förhållandet, radar han upp segrar, med två majors och ytterligare två på Europatouren och tre på PGA-touren. Men under 2013 och de första fyra månaderna av 2014? Zip. Nada.

Elaka röster höjs om att de båda tappat fokus och koncentrerar på fel saker och när de sedan förlovar sig vid nyåret 2013/14 sprids snabbt rykten om att de kväver varandras karriärer.

Spelade bättre efter separationen

De båda dementerar inledningsvis hårt och skoningslöst och Rory twittrar vid ett tillfälle:

– Jag skulle vilja veta vilka källorna är… De verkar dyka upp i tidningarna både här och där men är fel i 99,9 procent av fallen!

Men den där 0,01-procentarn tycks ändå ha ett ord med i spelet, för den 21 maj ­offentliggörs att de båda separerat och ­sedan talar nog facit sitt tydliga språk.

Fyra dagar senare vinner nämligen Rory McIlroy sin första tävling på ett och ett halvt år och knappt två månader senare vinner han tre tävlingar i rad, varav två majors, och bekräftar efter helgens seger i PGA-mästerskapen sedan själv indirekt – dock utan att nämna Wozniacki – att det nog ­varit lite väl mycket som snurrat i huvudet den senaste tiden.

– Jag tror att allt som hänt har varit det bästa för mig. Jag har lagt mer tid på golf och fokuserat på rätt saker. Golf är förstås inte det enda jag har, jag har familj och ­goda vänner också, men jag har verkligen hän­givit mig spelet igen… Tränat hårt, gjort allt rätt och nu njuter jag av ordentligt av utdelningen.

Med all rätt.

Vid 25 års ålder är Rory McIlroy, tillsammans med Jack Nicklaus och Tiger Woods, nu den mest framgångsrika golfaren i historien vid den åldern och har nu siktet klart:

– Jag måste ta ett steg i taget och de första två målen nu är att vinna Masters och ta en ”Career Grand Slam” (att vinna golfens fyra olika majors), och att bli den mest framgångsrika europeiska golfaren i historen, för Nick Faldo har sex majorsegrar och Seve (Ballesteros) fem… Och när jag åstadkommit det hoppas jag kunna sikta på riktigt stora dåd, säger han och skrattar.

Sedan skickar han ett tack till Michael Bannon, mannen som satte bollen i rullning för nästan 20 år sedan.

– Vårt samarbete har utvecklats över alla år och nu handlar det inte om detaljer i svingen. Det handlar om mycker mer än så. Strategi, en karriär. Jag har ­honom att tacka för väldigt mycket, säger Rory ­McIlroy.

Fakta

McIlroys majortitlar:

US Open (2011), PGA-mästerskapen (2012 och 2014), British Open (2014).

Bara fem spelare har vunnit ­golfens alla fyra majors:

Jack Nicklaus (18 titlar totalt)

Tiger Woods (14)

Gary Player (9)

Ben Hogan (9)

Gene Sarazen (7)

McIlroys karriär i korthet

2 år: Börjar spela golf.

7 år: Blir yngste medlemmen på Holywood Golf Club.

9 år: Gör sin första hole in one.

16 år: Yngst någonsin att vinna både West of Ireland Championship och Irish Close ­Championship. Sätter banrekord på Royal Portrush Golf Club.

17 år: Vinner European Amateur i Italien på 174 slag.

18 år: Blir proffs.

19 år: Vinner sin första proffstävling (Dubai ­Desert Classic).

22 år: Vinner US Open.

23 år: Vinner PGA-mästerskapen.

25 år: Vinner British Open och PGA-mäster­skapen och blir den yngste att vinna både tre och fyra majors efter Jack Nicklaus och Tiger Woods.

Röster om Rory

”Han är bra, riktigt bra. Bättre än alla andra just nu och helt enkelt världens bästa golfspelare.”

/Phil Mickelson, tvåa i PGA-mästerskapen

”Man vill inte ha världens bästa spelare framför sig när man måste jaga. Det gör det inte enkelt, för han är så otroligt bra.”

 /Henrik Stenson, trea i PGA-mästerskapen

”Han är bäst i världen och har så mycket självförtroende. Fortsätter han slå bollen på samma sätt kommer han vinna otroligt mycket.”

 /Rickie Fowler, trea i PGA-mästerskapen

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf