Friidrott

Marathonmästare blir svensk medborgare

Av: 

Erik Karlsson

Daniel Woldu under Stockholm Marathon.
Daniel Woldu under Stockholm Marathon.

SPORTBLADET

Tvåfaldige svenske mästaren på marathon, Daniel Woldu, har fått svenskt medborgarskap och får nu tävla internationellt för Sverige, skriver friidrott.se.

Och det blir EM-debut redan om en månad.

– Han är ju svensk mästare så han är ett av våra starkaste kort, säger förbundskapten Karin Torneklint till Sportbladet.

Daniel Woldu, 25, har etablerat sig som en av svensk långlöpnings allra bästa. Så sent som vid Stockholm marathon i år tog han sin andra svenska mästerskapstitel på distansen. Men trots det har han inte fått tävla för Sverige vid internationella mästerskap då han väntat på att få sitt svenska medborgarskap.

Men nu skriver friidrott.se att Woldu, som tävlar för Spårvägen, fått sitt svenska medborgarskap den 1 juli och nu även ett godkännande från internationella friidrottsförbundet, IAAF, för att tävla för Sverige vid ett internationellt mästerskap.

– Jätteroligt! Han har varit här länge och tävlat på många SM och velat bli svensk medborgare. Kul att han får chansen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Och han får chansen i mästerskap direkt, för trots att förbundet redan tagit ut en marathontrupp till den nya Europacupen i samband med EM så finns det en plats för Daniel Woldu att ta där.

Sex svenskar

– Det vi har gjort är att vi har tagit ut fem löpare och en reserv på hemmaplan trots att det finns sex platser och nu kommer vi att anmäla Daniel och starta med sex löpare. Det var viktigt att ge de andra ett tidigt besked så de fick chansen att förbereda sig på bästa sätt, säger Torneklint.

Woldu kommer, precis som EM-hoppet Meraf Bahta, ursprungligen från Eritrea.

Det svenska laget som kommer att ställa upp på Europacupen i Zürich i samband med EM är förutom Daniel Woldu också Mustafa Mohamed, Emil Lerdahl, David Nilsson, Fredrik Johansson och Patrik Engström.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott