Dubbelparet vann igen – och hyllades

SPORTBLADET

”Man kan inte annat än älska de här gubbjävlarna”

Först tog de Sverige till 2–1-ledning efter att ha vunnit DC-dubbeln mot Österrike i raka set.

Sedan hyllades Robert Lindstedt och Johan Brunström av "Fidde" Rosengren.

– Man kan inte annat än älska de här gubbjävlarna, sade den svenska förbundskaptenen.

En presskonferens med Robert Lindstedt, Johan Brunström och Fredrik "Fidde" Rosengren har vad gäller jargongen många likheter med den i herrarnas landslag i handboll under Bengt Johanssons regim på 1990- och 2000-talet. Då "Bengan" och "de gamle" – Staffan Olsson, Stefan Lövgren och Magnus Wislander, för att nämna några – hade minst sagt högt i tak.

Mycket piska. Lite morot. Många skratt.

Efter att "Fidde" Rosengren berömt Lindstedt och Brunström med att säga att "ni är grymma, det är så jävla roligt att få vara med", replikerade Lindstedt:

– Varsågod.

Rosengren menade att hans rutinerade dubbelpar – Lindstedt är snart 38, Brunström snart 35 – inte bara levererar segrar. De hjälper även de yngre lagkamraterna med råd.

"Tuffaste paret"

På lördagen var det främst parets spel som var i fokus.

Efter fredagens singlar – där Elias Ymer skrällvann mot Jürgen Melzer i en femsetare och Christian Lindell föll i tre raka mot Andreas Haider-Maurer – var ställningen 1–1.

Robert Lindstedt och Johan Brunström hade förvisso 6–0 i Davis Cup-matcher. Men det österrikiska paret var på förhand deras tuffaste uppgift. Alexander Peya är tolva på dubbelrankningen och Jürgen Melzer 37:a. Att jämföra med Lindstedts 34:e plats och Brunströms 81:a.

Men efter en imponerande insats tog det svenska paret sin sjunde raka DC-seger via 3–0 i set.

– Det här är det tuffaste paret vi har mött – och att slå dem med 3–0, det trodde jag inte i går och det trodde jag inte i dag heller. Sedan om det var vår bästa match eller ej – det bryr jag mig inte om. Bara vi fortsätter vinna, sade Lindstedt.

Kan byta

Efter 6–4 i första set gick det andra till tiebreak. Där låg Sverige under med 0–5 – men kom tillbaka, räddade två setbollar, vände och förvaltade sin andra chans till vinst. I tredje var det inget snack, 6–3.

Inför söndagens avgörande singlar är ställningen 2–1 för Sverige i mötet i den näst högsta divisionens första omgång. "Fidde" Rosengren har sina två tidigare år som DC-kapten fått se sitt lag kvala sig kvar med minsta marginal, men trots ledningen håller han fortfarande Österrike som favorit.

Att Elias Ymer kommer att möta Österrikes etta Andreas Haider-Maurer är klart. Men Rosengren utesluter inte att ersätta Christian Lindell i en eventuell femte och avgörande singel mot Jürgen Melzer.

Robert Lindstedt och Johan Brunström är också med i diskussionen.

– Man måste tänka både långsiktigt och kortsiktigt, sade "Fidde" Rosengren.

Fredrik Scherman/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis