Pia Sundhage

”Spontana känslan är att Zlatan inte gillar oss”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Asllani tror inte på inspiration från Zlatan

FORSSA, FINLAND. Pia Sundhage vill att Zlatan Ibrahimovic ska ­inspirera damlandslaget ­inför VM.

Kosovare Asllani tror absolut inte att han ställer upp.

– Spontana känslan är att han inte gillar oss så jätte­mycket, säger hon.

På torsdag spelar Sverige en träningslandskamp mot Finland. Till sommaren väntar större uppgifter, då landslaget flyger till Kanada för att spela VM.

På vägen fram till mästerskapet ska förbundskapten Pia Sundhage fortsätta att bjuda in föreläsare som ska inspirera spelarna. Tidigare har bland andra artisten Louise Hoffsten och alpinlegendaren Anja Pärson delat med sig av sina erfarenheter, men till våren har Sundhage inte spikat gästerna.

Däremot uttryckte hon i Sportbladets podcast Women Only en önskan.

– Tänk om Zlatan kunde ställa sig framför oss och säga några goa grejer. Eller skicka en hälsning. Småsaker som jag tror kan betyda en hel del.

2013 spelade Mikael Lustig in en videohälsning till sina kollegor i damlandslaget. Om inte Zlatan kunde komma förbi personligen hade Pia tyckt att det vore snyggt med en liknande lösning.

Anfallaren Kosovare Asllani är klubbkamrat med Ibrahimovic i PSG. Hon har hittills tyckt att inspiratörerna har fyllt ett syfte.

– De har varit väldigt bra. För att lyckas är den mentala styrkan viktigast, så det är inspirerande att höra hur andra har gjort för att lyckas, säger hon.

Sundhage ser Zlatan som en drömföreläsare. Hur ser du på det?

– Jag vet inte om det hade varit min drömföreläsare.

Vad menar du?

– Det är kul om hon vill ha honom, men jag tror aldrig att han skulle göra det.

Lustig hälsade ju. Varför skulle inte Zlatan kunna göra detsamma?

– Du får fråga honom. Men spontana känslan är att han inte gillar oss så jättemycket.

”Ronaldo, kanske”

Skulle en videohälsning från honom sprida glädje i laget?

– Absolut. Zlatan är den största Sverige har fått fram någonsin. Det hade betytt mycket och varit inspirerande för oss. Men just för mig är det inget jag tänker mycket på.

Vem vore din önskeföreläsare?

– Jag har ingen som poppar upp i huvudet… eller Cristiano Ronaldo, kanske.

NYHET PÅ SPORTBLADET:  ”TAGGAR” TILL ARTIKLARNA

klicka på rubrikerna nedan för att få upp alla senaste artiklarna till samma ämne.

Zlatans bråk med damlandslaget

NOVEMBER 2013: Anders Svensson blev meste landslagsman i herrlandslaget och fick en bil av förbundet på Fotbollsgalan. Damlandslagets Therese Sjögran stod för samma bedrift men fick ingenting alls.

25 DECEMBER 2013: Det blåste upp till storm och i en omtalad intervju med Expressen en månad senare gav Zlatan sin syn på saken:

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare? Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård, sa PSG-forwarden och fortsatte:

– Det går inte att jämföra. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela Anders Svenssons värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

25–28 DECEMBER 2013: Reaktionerna på Zlatans kommentarer blev starka. Experter, spelare och ledare fördömde dem snabbt. ”Bland det dummaste uttalande jag läst”, skrev bland annat Nilla Fischer på Twitter.

Pia Sundhage:

– Tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund.

28 DECEMBER 2013: Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tog inte ställning mot kommentarerna, utan menade att ”alla är fria att tycka vad de vill”. Men Zlatan gick ut och förklarade sig i sin app:

– Cykeln var ett skämt, om än dåligt, sa han.

JANUARI 2014: Pia Sundhage och Zlatan Ibrahimovic träffades för första gången sedan debatten startade på Ballon d’Or-galan i Zürich. Då bjöd förbundskaptenen in Zlatan till landskampen mot Frankrike senare under året – och bad honom ta med sig cykeln.

OKTOBER 2014: Therese Sjögran får belöningen för sina 200 landskamper: en gåva vars sammanlagda värde är detsamma som värdet på Anders Svenssons bil.

NOVEMBER 2014: Ny Fotbollsgala – och en ny skandal. Therese Sjögran hade kommit upp i 200 landskamper och skulle uppmärksammas, men medan komikern Soran Ismail kom in på galan på cykel ströks hyllningen på grund av tidsbrist. Jämställdhetsdebatten blossade upp igen. Zlatan sade sig inte vara insatt.

– Jag förstår inte vad man vill få ut av galan. Ska alla på galan få varsitt pris och vara nöjda? Det är en gala vi pratar om. Man ska visa upp de som är bäst, jag tycker det är synd. Det är ni som gör det stort, sa Zlatan och fortsatte:

– Jag är inte insatt i det. Ingen aning. Jag vet inte vad som händer. TV4 hit och dit. Förbundet hit och dit. Det är inte mitt område, jag fick mitt pris.

”Ibra” fick efter det kritik från förbundshåll.

JANUARI 2015: Nilla Fischer säger sig fort-farande vara besviken på Zlatan. För BBC berättade hon att PSG-stjärnan varken bett om ursäkt eller pratat med någon i damlandslaget:

– Det gör mig besviken och ledsen att han inte kan ge oss det beröm som jag tycker vi förtjänar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Pia Sundhage

Zlatan Ibrahimovic

Kosovare Asllani

Damlandslaget i fotboll