Ryska barn dopas i idrottsakademier

Foto: Bildbyrån och TT
Rysslands idrottsminister Vitaly Mutko (till höger) menar att ledare dopar barn redan i skolan. Barnen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

avFredrik Jönsson

SPORTBLADET

Rysslands idrottsminister Vitaly Mutko kritiserar ungdomstränare i landet.

Han hävdar att de dopar barn i skolan för egen vinning.

– Det är för att de ska vinna mästerskap och få bonus, säger Mutko till R-Sport enligt The Guardian.

De har varit många fall av dopning i Ryssland i flera olika idrotter det senaste året. I en dokumentär i tysk tv menade man att rysk friidrott är ”systematiskt dopad”.

Nu har ryska idrottsministern Vitaly Mutko uttalat sig om dopningssituationen i landet. Ryssland har flera hundra idrottsakademier, och han vill nu ta krafttag mot ungdomstränarna.

”Ge en smäll på fingrarna”

– Vi kommer att gå ner till barnens idrottsskolor för att ge en smäll på fingrarna på ungdomstränarna som gör allt de kan för att vinna mästerskap, så att de får priser och bonusar, säger Mutko till R-Sport enligt The Guardian.

– På grund av att de har dopat sig i ung ålder tar de sedan plats i våra landslag, men då kan de inte prestera samma resultat.

Lägger kolossala resurser

Han betonar att Ryssland i dag lägger ner kolossala resurser på att bekämpa dopningen i landet. Mutko tycker dock inte att dopningsfallen är fler i Ryssland än vad de är i andra länder.

– Det är som i USA, England och alla andra länder. Anti-dopningssystemet fungerar, säger idrottsministern.