Sportbladet

Victory Challenge diskades efter seger

SPORTBLADET

”Jag är stolt över att vi seglat bäst”

Victory Challenge vann på vattnet i Valencia Louis Vuitton Akt fem.

Under fem fleet race-regattor har det svenska teamet seglat bättre än alla de andra.

Men ett beslut i juryrummet tog ifrån Victory Challenge totalsegern.

– Jag är stolt över att vi seglat bäst av alla, den stoltheten kan inte en löjlig tolkning av en regel frånta oss, säger Magnus Holmberg, skeppare och rorsman.

Det har varit tre makalösa fleet race-dagar under midsommarhelgen i Valencia, där försvararen Alinghi och de elva utmanarna kämpat.

Victory Challenge ledde efter första, andra och tredje dagen och försvarade sin ledning på söndagen genom att placera Luna Rossa, Alinghi, Emirates Team New Zealand och BMW Oracle Racing, de andra teamen i toppstriden, bakom sig.

Victory Challenge kom tvåa och fyra i fleet racen på midsommaraftonen, sjua och etta på midsommardagen och trea på söndagen. Så bra hade inget av de andra elva teamen seglat.

– Att vinna totalt under sådan press, det visar vilket lag och vilken båt vi har, säger Magnus Holmberg.

Men en mätkontroll på Örn på lördagen, efter det fjärde fleet racet som Victory Challenge vann, resulterat i en rapport till mätkommittén som i sin tur ledde till en protest till juryn.

Holmberg, Stefan Rahm och Santiago Lange transporterades direkt från mållinjen till juryrummet för fortsatta överläggningar. Det handlade om 160 liter vatten, i en båt som väger 24 ton, som sipprat in på Örn. Reglerna säger att: ”Fack eller behållare som innehåller vätska på ett sätt att det kan öka prestandan är förbjudna”.

Victory Challenge diskvalificerades i det race där det påstådda regelbrottet skett. Eftersom det var fleet racet Örn vunnit, tappade man 12 poäng och förstaplaceringen totalt blev till en sjätteplacering totalt, samt till en femteplacering som utmanare. I den inledande akten i Valencia, som bestod av en full round rob

Sportbladet - TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet