Barcelona spelar borta på Camp Nou

SPORTBLADET

Tradition att äldsta klubben får hemmalagets omklädningsrum

Båda finallagen, Barcelona och Athletic Bilbao, ville spela finalen på Santiago Bernabeu.

Men två timmars förhandling ledde ingen vart. Då bestämde förbundet spelplats för Copa del Rey-finalen. Lotten föll på Camp Nou där Barcelona blir - bortalag.

Finalen av Copa del Rey spelas mellan Barcelona och Athletic Bilbao den 30 maj. Båda lagen ville spela matchen på Real Madrids arena Santiago Bernabéu. Men klubben från den spanska huvudstaden erbjöd aldrig arenan som spelplats.

Real Betis och Valencia erbjöd däremot sina arenor. Men finallagen hade svårigheter att enas om var de skulle spela så då fick förbundet rycka in och då föll lotten – på Barcelonas Camp Nou.

Grundades ett år före

Men trots att matchen spelas på Camp Nou så kommer Barcelona att få lämna över sitt omklädningsrum till gästerna. Anledningen?

Vid tidigare finaler mellan klubbarna har laget, enligt Marca, som grundades först fått lyxen av att använda hemmalagets omklädningsrum. Och det betyder att Athletic Bilbao, som grundades 1898, är den äldre klubben av de två. Barcelona grundades ett år senare. Traditionen om att yngsta klubben får borta-omklädningsrummet förväntas klubben följa.

Finalen blir den andra som Barcelona spelar hemma på Camp Nou men den första där de måste använda bortalagets omklädningsrum. Den första spelades mot Real Zaragoza, en klubb som är 33 år yngre än Barcelona.

Intäkterna från finalen kommer delas mellan klubbarna.

ARTIKELN HANDLAR OM