Elit Vetlanda klart för SM-final – igen

Foto: BILDBYRÅN
Thomas H Jonasson.

avStefan Holm

SPORTBLADET

Elit Vetlanda fortsätter att dominera svensk speedway.

Smålandslaget slog Rospiggarna med 57-33 och är klart för SM-final – för åttonde gången på elva år.

– Jag kan inte beskriva vilken press vi har på oss, men vi hanterar den ganska bra, säger sportchefen Bo Wirebrand.

Rospiggarna vann den första semifinalen med 47-43, men redan efter tre heat hade Elit Vetlanda hämtat in underläget och kopplat ett grepp om finalbiljetten.

Det hjälpte inte att Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg toppade laget vid tre tillfällen. De 4 020 åskådarna på Vetlanda motorstadion fick se hemmaförarna, sakta men säkert, dryga ut ledningen.

Finalplatsen säkrades i det 13:e heatet, då Bartosz Zmarzlik och lagkaptenen Jaroslaw Hampel visade bakhjulen för Grzegorz Walasek och Chris Harris. Det var den andra av fyra raka femettor.

Rospiggarna, där både Mads Korneliussen och Timo Lahti blev utan poäng, vann bara ett av de 15 heaten.

– Det känns bra just nu. Jäkligt bra. Stora delar av uppdraget är avklarat. Vi är i final, och där kan allt hända, säger Bo Wirebrand.

Har dominerat

Elit Vetlanda tog sig tillbaka till elitserien 2003, efter tre säsonger i allsvenskan. Sedan dess har smålänningarna dominerat sporten.

Klubben har bara missat slutspelet en gång (2003) och kört sju SM-finaler, varav fyra har slutat med guldjubel.

I år kan det vara dags igen, trots att två tunga nyförvärv, världsmästaren Tai Woffinden och Leon Madsen, inte har varit tillgängliga i semifinalerna.

– Det är långsiktigt arbete och en bra organisation som ligger bakom det här. Dessutom har vi haft tur och fått hit bra förare. Vi har så jäkla höga krav på oss själva, och omgivningen ställer höga krav. Ibland tycker man att kraven är för höga, men vi hanterar dem ganska bra, säger Bo Wirebrand.

Den andra semifinalen, mellan Indianerna och Piraterna, avgörs under onsdagen.

SM-finalerna körs den 30 september och 1 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway