Bollnäs

”Tacklingarna måste bort från sporten...”

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Här är bentacklingen hela bandy-Sverige talar om.

Västerås Ted Bergström har tur som inte blir allvarligt skadad när Bollnäs Erik Stoor stoppar hans framfart.

– De här tacklingarna måste bort från sporten, säger VSK-stjärnan.

Västerås besegrade Bollnäs med 3-2 i den första kvartsfinalen, men eftersnacket handlade inte om Jonas Nilssons segermål i förlängningen.

Det stora samtalsämnet var Bollnäs-backen Erik Stoors bentackling på Ted Bergström.

Fick lämna isen

En dryg kvart återstod av ordinarie speltid när snabbskrinnaren tog sig in på Bollnäs planhalva, spelade bollen mot sargen, skulle passera Stoor och... pang!

Medan den landslagsmeriterade anfallaren vred sig i plågor skrinnade Stoor raka vägen mot utvisningsbänken. Där fick han inte sitta speciellt länge, för domaren Mikael Karlsson utdömde ett grovt matchstraff.

– När jag väl sätter mig där drar han upp det röda kortet. Jag vet inte om han blev påverkad av att han låg kvar. Man kan diskutera om det är rött eller inte, säger Erik Stoor, 23.

Han försäkrar att han inte medvetet försökte skada Ted Bergström.

– Jag är inte ute efter att skada någon. Det har jag aldrig varit, säger Stoor och ger sin syn på situationen:

– Han kommer i en jävla fart på vår kant och lurar mig rejält, så att jag blir stående på fel ben. Jag tror att han ska gå på utsidan, men han kommer på insidan och på samma gång åker benet ut. Sedan smäller det. Det är absolut inte min mening att skada honom.

Har du pratat med Ted?

– Nej. Jag har inte hans telefonnummer, men får se om jag kontaktar honom i morgon.

Spelade vidare – trots smärtan

Läkaren var snabbt framme hos Ted Bergström, som blev världsmästare i Almaty 2012. 26-åringen hade väldigt ont, men valde ändå att försöka spela vidare. Det ångrade han efteråt.

– Jag försökte spela några minuter, men det skulle jag inte ha gjort. Det tog värre än jag trodde, ganska högt upp på låret.

När Sportbladet pratar med Ted Bergström har han högerbenet i högläge. Låret har blivit kylt och kraftigt lindat.

Han har precis sett tacklingen på film och förstår varför han har ont.

– Det är en onödig tackling, tycker jag. Jag är lite irriterad. Det är så tråkigt att åka på de här skadorna. Det är ingen otursgrej utan riktigt fult, säger han.

Ted Bergström åkte på en liknande smäll av Hammarbys Carl-Johan Rutqvist i finalen i Svenska cupen 2013. Den gången undkom han inte med en kraftig lårkaka. Det inre ledbandet i vänster knä gick helt av och väl tillbaka på isen tvingades han spela med ett specialskydd som sträckte sig från låret till smalbenet.

– Det var en liknande situation och då var jag borta i någon månad. Det var ingen höjdare, säger han.

Kräver krafttag mot otyget

Det delades ut fler bentacklingar i mötet mellan Västerås och Bollnäs. Landslagsveteranen Andreas Westh tog till ojusta medel när han stoppade VSK-anfallaren Jonas Nilsson i straffområdet, vilket ledde till att Patrik Sjöström kunde dundra in 1-2-målet från straffpunkten.

– Sådana här tacklingar måste bort från sporten. I hockey är spelarna mer med på smällarna, men det är en kontaktsport. Inom bandyn måste vi ha respekt för varandra på planen, säger Ted Bergström.

Västerås och Bollnäs drabbar samman på nytt på tisdag. Frågan är om Ted kan medverka då, på Sävstaås.

– Det känns inte så bra just nu, men jag utesluter inget, säger han.

Trots skadan kan han glädja sig åt segern. Bollnäs öppnade starkast och ledde med 2-0.

– Det var riktigt skönt att vinna. Bollnäs backade hem och parkerade bussen. De försökte verkligen ta chansen och gjorde det bra, säger Ted Bergström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bollnäs

Västerås

Bandy