Besluten som gav damerna stjärnstatus

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Så lyfte Champions League: ”Tog ett steg till”

Förslaget klubbades igenom vid ett möte i Paris 2000.

Under åren har turneringens ­status och nivå stärkts.

Stjärnor och ledare berättar om damernas Champions League där ­finalupplägg och namnbyte varit strategiskt.

– Tråkigt att man måste få in en fot i herrfotbollens värde av Champions League för att det ska klassas liknande, men namnbytet var ganska viktigt, säger Lotta Schelin. 

Dubbla mästare 2013 mötte Lotta Schelins Lyon LDB Malmö, numera FC Rosengård, i damernas Champions League. En stor anledning till att Schelin flyttade till Lyon var för att vinna den prestigefyllda klubbturneringen. Både 2011 och 2012 fick den franska klubben lyfta pokalen som mästare.
Dubbla mästare 2013 mötte Lotta Schelins Lyon LDB Malmö, numera FC Rosengård, i damernas Champions League. En stor anledning till att Schelin flyttade till Lyon var för att vinna den prestigefyllda klubbturneringen. Både 2011 och 2012 fick den franska klubben lyfta pokalen som mästare.

På Waldstadion i Frankfurt kramar en korthårig Birgit Prinz hårt om den mjukt formade bucklan. Ett skadedrabbat Umeå IK utan stjärnan Hanna Ljungberg förlorar, men skriver historia när Frankfurt vinner den första finalen i Uefas Womens Cup, den 23 maj 2002 inför rekordpublik, 12 000.

– Jag var avstängd efter två dåliga gula kort, säger Hanna Ljungberg.

Umeå-stjärnan kom tillbaka och fick revansch året senare när laget vann finalen, som då avgjordes i två möten.

Hur upplevde du som spelare de första åren av Uefa ­Womens Cup?

–  Den massmediala uppmärksamheten var inte lika stor som den är nu, men att kunna bli bäst i Europa det förstod vi, säger Hanna Ljungberg.

■ ■ ■

Tajmingen för en egen Europaklubbtävling för damer var den rätta, berättar Per Omdal som hade sett hur damfotbollens utbredning skjutit fart.  Norrmannen var, precis som Sveriges Lennart Johansson, medlem av Ufeas exekutiva kommitté vid sekelskiftet och stod direkt bakom förslaget som behandlades i Paris i maj 2000.

 – Sveriges Susanne Erlandsson och vår (Norges) Karen Espelund var drivande i damkommittén tillsammans med Tyskland, minns Per Omdal.

Drivkraft för Schelin

Dåvarande Uefa-presidenten ­Lennart Johansson:

– Det fanns inga negativa diskussioner kring förslaget. Jag var själv positiv, säger han.

■ ■ ■

En av drivkrafterna bakom Lotta Schelins flytt till Lyon var att försöka vinna den stora klubbturneringen.

När första möjligheten kom 2010 hade tävlingen döpts om till Womens Champions League och ökat i deltagareantal från 33 klubbar i första upplagan till 53.

Lyon mötte Turbine Potsdam i finalen som från och med nu skulle komma att spelas på samma ort som herrarnas final. Lotta Schelin var vristskadad och följde förlängnings- och straffdramat från läktaren i södra Madrid. Lyon föll, men finalupplägget lyfte.

– Det blev lite mer intressant, det var att ta ett steg till. Det blev mer uppmärksamhet med en final i samma stad som herrarna spelar. Det fanns ett Champions League-tryck, säger Lotta Schelin.

Året efter sprängde sig Lyon in i den tyska segerdominansen.

– Det blev väldigt speciellt, säger Lotta Schelin.

Lyon vann året efter också. Innan Wolfsburg-eran kom.

■ ■ ■

I kväll spelar FC Rosengård säsongens första match i Ryssland, Linköping möter Liverpool. Inför starten har svenska röster om genusfrågan höjts. FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes tycker att Uefa har ett ansvar att fördela ekonomiskt mer lika mellan könen.

”Rosengård kan vinna”

För den svenska mästarklubben är Champions League prestige, men går jämnt upp först efter tillskott från kommunen. Ingen svensk klubb har vunnit Champions League sedan Umeås senaste säsongen 2003/2004. Men Hanna  Ljungberg ser möjligheter:

– FC Rosengård har ett lag som kan vinna.

Publicerad: