Marit Björgen

Marit Björgen: Jag blir förbannad

Av: 

Adam Bäck

SPORTBLADET

Slår tillbaka mot Fis-läkaren och dopningsanklagelserna

Fis-läkaren Rasmus Damsgaard anklagade medaljörer under skid-VM 2013 för att vara dopade.

Nu kommer svaret från Marit Björgen.

– Jag blir förbannad på de här spekulationerna, säger hon till Expressen.

I torsdags rapporterade Sportbladet om att Internationella skidförbundets, Fis, dopingexpert Rasmus Damsgaard var säker på att medaljörer under VM i Val di Fiemme var dopade. Han berättade då att två typer av dopning är särskilt svåra att upptäcka, EPO och proteinet HIF-1-Alpha som gör att musklerna får mer kärl. På frågan om han tror att det redan används inom elitidrotten svarade han:

– Jag har hört rykten att idrottare experimenterar med det.

”Pekar ut norskor och svenskor”

Marit Björgen, 34, var den som dominerade VM för två år sedan. Hon tycker att Damsgaards uttalande kastar en skugga över henne och andra medaljörer.

– Alla vi som stod på pallen under VM i Val di Fiemme blir anklagade i och med hans uttalande. På damsidan var det väldigt stor norsk dominans så Damsgaard pekar ju ut oss norskor, Ingemarsdotter och Kalla. Det är oss han riktar sina anklagelser mot, säger hon till Expressen.

”Rena spekulationer”

Damsgaard sa till Sportbladet att det om två tre-år kommer vara möjligt att upptäcka HIF-1-Alpha. På så sätt skulle gamla fuskare kunna åka fast.

– Jag blir irriterad och frustrerad. Det han håller på med är rena spekulationer. Han har inte något konkret att komma med. Om han hade haft det hade varit annorlunda. Nu blir jag bara förbannad på de här spekulationerna, säger Marit Björgen.

Hon fortsätter.

– Det blir dessutom en skugga över Fis. Fis ska verka för ren idrott, men nu skapar deras dopingchef spekulationer kring något som det inte finns några bevis för.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Marit Björgen

Dopning

Längdskidor