På helig mark

SPORTBLADET

Åsa laddar klassiskt för att ta bältet från Laila Ali

Foto: I mästarnas fotspår Åsa Sandell vid Brooklyn bridge efter träning på Gleason s gym. En bild som säger mer än tusen ord i boxningssammanhang.

BROOKLYN

Passa dig, Laila Ali.

Nu har Åsa Sandell landat i USA.

Och strategin är klar.

– Jag kommer att bli så bra att jag kan ta världsmästartiteln ifrån henne, säger vår egen ”Million dollar baby” efter ett första träningspass i legendariska Gleason's Gym.

Det har inte gått mer än några timmar sedan den svenska boxningsstjärnan landade i New York, men hon är uppe redan i gryningen och tränar.

– Jag har aldrig några större problem med jetlag när jag reser åt det här hållet, säger Åsa.

Det är helig boxningsmark i hjärtat av Brooklyn, under kortare eller längre perioder ”hemmaplan” för bland andra Muhammed Ali, vår egen ”Ingo”, Mike Tyson, Jake LaMotta, Sugar Ray Leonard, Sonny Liston, Michael Spinks och Larry Holmes.

Samt Hilary Swank, faktiskt.

Hon tränade på Gleason’s inför rollen i storfilmen ”Million dollar baby” – och blev då bekant med Åsa Sandell.

– Ja, hon tyckte till och med att jag skulle söka en roll, berättar svenskan.

– Meningen var att jag skulle spela den prostituerade öststatstjejen som slår sönder henne på slutet, ha ha.

Filmdebuten rann ut i sanden, men filmen ligger Åsa – själv filmrecensent på Helsingborgs Dagblad i ”det civila – varmt om hjärtat.

– Jag satte fem av fem i betyg, säger hon och ler.

– Men det var väldigt känslosamt för mig. Jag såg den några dagar innan min andra proffsmatch här i USA, ensam i en salong på Manhattan. Det var ju tårar från första bildrutan

Kör i ett halvår

Nu ska Åsa med hjälp av Lennox Blackmore – en av av de verkliga tränarlegenderna på Gleason’s Gym – själv bli en million dollar baby.

– Jag ska köra med honom i åtminstone ett halvår, berättar den nyblivna 39-åringen.

Vad är det du hoppas uppnå med det?

– Framförallt blir det mer fokus och koncentration i träningen. Tidigare har jag åkt hit någon månad då och då, men det har blivit för jobbigt. Nu kan jag ägna mig helhjärtat åt att förbereda mig inför stora matcher.

Vad kan Blackmore lära dig rent boxningsmässigt?

– I teknisk mening har jag nog redan det viktigaste. Men jag behöver hjälp att få ihop det till en bra helhet. Jag behöver också någon som ser till att jag inte... slarvar. Men allra mest handlar det om uthållighet. Om att bli så stark att jag pallar tio ronder.

Det här måste ju vara en inspirerande miljö att träna i också?

– Ja, det är klart. Det finns historia här. Och flera världsmästare. Bra sparringpartners. Men framförallt finns det riktigt bra tränare. Det är det viktigaste.

Det långsiktiga målet med USA-vistelsen är solklart.

Team Sandell vill ha en returmatch mot Laila Ali – och den ska Åsa vinna.

Det är Lennox Blackmore, som tidigare matchat fram bland andra Jill Matthews till en världsmästartitel, övertygad om att hon gör.

Boxar galor i vår

– Får vi bara förbereda oss på rätt sätt tar hon Ali, det vet jag. Före den förra matchen i Berlin hade vi bara två dagar på oss. Det var för lite, Åsa var inte preparerad för en tiorondare. Men nu kan vi jobba grundligt och får vi bara chansen tar Åsa världsmästartiteln.

Kulturredaktör Sandell nickar instämmande när vi återger tränarens uttalande.

– Det har han rätt i. Jag upplevde redan i Berlin att hon var skakad. Och då var jag inte alls preparerad för en så lång match. Det kommer jag att vara nästa gång.

Något datum för en returmatch är ännu inte satt, men det lutar åt att Alis promotor vill att även den avgörs någonstans i Europa.

Träningen...blir den hård?

– Ja, när jag nu väl är här vill de att jag går ut och springer varje morgon. Sen ska dagarna tillbringas här i gymet, säger Åsa och börjar jabba igen.

Sekonderna kan lämna ringen.

En svenska har inlett sin resa mot världsmästartiteln.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning