Starten – här avgörs F1

SPORTBLADET

Fisichella om pressen: Du är inte nervös – snarare fruktansvärt koncentrerad

Foto: ÄNTLIGEN ”Absolut skönast är när jag sätter mig i bilen och stänger visiret,” säger Williams Mark Webber. Men minuterna fram till det ögonblicket är långt ifrån någon transportsträcka.

22 förare stirrar på samma tavla. Alla med en målsättning – den perfekta starten.

– Trycket är enormt, säger Giancarlo Fisichella.

– Starten är den bästa möjligheten att plocka placeringar.

Därför försöker Sportbladet reda ut vad som sker den sista halvtimmen inför loppet. Då har de 22 bilarna 15 minuter på sig att hitta sina startpositioner och när de är klara är det fullt med folk på startrakan. Där finns förare och deras medarbetare, men även VIP-folk, journalister och fotografer. Kort sagt är det allt annat än lugnt för de aktiva – något som aldrig skulle accepteras inför en VM-match i fotboll.

Jagas av alla

– Runt omkring dig vimlar det av journalister som vill prata, fotografer som plåtar och folk som bara vill ta dig i hand, säger Williams Mark Webber till AutoBild Motorsport.

– Jag hade hellre snackat igenom det sista med mina ingenjörer, även om vi har bestämt oss för taktiken långt tidigare. Egentligen handlar det bara om att slå ihjäl tiden. Det absolut skönaste är när jag äntligen sätter mig i bilen och stänger visiret.

Då är han helt ensam med sina tankar för första gången och det är tre minuter kvar till start. 44 ögon tittar alla på samma tavla och det dröjer ytterligare två minuter innan det öronbedövande ljudet från motorerna tar musten ur åskådarna.

Vid kontrollpanelen står tävlingsledaren Charlie Whiting och genom att trycka på en knapp avgör han när loppet startar.

Pulsen: 160

– 30 minuter före start sätter jag i en nyckel och vrider om för att starta den automatiska nedräkningen. Jag trycker in vilken tid loppet ska starta och resten sker per automatik fram till formationsvarvet. När bilarna sedan återigen står på startpositionen så trycker jag på nästa knapp (Auto proceed) och de röda ljusen startar, säger han till AutoBild Motorsport.

– Det är en mycket speciell känsla och jag blir lika nervös varje gång.

Förarna har i det här läget en ungefärlig puls på 160.

– Du är inte nervös, snarare fruktansvärt koncentrerad, säger Giancarlo Fisichella, som startar som tvåa bredvid Fernando Alonso i eftermiddag.

De röda lamporna tänds igen och när tavlan är helt svart går starten – den som väntar på grönt kan vänta förgäves.

VIP-folk, intervjuer och finslipning – det här händer minuterna innan starten av ett F1-lopp

Startlistan i Barcelona:

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport