Pokerfrågan

Publicerad:
Uppdaterad:

Experterna reder ut begreppen

Nyfiken på poker men aldrig vågat pröva?

Eller har du kanske spelat ett tag och vill utvecklas ytterligare?

Aftonbladet.se har tagit hjälp för att just du ska få svar på dina frågor.

Här är ett urval av dom frågor som publicerats i Sportbladet:

Dan Glimne, författare av Pokehandboken – och välkänd skribent i Aftonbladet.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Dan Glimne, författare av Pokehandboken – och välkänd skribent i Aftonbladet.

Hej!

Efter en diskussion i kompisgänget vill jag få bekräftat att det jag anser är självklart är det. Spelet är en turnering i Texas hold’em NL, två spelare är all-in och deras kort ligger uppe på bordet: J-7 mot J-2. Bordet slutar med 4-4-K-8-6, båda tror att J-7 vinner med bättre kicker (7:an), och ingen ser att det är splitt: 4-4-K-J-8 förrän en av de andra spelarna påpekar att det är så. Korten ligger fortfarande uppvända på bordet när detta händer. Den som trodde han vunnit potten med högre kicker blir arg, och påstår att i Texas (till skillnad från till exempel Omaha) så gäller ALLTID att ser man inte vilken hand man har får man skylla sig själv, och INGEN som inte är med i handen får påpeka felet. Den utomstående som såg och påpekade att delad pott gäller, hävdar att bästa handen vinner alltid, oavsett vem som ser och talar om hur det är. Vad gäller?

Med vänlig hälsning Per Landberger

– En viktig generell regel i poker är den om att ”korten talar”: det är de faktiska korten, och inte åsikterna eller missuppfattningarna runtom dem, som gäller. Och jo, är man med i partiet eller i turneringen vid samma bord är man i högsta grad påverkad av hur det går inbördes för de andra spelarna, och får självklart påtala felaktigheter även om man redan har lagt sig i den just då aktuella given. (Den regeln gäller däremot inte åskådare!) Potten ska alltså delas, och den medspelare som påtalade misstaget som höll på att begås var i sin fulla rätt att göra det, säger Dan Glimne, Sportbladets pokerexpert.

Hej Dan. Har spelat poker ett riktigt bra tag nu men aldrig stött på det som hände mig i dag. Tänkte ta upp spelandet igen på en gammal ”guldsite”. Hade dock glömt bort mitt lösenord. Så jag fick ett nytt skickat till mig i siffror. Dessa sex siffror koden bestod av visade sig vara exakt samma som min väns security ID på neteller. Vad kan sannolikheten då vara för att detta ska hända? Går det ens att räkna ut?

– Chansen för att två sexsiffriga tal ska vara identiska? En på miljonen. Alltså betydligt sannolikare än att du ska vinna högsta vinsten på till exempel Lotto, säger Sportbladets pokerexpert Dan Glimne.

Hej. Har spelat på nätpoker ett tag. Min undran är om du har koll på hur många procents chans det är att slå en som har mer chips på bordet än en själv? Själv har jag nog förlorat cirka 80–90 procent mot dem trots att jag haft bättre hand på floppen. Jag kan inte tro att det beror på otur eller att jag är dålig. Med vänlig hälsning Sonny

– Din fråga är något oprecist formulerad. Huruvida du går in i en enskild konfrontation och blir utdragen eller inte har inget med markerstaplarnas storlek att göra. Och ska du över en serie givar heads-up -försöka slå någon med en större stapel än din, är den större stapeln förstås en fördel – men det hänger på fler faktorer än enbart den, säger Dan Glimne.

Hej. Jag sitter på big blind och checkar enbart innan floppen då jag sitter med 3–6. Floppen kommer och visar 2–3–6. Jag funderar ofta på vad som kan komma på turn och med denna flopp-kombination har jag en skrämmande träffsäkerhet i min gissning om turn. Det blir med största säkerhet 4 eller 5 och därmed stegdrag. Hur kommer det sig att floppen ger information om vad turn blir? /Hb

– Det du nämner är så kallad backspegelsinformation, du minns de gånger då flopp och turn råkade ”hänga ihop”. Om du börjar anteckna varje bräda under de närmaste 100 timmarnas spel kommer du att få en mera tillförlitlig statistik som visar att det inte finns något samband, säger Sportbladets pokerexpert Dan Glimne.

Tjena! Skulle vilja reda ut en situation som uppstod härom veckan. Spelade en ”-horse-tunering” i Södertälje och vi var inne på första halvtimmen av hold’em. Jag håller A–3 i spader. Det har foldats till mittenposition som höjer med en låg suited connected. Spelare efter synar med Q–10 suited. Jag synar även på knapp med, som sagt, A–3 -suited. LM och SM lägger sig. Sak samma, flopp landar = 10–Q–7 (två spader). Första position har öppen pipa och betar ut. Förste synare har tvåpar, han höjer! Våra stakes är relativt små och potten har blivit ovanligt stor, relativt till våra stakes. Startchips var 15 000, blinds 100–200 och i potten låg sammanlagt, innan min tur att agera cirka 4 000. Såhär lyder min fråga, egentligen ska man inte syna en likartad raise, utan antingen ställa all in eller lägga sig. Men min fråga är, hur ska jag spela om jag inte vill riskera hela min stack på färgchansen, men självklart fortfarande spela min potentiella nötfärg. Är den en norm som säger att man måste lägga sig, eller ställa? Vad anser ni? Situationen slutade med att jag synade och första position ställde. Tvåparet (Q–10) synade även han och likaså jag. Tvåparet höll och jag som var en anning under, i stacksize, jämtemot vinnaren åkte ut! /Rasmus

– Storleken på betar och höjningar framgår inte av din berättelse, men ”normen” är att du kan mycket väl syna med ett bra flushdrag, förutsatt att antingen pottoddsen eller de implicita oddsen motiverar det, i stället för att ”bara ställa in eller lägga sig”. Innan din eventuella flush trillar in gagnar det dig att hålla potten nere – här verkar det definitivt som du överspelade ditt ess med svag kicker, säger Dan Glimne, spelexpert.

Varför tjatar så många om riggade spel? Varför spelar de då om de tror det är riggat? Verkar ologiskt. Inse att otur finns och att du aldrig kommer vara bäst. Har du något bra förslag på böcker eller dvd om poker på svenska och var man kan köpa dessa? Tack på förhand och lycka till med pokern. /zpades

– Böcker på svenska – och för spelare som lämnat nybörjarstadiet bakom sig – som jag rekommenderar är ”Hold’em poker för avancerade spelare” av David Sklansky, och Dan Harringtons böcker om expertstrategier för turneringar – men det finns andra med! Gör en sökning på till exempel www.bokus.com, säger Dan Glimne, sportbladets pokerexpert.

Hejsan! När jag spelade sit and go, tiobords, på nätet för ett tag sedan så var jag med om något för mig helt osannolikt. Blindsen var relativt höga på 400, jag satt som big blind med pocketparet 7-7. En kille synade mig, men jag tog tillfället i akt och höjde till 1 000, min motspelare hade 1 400 marker och tvekade inte att gå all-in, vilket var min plan, jag hade en stack på 2 600. Synen var i mina ögon given, då det kostade ytterligare 400 marker för mig att syna hans all-in. Han har J-6, hans sexa var låst från början. Floppen kommer 3-3-3, jag tänkter vad gött, kåk. Hans sexa är låst, det som räddar honom nu är en J. På turnen kommer en sjua, jag har ännu bättre kåk 7-7-7-3-3, helt otroligt tänker jag och började höja armarna mot skyn då både hans J och 6 var låsta inför rivern. Men vilket kort kommer då? Jo, givetvis det enda kort i leken som kan rädda honom, den sista trean. Han vinner på sidokort J och jag var helt förkrossad. Alltså det här scenariot är ju helt osannolikt, att det ens kommer upp ett fyrtal på bordet och att jag sätter min tredje sjua. Ni har säkert varit med om något liknande, men jag hävdar att det måste vara det mest osannolika som kan hända i Texas? Vad var oddsen? Spelade jag fel eller var det pokergudarna som spelade mig ett spratt? /Andreas

– Oddsen med det utgångsläget inför rivern var 97,7 procent i din favör – du hade helt enkelt superosis. Och visst har det hänt mig med, i ”bägge ändar”: under en turnering på en finlandsfärja räddades jag just av ett osannolikt fyrtal på rivern, och i Amsterdam under MCOP 2006 floppade jag kåken men turn och river åstadkom runner-runner-fyrtal på brädan och mitt sidokort var det lägre. Welcome to poker, baby, hälsar Dan Glimne, spelexpert.

Spelar normalt no limit men även fixed limit. Spelar topp tio-händer hårt och återhöjer om någon annan äntrat potten. Problemet är att om fyra, fem limpat före mig, någon höjer och jag återhöjer med A-A eller K-K, så vet jag att jag kommer ha fyra, fem motspelare mot mig, tillsammans slår de mig hälften av gångerna. Hur orkar pokerproffs spela FL, det är ju det mest mördande och utdragande pokervariant som finns?!

– Du glömmer matematiken – om du i sådana situationer hälften av gångerna förlorar x dollar när dina A-A eller K-K går till hela vägen till rivern, och hälften av gångerna vinner 4x eller 5x dollar, går du med vinst i längden! Jag singlar mycket gärna slant mot dig på motsvarande premisser, säger Dan Glimne, spelexpert.

Hej! Jag satt med kåk, två ess och tre knektar, och min motspelare satt också med kåk, tre kungar och två knektar, du säger att ess är högst men till min förvåning så förlorade jag handen trots högst kåk, är inte Expekt skyldig mig 100 dollar eftersom dom gjorde fel? /Salleman

– När två kåkar står mot varandra avgör i första hand trissen, så din kåk med J-J-J-E-E förlorade fullt rättvist mot den bättre handen K-K-K-J-J, säger Dan Glimne, Sportbladets pokerexpert.

Hej! Jag har en fråga, jag vann 7 500 dollar i en turnering på en sajt som heter Vikingbet. Är jag tvungen att betala skatt på detta? Lite orolig är jag. Jag har vissa som säger att jag måste göra det och andra som säger att man inte behöver det. Mvh Daniel Rudvall

– Vikingbet ingår i brittiska bookmakinggruppen Victor Chandler som sedan 1999 har sitt huvudkontor i Gibraltar, vilket ligger inom EU. Du borde därför inte behöva betala skatt på den vinsten, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej. Är nybörjare och har spelat cirka sex månader på nätet (Svenska Spel), sit-and-go, tre olika nivåer för att lära mig så mycket som möjligt. Undrar hur vanligt det är med badbeats? Trots att jag är rätt så oerfaren har jag redan åkt på varenda tänkbara och otänkbara hand som finns (och lärt mig av mina misstag). Är rätt så bra på att läsa motspelare och får ganska bra koll på tio minuter (oftast på 80 procent av spelarna vid bordet och är ganska bra på att memorera algoritmer). De flesta är ganska lättlästa trots att det är online. Har högt IQ, mitt logiska tänkande är på topp (har testats av två psykologer), bra på att variera mitt spel så jag kan vara ganska svårläst. Jag brukar plocka ut minst 60 procent av spelarna i bordet. Min ”statistik” ligger på cirka 62 procent vunna händer om jag kollar floppen, och cirka 22 procent av total antalet händer. Är det bra? Eller inbillar jag mig att jag är hyfsad? Tänkte på min ursprungliga fråga om bad beats för att det är så pass illa att jag funderar på att sluta med poker helt trots att jag knappt har börjat. /Tacksam för svar

– Spelar du på fulla bord är 22 procent respektive 62 procent vunna händer en imponerande statistik. Och visst råkar man ut för badbeats, paradoxalt oftare mot sämre motspelare som är osmarta nog att syna för många gånger med dåliga händer men sedan ibland räddas av turen. Badbeats är dock, sedda i backspegeln, delvis ett psykologiskt fenomen: du minns mycket oftare sådana än ”goodbeats”, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hur kommer det sej att ju dummare syn folk gör på Svenska Spel desto mer pengar vinner de? Jag gick all-in 400 kronor på 2,5–5 kronorsbord (preflop). En kille skulle försvara sina 25 kronor han höjt och väljer att med K-J syna ytterligare 375 kronor. Så klart tittar lilla kungen fram på rivern. Synen finns inte i mina ögon och inte heller belöningen han fick för så dåligt spel. /Jonas

– Visst gör folk betydligt fler idiotiska syner på nätet än i livespel. Men skulle du föra statistik kommer du att finna att en korkad syn oftare förlorar än vinner – ingen kan i längden lura spelmatematikens lagar. Sedan är det en psykologisk faktor att vi lättare kommer ihåg extremhändelser som idiotutdragningar, säger Dan Glimne, spelexpert.

Spelade på Svenska Spel. Fick K-K. Blev lite fundersam om det var riggning på gång, hur ofta får man K-K första handen? Höjde ändå. Tre spelare gick med. På floppen kom hjärter D, ruter 7 och ruter K. En höjde, den bredvid all-in, jag gick med, en foldade. Han hade D-2 i ruter. Sen kom det ruter på både turn och river. Hur stor är chansen till det? Och hur stor är chansen att man får K-K på första handen? Besviken pokerlirare

– Risken att du ska åka dit i den situationen, efter floppen, är cirka 28 procent – han kan ju även vinna med ett osannolikt fyrtal! K-K (eller vilket annat specificerat par som helst) startar du med 1 gång på 221. Två dagar innan jag fick din fråga startade jag en sit-and-go med A-A … och vann bara mörkarna. That’s poker, säger Dan Glimne.

Spelade i goda vänners lag förra helgen. En omgång slutade med att jag och min sambo satt med precis likadan stege, skillnaden var att båda mina kort på handen ingick men bara det ena av hennes kort. Vem vann handen? Min bror har också sett en sida på internet där man kunde knappa in olika händer och få svar direkt vilken som vinner, tyvärr kommer han inte ihåg vilken sida det var? Mvh, Emil Hasselqvist

– Har ni exakt lika hög stege var som bästa femkortshand, är antalet hålkort irrelevant – ni ska dela på potten. En så kallad oddskalkylator, som inte kan utlova vem som vinner men väl vem som har bäst chans procentuellt, hittar du bland annat på www.cardplayer.com/poker_odds/texas_holdem, säger Dan Glimne, spelexpert.

Hej. Spelar ni proffs likadant i cashgame på nätet som i liveturneringar? Jag upplever att jag måste vara lika disciplinerad överallt för att vinna. Hur kan det vara lättare att vinna på Unibet än svenska spel, det borde ju mest vara nybörjare och snorungar där? Hälsningar Ove.

– Disciplin betalar sig alltid i längden, men i turneringar – både live och på nätet – skapar de ständigt ökande mörkarna, en topptung prisstruktur och varierande relativa storlekar på markerstaplarna situationer som ibland påverkar dina beslut i annan riktning än i ett cashgame. Och oavsett sajt gäller alltid ”table selection” som god regel: Leta upp fiskstimmet och släng i långreven, råder Dan Glimne, spelexpert.

Har tittat på poker på tv där man pratar om att vissa spelare är bättre än andra, men vad jag kan utläsa rör det sig för det mesta om vem som har störst korttur. Amatör

– Vad du ser på tv är bara ett fåtal utvalda givar, kanske 12–15 procent av alla de givar som i verkligheten spelades – och då dessutom bara de mest dramatiska givarna, som valts ut av producenten för att skapa ”bra underhållning”. I verklighetens långa pokergrindande vinner i längden de skickligare spelarna, tro mig, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej Dan! Har en fråga gällande beskattning, det finns en stor pokerhemsida som heter pkr.com som börjar bli större och större, där det speciella är att man spelar poker vid ett liveliknande bord med sin egen avatar. Undrar bara ifall ni vet om vi slipper skatta på den hemsidan likt med NordicBet och Svenska Spel, eller om vi måste göra det. Samma fråga undrar jag över med fulltiltpoker.com. Tack på förhand!/Marco

– Sajten pkr.com har sin hemvist inom EU varvid dina vinster där bör vara skattefria. Sajten fulltiltpoker.com däremot har sin hemvist utanför EU, varför vinster där är skattepliktiga, säger Dan Glimne, spelexpert.

Två personer är kvar i ett parti till showdown, den ena har stora mörken på 50 kronor medan den andra som sitter på knappen bara har 18 kronor kvar. Personen på knappen vinner handen och tar 36 kronor ur högen men vad händer med resten? Vinner förloraren dem eller stannar de i potten till nästa runda? /Exicom

– Den andre skulle redan före visningen ha tagit tillbaka överskottet, så att potten bara hade inne-hållit 2x18 = 36 kronor. Det hade varit det korrekta, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej!

Jag undrar vad procenten är att jag ska möta A-A när jag har K-K. Jag spelar på sexpersonersbord och det har blivit all-in två gånger i rad och åkt mot A-A. Hur är det möjligt?/Daniel V.

– Visst är det möjligt – ALLT inträffar i poker, förr eller senare, enligt matematikens lagar. Och A-A leder före floppen mot K-K med aningen bättre än 4 mot 1; de exakta procentsiffrorna beror på hur färgerna sitter, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Jag undrar bara vad som händer om man glömmer bort att bränna ett kort och lägger upp, till exempel, turnen. Ska man låta kortet vara kvar eller ska man ta bort det?

– Kortet som av misstag lades upp som turnkortet ska tas tillbaka, brännas, och så lägger man upp det korrekta turnkortet, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Ibland händer det att jag är själv vid bordet och resten står över i någon timme eller så. Blindsen är ju ingenting, så hur jag än kämpar så blir vinsten i stort sett noll. Vad jag förstår så är det helt okej att göra så. Finns det någon pokersida som inte godtar sådant spelande? Jag spelar på Pokerstar och Everest. /Nisse

– Man har rätt att under kortare eller längre stunder lämna både livebord och nätbord, men en del missbrukar det. Nackdelen är förstås att sådan bortovaro äter på ens markerstack och inte lönar sig, så utnyttja det så mycket du kan, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Tjena! Jag har spelat 2 784 händer och vunnit 716. Var bör man ligga? En annan fråga, jag upplever det mycket ”lättare” att spela sit-and-go än cashgames. Vinner i snitt varannan men i cash losar jag oftast. Vad kan det bero på?/Martin

– Din procentsats för vunna händer beror på om du oftast spelar shorthanded eller vid fullt bord, annars hänger siffran ”25%” i luften och det är svårt att säga något om den! Ju färre motspelare, desto större andel av givarna ska du vinna. Att du vinner oftare i sit-and-go än i cashgames är möjligen för att du tenderar att vara tightare än dina skjutglada motspelare, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej Dan! Detta hände på kasinot i Sundsvall och bevisar att även livepoker är riggad. Jag floppade nötfärgen och min motståndare floppade triss. Alla pengar gick in och på river fick han fyrtal. Jag blev alltså ENOUTAD! Hur ofta händer det? /Richard

– Du missar att din motspelare även kunde ha slagit dig med en kåk, om brädan hade parat sig – han/hon var inte i så stort underläge som du tror. Tittar du bara på riverkortet och du och din motspelare är heads-up, träffar han/hon en enoutare var 44:e gång, alltså cirka 2,3% av gångerna, säger Dan Glimne, författare.

När det börjar dra ihop sig och mörkarna är höga i förhållande till markerstaplarna och det är sisådär fyra-fem personer kvar i sit’n go-turneringar är det ofta ställa eller vika som gäller. Om jag sitter på stora mörken som är uppe i 400, alla viker fram till knappen som ställer in sina 1_600 och lilla mörken viker. Potten är uppe i 2_200 och jag måste syna 1200 vilket ger mig nästan 2 mot 1. Den här situationen uppstår ganska ofta och jag undrar vilka händer man bör syna med i det här läget./ Per

– Den som ställer in först har en klar fördel, och jag vill nog helst ha ett par, vilket som helst, eller vilken hand som helst med ess eller kung för att syna här, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Två spelare har kåk. Spelare 1: tre sjuor och två tvåor. Spelare 2: tre sexor och två ess. Vem vinner? /claes

– När två kåkar står mot varandra avgör i första hand trissen – en triss i sjuor slår därvid en triss i sexor. Först när det rör sig om identiska trissar avgör högsta paret, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Tjena! Om man är mitt inne i en hand och försöker göra en bluff på potten och gör en kraftig raise, det återstår en spelare på bordet och han funderar länge på en syn och tar god tid på sig att fundera och klockan räknar ner tills hans hand är död, då kommenterar en annan spelare på bordet (som inte är med i spelet) att han tar lång tid på sig. Kan man få dem straffade när de gör så? /Daniel

– Nja, det kan fungera i bägge riktningarna – det kanske också kan fått den fundersamme att syna den gången du har ett fyrtal, allt beror på situationen. Men som allmän regel ska spelare som inte är inblandade i en giv ge fasicken i att kommentera den just då, framhåller Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Jag undrar om jag har vad som krävs för att bli pokerproffs. Jag har spelat en del på nätet. Har varit med i min första liveturnering med 20 spelare. Slog ut åtta av mina motspelare (sex på finalbordet) och vann sedan heads-up efter bara en giv. Jag försökte läsa mina motspelare och gick mycket på känsla. Hade jag bara tur, eller har jag vad som krävs för att bli pokerproffs? /Pokerbiten

– Pokerproffs är du redo att bli först när du visat att du i längden kan göra stadiga pengar på spelet – och på sådan nivå att det betalar hyra och mat med mera, förutom att du också ska ha byggt upp en buffert på bankkontot. Underskatta inte svårigheterna med att försörja sig på professionellt spel, säger Dan Glimne, spelexpert.

Det är tre priser i turneringen. Mörkarna ligger på 500-1 000 och jag har cirka 10 500 i marker, de andra tre har runt 40 000 i marker, vi är alltså fyra spelare kvar och jag plockar upp A-A på stora mörken. UTG (chipleader) går all-in, knappen synar och även lilla mörken synar. Jag valde att kasta mina A-A eftersom jag hade chansen att gå upp två placeringar i stället för att riskera att bli utslagen som fyra. Gjorde jag rätt? /Lill-Kanin

– I detta speciella fall gjorde du sannolikt rätt – när det bara är tre prisplatser med fyra spelare kvar, du ligger långt efter i marker och de övriga tre alla går all-in mot varandra, nästan garanterar din läggning att du hamnar i pengarna. I ett cashgame däremot hade du självklart synat, säger Dan Glimne, författare.

Var med i en turnering, första potten. Jag satt på 2-K andra K-2, tredje 9-9, floppen 2-2-9, alla all-in. Sådan otur kan man inte ha, det måste vara fixat? /Johan

– Det är så här med poker: KAN det inträffa, hur liten chansen än är, så råkar du förr eller senare ut för det – lita på mig. Så fungerar spelmatematiken, så fungerar universum. Tänk dessutom på att K-2 inte är någon höjdarhand, varför du kanske bör vara restriktiv med att spela den, och den är som du märkte inte osårbar ens när den träffar triss i tvåor, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! På bordet ligger spader 3, ruter 5, 6, 9 och K. Spelare A har ruter 2 och 3 på handen och spelare B har klöver 8 och ruter 10 i hold’em. Vinner spelare B på grund av högsta färgen eller blir det delad pott? MVH Victor

– Eftersom A:s bästa hand är K-9-6-5-3 i ruter medan B:s bästa hand är K-10-9-6-5 i ruter är det ganska tydligt att B har den bättre handen och vinner, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Vi körde en turnering. Bara tre spelare var kvar, alla spelare var med för att se floppen. Efter diverse höjningar var två av dem all-in och chippleadern var också med. Det slutade med att chippleadern vann potten, och de andra två åkte ut. Vem av de utslagna kom egentligen två i turneringen? Den som hade mest marker innan spelet började eller den av de två som hade bästa handen?

– Blir två spelare utslagna i samma giv, hamnar den med flest marker när given började ovanför den andre i resultatlistan; principen är ju att med fler marker har man dittills ”skött sig bättre” i turneringen än den andre, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Jag undrar om ni proffs alltid går efter era odds att vinna när ni -synar eller höjer före floppen, eller om ni ibland synar fast oddsen är emot, men känslan är att ni ska pricka den./Mvh Masjuvel

– Pottoddsen spelar självfallet en stor roll när man fattar beslut i poker, men minst lika viktig är förmågan att läsa såväl spelet som motståndarna runt bordet. ”Känslan att man ska pricka sin hand” ger jag inte mycket för; vad som gäller är att ha insikten om de gånger man är i en situation där det är motiverat att försöka pricka in en hand, och att de övriga i så fall kommer att betala duktigt för den, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Jag har personligen använt ungefär ett halvt dussin olika sorters branschspråk och jag vågar påstå att inget av dem har varit på långa vägar lika svårgenomträngligt för en oinsatt som ”pokerspråket”. Bland annat hanterar jag obehindrat ett branschspråk som brukar påstås vara helt ogenomträngligt – det om datorer och datorprogram. Mina två-tre försök att lära mig Texas hold’em har samtliga stupat på att jag inte förstår instruktionerna, vilket känns som ett hyfsat onödig motgång. Hur har det blivit så?/Mattias

– Ja, säg det. Du kanske inte ansträngde dig tillräckligt? Alla spel har sin terminologi, och ju större utbredning ett spel har, desto rikare på fackuttryck och slang blir det, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Jag har under en tid spelat på 24hPoker och vunnit en del, nu läste jag att man är tvungen att skatta för vinster som kommer från bolag utanför EES. Vad gäller?/Fredrik

– 24hPoker tillhör de företag som juridiskt har europisk hemvist, liksom Unibet, Svenska Spel, Expekt, Ladbrokes med flera Du skattar inte för vinster som du gör på dessa nätpokersajter, säger Dan Glimne.

Hej! Den hand som jag har svårast för att spela har visat sig vara J-J. Finns det något bra sätt att spela med den handen?/Thim

– J-J är en problemhand, men visst går det att vinna med den. Den tål nästan alltid att du lägger in en höjning och till och med en kontrahöjning före floppen, men mot en flopp med överkort (och chansen är bara cirka 50 procent att floppen INTE innehåller vare sig A, K eller Q när du har J-J och kan utgå från att minst två överkort sitter hos motspelarna) kräver den stor lyhördhet för att spelas vidare. Bara erfarenhet kan lära dig det, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

I en turnering så vänder man på korten i en all-in situation men inte i ett cashgame. Vad är det som bestämmer reglerna när man ska vända på korten? En annan sak som har hänt mig i ett homegame är att jag går all-in och en synar, han bestämmer sig för att ­INTE visa sina kort, har han rätt att göra så? Mvh, Goran

– Ytterst bestämmer nätsajterna och kasinona själva, men grundregeln är att kort vänds upp i all-in-situationer i turneringar för att förhindra s.k. chipdumpning. I privata partier bestämmer ni själva och där är grundprincipen att den som blir synad först MÅSTE visa sin hand. Vill någon annan sedan göra anspråk på potten måste han/hon visa upp en högre hand, säger Dan Glimne, författare.

Jag har spelat på nätet cirka 1 år och spelar för det mesta på Svenska Spel på låga nivåer, fixed limit. Tycker det är en väldig övertro på höga kort, typ A-K, A-Q, A-J. Ofta om man synar så vinner man potten på ett lågt- eller mellanpar. På de här låga nivåerna så synas det dessutom alltid av någon även om man höjer hela tiden. Undrar om du spelar på Svenska Spel och vad ditt alias är?/Thomas

– Jo, på nätet har många en övertro på händer som framförallt A-x och K-x med låg kicker: ett hårt satsande på sådana blir dyrbart i längden. Det händer att jag spelar på Svenska Spel, under anonym nick, men du träffar oftare på mig på Unibet under mitt riktiga namn, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Finns det nåt bra sätt att räkna ut hur stor chans man har att vinna med sin hand innan floppen kommit?/Anton

– Nej, före floppen, när du sitter med en av de 1 326 möjliga starthänderna, går det inte att uppskatta mer än i mycket generella termer. En J-10 i färg kan vara den bästa starthanden vid bordet just då... eller den sämsta, om det istället är fullt med ess, kungar och damer ute mot dig. Faktorer som hur betandet har gått innan det blir din tur, och vilken position du sitter i, spelar ofta minst lika stor roll som dina startkort, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Varför torskar alltid A-K? Är den handen riggad, både i verkligheten och på nätet? Kanske man ska slänga den innan flopp?

– Tvärtom, A-K vinner oftare än den förlorar, och är faktiskt en av mina favorithänder. Den kräver dock lyhördhet för hur satsandet har gått innan det blir din tur, och du vill hellre anfalla med den från sen position, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Har noterat många frågor gällande riggade spel på olika nätsidor. Har funderat lite kring det och frågade mig själv: varför skulle det INTE finnas riggade spel? Som jag ser det skulle det vara lätt att fixa och väldigt ekonomiskt givande. MVH Micael

– Främsta motargumentet mot att ordna ett riggat spel vore att det nätspelsbolaget vore rökt för all framtid, om och när det avslöjades: det skulle tappa alla sina kunder över natten. Det är smartare på lång sikt för Unibet, Svenska Spel, 24hPoker, Expekt och alla de andra att tillhandahålla hederligt spel, för att i längden tjäna mera på trogna kunder som uppskattar sajten, framhåller Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Jag undrar om amerikansk stege är tillåtet vid texas hold’em?//Pokerfantasten

– Bara korrekta stegar, från A-2-3-4-5 och upp till och med 10-J-Q-K-A, är tillåtna i all ”vanlig” poker. Uddaföreteelser som en ”round-the-corner straight”, typ Q-K-A-2-3, och en ”holländsk straight”, typ 2-4-6-8-10, godkänns inte. Någon ”amerikansk stege” har jag aldrig hört talas om! Med sådana händer är du inne på det område som lite nedlåtande brukar kallas för ”djungelpoker”, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Om man sitter heads-up mellan ­spelare ett och spelare två, och spelare ett är dealer (har knappen), vem lägger då lilla mörken? Vem talar först?/Andreas

– Heads-up har spelaren med knappen alltid lilla mörken, och den andre spelaren stora mörken.

I första satsningsrundan talar spelaren med knappen först, medan spelaren med stora mörken talar först i de övriga satsningsrundorna, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Har spelat poker ett par år nu, men har nyligen drabbats av huvudbry. Spelar mestadels på nätet och då är det bara att följa spelet, men om man ska spela live. Vad är det som gäller egentligen?

– Vad som gäller i livespel är att du uppmärksamt måste följa spelet och undvika ”manuella” missar som stringbetting, att agera när det inte är din tur, att inte tydligt annonsera en höjning och så vidare, för att inte tala om hur viktigt det blir att tolka de andras kroppsspråk. Inget kan uppväga tonvis med praktisk liveerfarenhet, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Säg att du sitter vid ett bord med fyra spelare. Jag kallar dem spelare 1, 2, 3, 4 och de sitter även i den ordningen inbördes. Spelare 1 har lilla mörken och spelare 2 stora mörken. Under denna giv åker spelare 1 ut. Hur ska då mörkarna sitta i nästa giv? /Andreas

– Då har spelare 2 lilla mörken, spelare 3

har stora mörken, och knappen ligger kvar framför spelare 4, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Hamnade under en runda texas hold’em i en situation som ledde till viss diskussion. ­Personen som skulle vara dealer i nästkommande hand ­åkte ut i en all-in-situation. Vem blir då dealer vid nästa giv?/Christofer Eliasson

– Om A var dealer, B lilla mörken och C stora mörken, och B nu slås ut (och skulle haft knappen i nästa giv), är A dealer under ännu en giv medan C lägger lilla mörken och D stora mörken, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Förlorade nyss en all-in med kung knekt suited efter flopp. Det var en på bordet som gjorde en raise på ungefär 10% av min markerstapel. Jag är den enda som synar honom och på floppen kommer K-J-4, han börjar och går all-in direkt och jag synar. På turn kommer en fyra till och på river en sexa, vi visar korten och jag möts av AA. Tyckte du jag gjorde fel som synade? /korkad eller otur?

– Du gör normalt rätt som synar här, om du inte är absolut övertygad om att du är uppe mot en triss. Han hade helt enkelt tur som blev räddad just då av att bräden parade sig med ett annat kort än K eller J (eller hade kommit med ännu ett A), säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Om man sitter i tidig position och har pottodds för att syna, gör man det, eller tar man hänsyn till övriga spelare som man misstänker kommer höja. Ska man ta ställning till en eventuell höjning i efterhand eller kalkylera med en på förhand? Mvh/Mats

– Självklart måste du ALLTID vara observant, för att inte säga misstänksam, på vad spelare som talar efter dig kan hitta på, och agera därefter. Men många gånger kan det inträffa att du just då synar för att pottoddsen motiverar det, för att sedan tvinga lägga dig när någon annan höjer stort. Tänk dock på att även din syn förändrar pottoddsen, så att en höjning efter dig måste göras rejälare för att få avsedd verkan eftersom potten nu vuxit, säger Dan Glimne, författare.

Jag anser att slumpgeneratorerna på internetpoker inte är slumpmässiga, om de är det, hur kan det så extremt ofta komma parkort och färgdrag på bordet? Jag har vid flera tillfällen hållit räkningen och borden parar sig ju i 70-80 procent av potterna. Färgdragen är också överrepresenterade. Vet att ni kommer att säga att statistiskt är det inte så men jag har pratat med många som har samma känsla.

– Jag säger ännu en gång att den ”känslan” beror på selektivt minne: man minns de floppar och givar när ovanliga saker inträffar (och de gör så fler gånger per timme på nätet, tack vare det högre tempot), och glömmer behändigt den betydligt större mängden ”normala” och odramatiska givar, säger Dan Glimne.

Jag och ”Gurkan” spelade hold’em heads up. Jag fick stege 76543 och han stege 5432A. Jag trodde att jag hade vunnit. Tydligen så räknas esset enligt ”Gurkan” eftersom ess alltid är högst. Så han tog pengarna. Hade han rätt? Mvh Hans Bengtsson

– Din kompis har fel, då esset räknas som etta i stegen 5432A (en bara fem-hög straight – du hade ju en sju-hög och borde ha vunnit potten!). Det lönar sig att känna till de korrekta reglerna, säger Dan Glimne.

Vad får man om man kan ditt alias på Svenska Spel? Johanna

– Inget, mer än möjligtvis spänningen att spela mot mig. Och vad har du själv för nick där? undrar Dan Glimne.

Tjena Dan, jag undrar varför alla(?) nätsajter visar upp spelarnas händer när de ställer all-in i turneringar men INTE när de ställer all-in i cash game? Du får ju se den vinnande handen efter rivern men om den andra killen inte har ett skit så visas inte hans hand i ett cash game no limit. Jeff

– Det beror på att man i turneringar vill undvika ”chip dumping”, alltså att två spelare samarbetar för att en ska ge sina marker till den andre som därmed ökar sina chanser att nå finalbordet. Genom att korten visas offentligt kan de övriga vid bordet lättare upptäcka misstänkt spel. I ett cash game är det inte samma problem om två spelare vill byta pengar med varandra, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Jag och några kompisar spelar en turnering då jag som shortstack plockar upp A-9 suited och går all-in. En spelare synar och visar Q-Q. På floppen kommer A-5-7 och turn A. Sedan kommer tyvärr damen på rivern men motståndaren tror att han bara har triss! Jag hade kunnat ljuga men säger som det är och åker ur. Dock ångrar jag mig lite, tycker det är pinsamt att man gett sig in i poker om pengar utan att kunna basregeln om att man räknar sina fem bästa kort! Hur hade ni agerat?Fredrik

– Jag tycker du var schysst som gentlemannamässigt påpekade hans felläsning, och erkände dig besegrad. Det kommer du att ha igen många gånger i framtiden, att vara känd i pokerkretsar som en hederlig spelare, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Vi är ett gäng som brukar spela Texas hold’em. Det vi har varit oense om är hur man delar potter. Jag hävdar att man ska jämföra alla fem korten mot varandra och inte dela automatiskt bara för att ett gemensamt toppkort ligger på bordet. Det vill säga om båda har färg blir det bara delning om de fem högsta i samma färg ligger på bordet. Mina vänner anser att om det högsta kortet i en färg finns på bordet blir det delning. Vem har rätt?/Marcus

– Du har rätt och dina amatörer till vänner har fel. En pokerhand består av FEM kort och delning av pott sker bara när ALLA fem korten i två spelarhänder är lika bra. Ett gemensamt toppkort räcker inte, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! I omaha får man ju två kort mer än i hold em. Betyder det att man kan vinna dubbelt så mycket pengar? Mvh Andreas Sondell

– Nej, mängden pengar i en pott hänger mer på limitarna/mörkarna och antalet satsningsrundor... till vilket kan läggas optimistfaktorn hos deltagarna, säger Dan Glimne.

Hej! Jag undrar varför pokerproffs synar ett färgdrag OFTA till fel pottodds? (ej två överkort). Sett ofta på onlinepoker. Och jag undrar om ni vet Scotty Nguyens mejladress? Vill mejla till honom för att fråga om pokerlivet (är själv vietnames).Lac Nguyen

– Det främsta skälen till att syna ett drag med ”fel pottodds” just då är att de implicita pott­oddsen är tilltalande (det vill säga att man bedömer att går draget in, kommer man att vinna så mycket extra marker av den eller de andra att det uppväger), och/eller att man kallt räknar med att man kan spela ut motståndaren efter turn och river, om man nu i stället missar draget. Och nej, jag har inte förre världsmästarens mejladress – men du kanske kan nå honom via någon nätsajt, säger Dan Glimne, spelexpert.

Vill bara delge en hand jag var med om på nätet, måste vara en av de häftigaste i pokerns historia. Sitter med 45h på ett 2-4 no-limitbord, en spelare höjer till tolv dollar och tre spelare plus jag synar. Flopp: Ah2h3c, återigen höjs det och jag synar bara med nötterna. Turn: 3h! Första höjaren går all-in och vi andra tre synar. River: obetydliga Kd och följande händer visas upp: Spelare 1 har AAA33, Spelare 2 har 22233, spelare 3 har 3333K och jag själv som plockar hem potten med min straightflush. Helt otrolig hand eller vad tycker du? Mvh Jimmy

– Du har varit med om en en-gång-i-livet-eller-möjligen-två-händelse, men även sådana inträffar i poker! Grattis till att du hade rätt ända av den konfrontationen, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Tjena. Spelade en 100 kronorsturnering häromdagen. Halvägs in får jag A-A tidig position och höjer fyra gånger big blind till 300. En spelare som är hyfsat shortstackad (1?000) höjer till 600. Ytterligare två spelare synar och jag går då all-in med mina 2?800 i marker för att försöka bli av med de två som synade. Tyvärr går alla tre motpelarna all-in. Jag förlorade naturligtvis potten och slogs ut. De andra spelarna satt med 10-10, J-J och Q-Q. Vad är sannolikheten för det egentligen? (Diskussionen om riggade nästspel gjorde sig påmind.) Naturligtvis kom en knekt på bordet och han slog ut oss allihop. Nu till den egentliga frågan. Är det matematiskt korrekt att lägga sig med A-A om man är uppe mot flera spelare då man ju procentuellt sett inte vinner ens hälften av gångerna (man har väl cirka 20-25 procents vinstchans mot tre andra spelare)? Mvh Powlee

– Att andra spelare kan satsa vilt på lägre par än A-A hör till poker. Jag har själv varit med om A-A, K-K och Q-Q i samma giv på Casino Cosmopol, men där stod mina ess. Ovanliga givar är INTE detsamma som riggning! Och i ett cashgame är det aldrig korrekt att lägga A-A före floppen, medan däremot udda situationer i turneringar enstaka gånger kan motivera det för att öka dina chanser att hamna högre upp i prislistan, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Jag och några kompisar satt och lirade lite cashgame, tre stycken gick med när floppen kom. Det blev all-in. Vi visade korten båda två. Nästa kort kom. Som visade sig vara fel på grund av felbränning. Vad ska man göra i detta läge? Mvh Fredde!

– Man tar tillbaka agerandet, bränner det kort som rätteligen skulle ha bränts, och lägger upp det kort som rätteligen ska utgöra the turn, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Jag har en udda fråga. Om jag var på ­toaletten innan jag satte mig ner och började att spela cash­game, och glömde tvätta händerna, tycker du att jag ska spela klart rundan eller avbryta för att tvätta händerna?Hälsningar Hygien=rena kort.

– Jag tycker kort och gott att ALLA personer ALLTID ska tvätta händerna i samband med toalettbesök. Snuskiga spelare är något jag undanber mig vid pokerborden, säger Dan Glimne.

Efter en utdragning var jag shortstackad. Jag har ca elva gånger big blind och plockar upp 5-5 på big blind och alla kastar fram till position fem som limpar in, han har en stor stack och spelar aggressivt, knappen limpar också in, ganska medioker spelare, small kastar. Jag hade tryckt in om inte den aggressiva spelaren hade limpat in för jag får nästan garanterat syn. Flopp: 5s6hKd, jag knackar för jag vet att en bet kommer, han betar ungefär pott, knappen kastar och jag trycker in, han tänker länge och synar sedan med K2. Turn: 2, river: K. Jag vet att det är otur. Skulle jag spelat annorlunda?Mvh Victor

– Du spelade korrekt i mitt tycke – ditt andra alternativ hade varit en skrämsel-all-in före floppen. Utdragningar ÄR dessvärre en del av pokern, säger Dan Glimne.

Hej! Jag sitter i en turnering med 15 minuter mellan blindsen, efter två timmar har antalet sjunkit från 458 till 97 och jag är en medioker chipleader. Efter att tappat några blindar plockar jag upp 9-9 på cut-off, alla kastar fram till mig och jag tripplar blinden, alla kastar fram till big som synar. Flop: 9h-10h-2s, han checkar, jag betar cirka 85 procent av potten, han hittar en syn. Turn: 4c, han trycker in halva sin stack, jag trycker in ganska omgående, han tänker sen synar han, visar upp J-8 och på river kommer en Q och han tar hem potten. Tycker du att jag spelar potten korrekt utifrån bet-sammanhang?

 – Jag tycker nog du spelade handen tämligen korrekt. Att vissa spelare gamblar hårt på sina drag får man ta i poker, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Tjenare! Jag har läst mycket matte men har inget minne hur man gjorde det på ett smidigt sätt. Finns det någon bra hemsida eller bok som kan hjälpa mig räkna pokerodds snabbt och enkelt?  Carl

– Du hittar faktiskt åtskilligt av detta med odds inom poker bland alla de avsnitt om pokerteori jag skrivit för Sportbladet tidigare, och som finns att tillgå i nätupplagan under ”poker”. I övrigt hänvisar jag till min ”Pokerhandboken”, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej, Jag har aldrig fått ett grepp på implicita odds och omvända implicita odds.Kan ni dra ett bra exempel under ett spel i No limit. Mvh Jonas

Implicita odds utgör ett antagande om hur mycket pengar du kan vinna såväl under den innevarande som under de följande satsningsrundorna, i utbyte mot det belopp du tvingas satsa just där och då; medan omvända implicita odds utgör ett antagande om den på samma sätt uppskattade vinsten, i utbyte mot vad du sannolikt totalt tvingas syna för under den innevarande satsningsrundan samt de följande. Enkelt exempel: det är före floppen, du är i ett parti där det satsas friskt, du har 3-3 på knappen, det ligger 100 i potten och det krävs 30 för att syna. Du vill helst floppa en triss för att spela vidare, och för det är chansen cirka 1 på 8,5. Om du gör antagandet att du när du väl gör det kan vinna ytterligare 90 totalt av dina motspelare i satsningsrundan efter floppen och sannolikt ytterligare 70 efter ett ofarligt fjärde kort, är dina implicita odds (100+90+70)/30 = 260/30 = nästan 9 mot 1, vilket kan motivera en syn just i den situationen, skriver Dan Glimne, författare och spelexpert.

Cash game. Alla la sig utom en som betalade BB. Satt på knappen och får A9 off. Flopp: 55A. Han chekade utan att tveka, gjorde en bet, han synade. Turn kommer A så jag satt alltså med kåk. Han checkade, gjorde en ganska kraftfull bet och han raisade. Jag ställde all-in och han visade pocket 5, han satt alltså med fyrtal. Vad är oddsen för något dylikt? Hur skulle ni reagerat när A kommer på floppen och personen före checkar? Niklas

– Generellt ska du vara på din vakt mot spelare som efter en sådan flopp inledningscheckar två gånger i rad, och i synnerhet inte när han sedan höjer mot dig efter fjärde kortet! Då ska du INTE automatiskt gå all-in. Oddsen för att floppa ett fyrtal när du sitter med ett pocketpar är för övrigt 407 mot 1, säger Dan Glimne.

Om två spelare får färg och högsta kortet i ­färgen ligger på bordet, blir det delad pott eller vinner den spelaren som har högst kort i aktuell färg på handen?Mvh shortstack

– Det blir en delad pott bara om färgerna innehåller identiskt höga kort. Ligger låt oss säga klA-klJ-kl10-kl5 på brädan och spelare 1 har klK och spelare 2 har klQ, vinner spelare 1 med den högre flushen. Enbart högsta kortet gemensamt räcker INTE, säger Dan Glimne.

Hej! Efter att ha läst Dan Glimnes svar på pokerfrågan i fredags måste jag kontra med att han inte vet vad han pratar om. Att jämföra med allsvenskan blir bara pinsamt, att påstå något annat än att nätpokern är riggad är lika sjukt som att Pontus Gårdinger vann Pokermiljonen. Tydligen har inte Danne G spelat tillräckligt med nätpoker i sina dagar, det som sker vid liveborden runt om i världen kan man inte argumentera emot, men nätpokern, ja du Dan, jag har alldeles för mycket erfarenhet av nätpoker för att hålla tyst om detta...Mvh, Hajen

– Jag har spelat nätpoker sedan år 2000, och är knappast oerfaren. Och alla dessa som hojtar om ”riggad nätpoker” har ännu inte lagt fram ens skymten av otvetydiga bevis, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Hur man ska agera när man höjer med par före floppen och skrämselkortet A kommer på floppen. Mvh Emil och Johan

– Det generella svaret är att med ett bra par på handen och ett överkort som A på floppen bör man ha koll på sin motspelare för att veta var man har honom. Har han gått med på en hand som 9-9 eller K-Q blir han lika skrämd som ni av esset. Ibland är det helt enkelt så att man måste beta ut för att ta initiativet och/eller ta reda på läget, med självklar risk för att springa på något otrevligt hos den andre, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej Dan! Jag har spelat poker i lite över ett år, 95 procent på internet. Jag har spelat på olika sajter och satt in omkring 300-500 kronor/sajt. I dag har jag helt tomt på vissa och en del kvar på andra. Har fastnat för två till tre olika sajter som jag trivs bra i och tycker om miljön. Tycker du att jag ska satsa på en ”stor” bankrulle och då sätta in det på en sida och bara köra där?/zacharias

– Har du hittat en sajt du trivs med och, inte minst viktigt, där du går plus i längden, så håll dig gärna till den, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Jag är helt säker på att genratorn på nätpoker knappast kan vara rättvis poker. Jag har fått 14 straightflushar på ett års sparsamt spelande och av dessa var två royals 10-äss med bägge pocketkorten. Mvh Henrik

– Det finns spelare som haft stående tipsrader i årtionden och ändå aldrig haft 10 rätt eller mer - innebär det att även Allsvenskan är riggad?, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Jag var i Göteborg på Casinot och spelade Texas hold’em pottlimit. Jag fick Q-Q i tidig position och sa bet, men då reagerade de andra spelarna vid bordet och sa att jag hade varit tvungen att säga raise, jag kunde bara syna med mina damer och fick fyra stycken limpare. Floppen blev låg och jag raisade, en kille reraisade och jag gick all-in och han fick in sin låga stege på rivern. Var detta ett rätt beslut av dealern som inte visste vad hon skulle göra utan lyssnade på de andra spelarna?/Mankan

– Har du inte gjort eller verbalt annonserat en otvetydig höjning, så anses det att du bara har synat. Dealern borde ha kallat på en floor manager, men jag anser att hon agerade rätt, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Vi är ett gäng arbetskamrater som diskuterar en intressant grej. Om någon av oss medelmåttor skulle möta något av er proffs, hur många gånger skulle man vinna på tio försök i en heads-up i normal struktur (ej turbo)? Jag tror att ni skulle vinna åtta av tio. En annan tomte här på jobbet tror han skulle vinna fyra till fem av tio./MrTongue

– En sådan som Anders Henriksson eller Erik Friberg skulle ta er till klippning och rakning sex till sju gånger av tio. Intressant nog har Chris ”Jesus” Ferguson framfört åsikten att en ren amatör skulle vinna fyra av tio heads-up även mot en världsmästare, bara genom taktiken att gå all-in i VARJE giv före floppen och oavsett hålkorten, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Vi är fem, tio gubbar som spelar hold’em. Vi har två som vill alltid sitta bredvid varandra. Vi kan kalla dem för A och B. Om A lägger sig mitt under spelet visar han sina kort för B, och vice versa. Om båda är kvar till slutet men inte kan slå den vinnande

handen så visar de sina kort för varandra, innan de kastar dem. De påstår att detta är helt i sin ordning enligt regelboken. Stämmer det verkligen?Mvh Pekka

– Det agerandet bryter flagrant mot god etikett i poker, där regeln ”Show one, show all” gäller – kort får ALDRIG visas för bara en annan spelare, utan måste i så fall visas för alla vid bordet. De två fuskisarna ska genast lägga av, säger Dan Glimne, författare.

Hejsan! Har spelat poker ett bra tag nu och anser mig vara en hyfsat bra spelare. Jag spelar mestadels nätpoker. Nu är det så att jag har kvalat vidare till en finalsatellit till WSOP, och anser ha riktigt bra chans att ta en av platserna som leder till Vegas, men undrar lite vad som väl gäller där. Vad har de för regler för kläder/reklam/budskap?mvh/Janne

– Förra året var det förbjudet med reklam för alla ”.com”-sajter på kläderna, medan övrigt som ”.net” etc gick för sig. I övrigt är det rökfritt vid borden men annars tämligen fritt fram för allehanda attiraljer som maskotar, solglasögon och card protectors. Någon officiell lista för vad som är godkänt under WSOP 2007 har jag ännu inte sett, säger Dan Glimne, författare.

Jag spelade heads-up mot en helt okej spelare som varken var för aggressiv eller för tajt, blinds 10/20. Jag får As-Ah och höjer till 80 han synar flop: 3h 8h Qh, jag bettar 120, han höjer till 500, jag kontrar upp till 2?200 han ställer in på totalt 5?800, vad hade du gjort?

– Dina pottodds är cirka 2,3 mot 1. Med Q-Q är hans överläge 66% (= dina vinstodds är ca 1,9 mot 1, motiverar en syn); med Kh-Jh är hans överläge 68% (= vinstodds 2,1 mot 1, fortfarande en syn om än knappt); värsta möjliga för dig är om han har Jh-10h och 73% överläge (= dina vinstodds nu 2,7 mot 1, motiverar inte längre en syn). Eller kan han ha t.ex. Kh-Qr för bara topparet och nu försöka köpa ut dig? Sannolikt en syn här, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Läste lite om skatter och blev fundersam. Om man har spelat på en beskattningsbar sida, är det varje pottvinst man ska betala skatt på eller är det utbetalda värdet? Med vänliga hälsningar Marcus

– Därom tvistar fortfarande våra myndigheter... i praktiken kan du nog räkna på att helt enkelt skatta för de vinster du deklarerar (tar hem). Att gå in och granska några tusen givar är omöjligt och skulle kosta mer än det smakar för Skatteverket, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Tycker att tabellerna för dragodds inte stämmer. Om man sitter vid ett tio-bord så är 18 kort låsta, cirka 40 procent av 47 kort. Om du räknar med nio outs till en färg så kan du räkna med att i snitt 3,6 av dem är låsta. Detta gör att du ligger mellan fem och sex outs. Vid ett fem-bord blir motsvarande 20 procent låsta vilket gör i snitt 1,8 lägre outs.Mvh Bosse

– Du ska betrakta SAMTLIGA osedda kort som just osedda – vilket i och för sig är detsamma som att räkna proportionerligt färre outs på proportionerligt färre återstående kort. Din chans att få in ett färgdrag efter floppen är 35 procent, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Det var två spelare kvar efter raise och reraise preflop när vi spelade Omaha PL. Floppen kom 3r-7r-8r. Första spelaren bettar ut och spelare 2 går all in. Det uppstår en diskussion mellan spelare 1 och spelare 2 om vad spelare 2 kan ha. Spelare 2 visar då upp två av sina kort för motspelaren, nämligen det öppna stegdraget, sannolikt för att locka till call. Är det tillåtet eller inte att visa vissa kort när man är i spel?

– I en seriös turnering hade den där ”del”-visningen sannolikt lett till att handen dödförklarats. Jag kan bara understryka att man i VARJE pokergäng och på varje privat pokerklubb helst bör ha i förväg överenskomna och nedskrivna regler för att undvika alla diskussioner, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Spelade cashgame live när två som var kvar hade betat klart på rivern och skulle visa sina kort. Det låg en färdig stege på bordet och den första spelaren visade sina kort, hans bästa hand var stegen på bordet. Den andra spelaren sa då ”Jag har också stegen som ligger på bordet”. Sedan slänger han in sina kort utan att visa handen. Många menade att han inte kunde få sin del av potten eftersom han inte visade sina kort. Hur ska potten fördelas?/Rat

– En grundprincip är att när det går det till visning kan man inte vinna potten, eller någon del av den, om man inte just visar upp sina handkort. I detta fall kastade den spelaren sina kort och ska inte få någon del av potten, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! En omgång spelas till att floppen och turn ligger på bordet när alla, utom en såklart, lägger sig. Då vill en förlorande spelare se vad rivern hade blivit. Finns någon regel som säger att han inte har rätt till detta och om den finns, vad är bakgrunden?mvh Duude

– Det kallas för rabbithunting och är förbjudet. Ingen har rätt att se kort som kunde kommit. Poker är ett spel om information och vissa kort kan avslöja mycket information, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Om en spelare går all-in på river och slänger upp korten på bordet utan att någon har callat, vad händer då?mvh/Anders

– Huvudregeln är att den är död, men det finns en hel del specialfall, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag har 7 och 9 på handen. Efter river när vi ska visa våra händer säger jag att jag bara har 9 på handen som var högsta kortet på bordet och lägger fram mina båda kort på bordet. Men upptäcker sedan att jag hade stege. Vad är det som gäller Mvh Mikael

– Visad hand gäller. Det är hela bordets skyldighet att hjälpa till att se vilken hand som är bäst. Om handen visas! En person som ser din hand fast du inte visat de ska tiga, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Tjena! Under en pokerturnering så inträffade en fadäs från dealern. Efter floppen fattade han det som att alla hade ­checkat fast ingen hade börjat att prata. Dealern lägger då ut turn­kortet. Vad gör man? Blir det omgiv och alla tar tillbaka sina insatser som var lagda före floppen? Eller som vi, alla öppnade korten och ingen fick satsa mer och vinnaren efter ­rivern vann potten?/Mikael

– Om spelarna är överrens om att alla inte checkat är turnkortet dött. Lägg det i mucken och ta det tredje korten från botten i leken som ett nytt turnkort, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Hur ska man hantera big och small blind i en turnering där den sista spelaren före heads up åker ut? Kan det bli så att man får samma blind två gånger i rad? Eller ska man på något vis ”tänka att” den tredje spelaren är kvar för att undvika att man går samma blind två gånger i rad?

– Huvudregeln är att någon aldrig kan ha big blind två potter i rad. Om så skulle bli fallet går man bara vidare i turordningen. Däremot kan man ha knappen två gånger i rad, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Tjena! Här kommer en regelfråga. En spelare har vunnit en pott och en annan spelare tittar på hans kort efteråt, vilka han valt att inte visa. Är detta okej eller inte?mvh Duude

– Absolut inte! Det är rent fusk. Poker är ett spel om information. Om han vill veta vad motståndaren har får han syna. I en turnering hade han förmodligen blivit diskvalificerad, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag undrar hur mycket man måste höja en re-raise med?

– Det finns två olika regler. Antingen måste du höja minst lika mycket som den förra höjningen eller lika mycket som hans totala pottbet, det vill säga både syn och höjning, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Spelade multibordsturnering när denna situation uppstod. Den som hade big blind blev utslagen. Han skulle ha lagt small blind-handen efter men kunde inte göra det. Vi sa att det bara skulle läggas big blind den handen, annars skulle den som la big blind ha fått lägga small blind och då tjänat på detta. Vi var sex som sa att så skulle det vara men en person som inte höll med. Han sa att båda big och small skulle läggas. Vilka hade rätt? /Mvh Johan

– I detta fall skulle bara stora mörken lagts in, och det hade inte lagts in någon liten mörk (den stolen blev ju tom). Det finns ALLTID en stor mörk på bordet i varje giv i Texas hold’em, men i situationer som den ovan läggs ingen liten mörk, säger Dan Glimne, författare.

Hej! Vilken pokerform anser ni vara den minst tursamma? Själv anser jag att Texas hold’em innehåller ett för stort turmoment. Jag vill hitta en pokerform där man får större användning för analys och logiskt tänkande. Det kanske är bridge?/Mvh Patrik

– Min egen åsikt är att seven card stud (och ”släktingarna” razz och high-low) är den av de ”stora” pokervarianterna som har minst turinslag, eftersom det finns så mycket information på bordet i form av öppna kort. Glöm dock inte att analys och logiskt tänkande alltid ska appliceras även på uttolkningen av motspelarnas agerande, något som bridgen saknar. Kortspel med 100% information är sällsynta men existerar faktiskt, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Spelade en 10-punds NL-turnering på nätet när något för mig mystiskt inträffade. Blindsen låg på 15/30 och jag höjde pre-flop från första position till 120 med KK på hand. Alla la sig fram till knappen som gick all-in med sina sista 155 marker. SB och BB synade. Nu hade jag bara möjlighet att syna eller lägga mig, raise-alternativet var borta. Varför? /Mvh Johan Thörnqvist

– Du får inte ”höja din egen bet”. När knappen höjde från 120 till 155 all-in (och två andra synade), utgör den lilla höjningen av din bet inte en ”fullvärdig mothöjning”, som skulle ha varit till minst 210. Alltså får du bara syna den lilla ”justeringen” av din egen bet, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Spelade turnering när detta hände: den som hade big blind blev utslagen. Han borde ju ha lagt small blind handen efter men kunde nu inte göra detta. Vi påstod att det bara skulle läggas big blind, annars skulle ju den som nu la big ha fått lägga small och tjänat på detta. En person höll inte med. Han sa att båda big och small skulle läggas. Vem hade rätt? /Mvh Johan

– Här skulle bara stora mörken lagts in, och det hade inte lagts in någon liten (stolen blev ju tom). Det finns ALLTID en stor mörk på bordet i varje giv i hold’em, men i situationer som den ovan läggs ingen liten mörk, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Om det nu är så olönsamt att spela på amerikanska sajter, varför spelar så många svenska proffs där? Har de något knep för att slippa betala skatt?

/gurra

– Om du tänker på att skatten på amerikanska pokervinster är 30%, medan skatten på vanligt lönearbete i Sverige är över 50%, är det inte en så dålig deal i praktiken, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Kan ni tipsa om några bra pokerfilmer? Har sett Rounders och Maverick men skulle gärna vilja se andra. /MVH Sobah

– Två klassiker du inte får missa och som går att köpa på DVD är ”The Cincinnati Kid” och ”California Split” från 1965 respektive 1974. ”Lock, Stock & Two Smoking Barrels” innehåller också inledningsvis en del poker, och senare i år kommer en våg med pokerfilmer från USA, bland andra ”Lucky You”, säger Dan Glimne, författare och pokerexpert.

Hej! Jag spelar en del på nätet men har aldrig spelat live. Vad är för-/nackdelarna med nätspel vs spel vid riktiga bord? På nätet har du till exempel begränsad tid för att bestämma vad du ska göra (typ 15 sekunder) men vad gäller vid ett riktigt bord? Får man fundera hur länge som helst?/Jenny

– Det finns ingen klocka, men om du funderar för länge kan motståndarna eller personalen sätta en tidsgräns, annars är din hand död. Det finns många skillnader på nät- och livepoker. Dra ihop ett kompisgäng och testa. De flesta tycker att livepoker är mycket roligare, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag brukar köra freerolls. Tyvärr måste jag säga att i varenda freeroll jag spelar så sitter det en eller flera spelare på varje bord som ­bara ställer in på en gång och i värsta fall gång på gång i hopp om att ­köpa potten eller gå dubbelt upp med detsamma. Borde inte spelbolagen kanske begränsa all-in-möjligheterna lite till till exempel två gånger/blindsnivå? /Phil Ivey Gideå

– En av pokerns stora fördelar är att det är demokratiskt. Alla har rätt att spela hur de vill med sina pengar eller poäng, och så ska det vara. Om du inte gillar det föreslår jag att du spelar limitturneringar i stället, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! När jag har mycket pengar på mitt konto vinner jag jämt men däremot verkar det som jag försämrar mitt spel. Hur ska jag göra för att vinna jämt? Något bra tips? Mvh Anton

– Du kanske spelar för fegt när du har mindre i rullen. Se till att spela på lagom nivå i förhållande till bankrullen så att du kan spela avslappnat och bra, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag och tre av mina kompisar spelade Texas hold’em en kväll, sammanlagt spelade vi i cirka två och en halv timme. Under den tiden fick min flickvän fem par i ess på handen varav tre var på fyra händer på raken. Hon vann givetvis ­alla våra pengar tillslut. Vad är egentligen sannolikheten för att något sådant händer?/Frustrerad pojkvän

– Statistiskt sett får man par i ess en gång på 221 händer. Ni spelar nog cirka 30 händer i timmen. Det är med andra ord högst osannolikt, men å andra sidan är det ännu mindre chans att vinna jackpott på Lotto, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag började för några år sedan att spela freerolls på diverse siter och efter ett tag fick jag ihop lite slantar som jag kunde ta till cash games. Min bankrulle ligger nu på 8?000 dollar och enligt min ”pokertracker” har jag vunnit potter på sammanlagt drygt 200?000 dollar (alltså ”förlorat” 192?000 dollar). Jag har aldrigt tagit ut något av mina vinster. Är jag skyldig att betala någon skatt?

– På alla sajter utom EU ska du betala 30 procents lotteriskatt på bruttovinsten. Det gäller varje pott! Du ska alltså betala 60?000 dollar i skatt. Och du som trodde att du låg plus, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Hur fungerar det med mörkarna om en spelare åker ut och han skulle haft stora/lilla mörken i rundan efter? Hoppar man bara vidare eller tas någon av dem bort under nästa runda så att man inte ändrar turordningen på något sätt?/Mange

– Man går bara vidare. Det fungerar alldeles utmärkt, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Finns det några regler för hur mycket hjälp man kan få vid ett livespel? Själv sitter jag i rullstol och har mycket dålig fingerfunktion. Jag har aldrig spelat live, men internet fungerar ju fint. Hur mycket hjälp skulle jag kunna få med att till exempel stapla marker? Jag kan ju röra händerna åtminstone, men om man inte kan det får man då hjälp med att lyfta och titta på korten?/HjEss

– Hur mycket hjälp som helst. I VM har jag sett en kille som var helt förlamad. Han viskade vad han ville göra till sin medhjälpare som även höll korten åt honom, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag undrar vem som vinner följande pott. Hand 1: ruter knekt och klöver fem. Hand 2: ruter nio och spader fem. På bordet ligger spader ess, ruter kung, klöver sex, hjärter sex, hjärter fem. Vi är fyra spelare som tror på delad men det är en som tror att man räknar den som har högst kort i detta fall knekten.

– Självklart delning. Det gäller att ha bästa möjliga femkortshand. Din kompis vill räkna sju kort. Han borde lära sig reglerna innan han spelar om pengar, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Tjena! Varför blir ni proffs så arga på någon som struntar i pottotts och skäller ut dem efter sändning i tv. Ni som är så bra pokerspelare skulle bara tacka./Mikeburk

– Annars skulle inte de som tittar förstå att den som precis vunnit spelat som en kratta. Dessutom har alla pokerproffs för små bankrullar i förhållande till nivån de spelar på, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag undrar om det är förbjudet att spela turneringar om pengar om man är ett slutet sällskap? Typ en pokerklubb med medlemstvång och bara medlemmar som får vara med och spela. /Johannes

– Nej. Men sällskapet måste verkligen vara slutet. Och ingen avgift får tas ut, då måste man söka lotteritillstånd, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag är en högst ojämn spelare. Jag tycker själv att jag är bra på att läsa motståndare och har ett bra och varierat spel. Problemet är att jag har svårt att hålla koncentrationen en längre tid och tiltar dessutom lätt när det går dåligt. Jag är medveten om mina brister men har ändå svårt att göra något åt dem. Vad har du för tips?

– Ta en paus. Sätt en äggklocka så att du inte glömmer bort det, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Jag spelar både live- och internetpoker och en sak som slagit mig är att i internetpoker verkar det som att man i mycket högre utsträckning blir ”belönad” om man betar/synar på ren spekulation och då är faktumet att man hinner med många fler händer per timme på internet än man gör live. Man fortsätter syna och blir ständigt belönad på rivern. I livepoker blir man aldrig belönad i så stor utsträcknig som på nätet. Det är inte poker, det är lotto eller möjligtvis bingo./Ubbe

– Det är precis tvärtom. Du belönas ännu mer i livespel då folk inte synar lika mycket som på nätet. Världen tillhör de modiga, men kom ihåg att högmod går före fall, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Hur många procents chans är det att jag får par på given i Texas hold’em?

– Sex procents chans, eller var 17:e hand. Om ditt första kort är en kung har du tre kungar på 51 för att få ett par. Pokermatematik är ganska enkel om man prövar, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag och några kompisar spelade Texas Hold’em. Hur gör man när en spelare inte kan betala ante, small blind eller big blind. Blir spelaren diskad om han inte kan betala någon av dem? I så fall, vad händer med de marker han hade?/Thomas

– Man får alltid vara med och spela all-in med sina sista marker. Även om man inte har råd med avgiften. Men man kan aldrig vinna mer av någon än vad man har själv, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Min fråga gäller vid privata spel när man blandar korten själv, måste spelaren bakom givaren kupera leken eller får han knacka leken, allså ingen kupering.Mvh Tompa

– Att knacka leken tycker jag är störtlöjligt. Det går dessutom oftast snabbare att kupera då givaren blir förvånad över knacken. Kupera alltid! säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hejsan! Har nyligen börjat spela poker och undrar över en sak som jag sett i ett flertal tävlingar, ante. Till exempel big blind 6?000, small blind 3?000, ante 500. Vad innebär ante i detta sammanhang? Med vänliga hälsningar Tony

– Det är en avgift alla lägger i varje pott. Den används för att premiera spelare som spelar många händer. Det blir alltstå mer och bättre spel, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Spelar på Unibet men undrar om det är likadant överallt. Där spelas det all-in på allt. Här sitter man och läser era problemlösningar och hur man satsar, så sitter det killar och tjejer som synar 1?000 marker med 3-9 i given. Känns inte som det är poker. Är det likadant överallt eller finns det seriösa sajter att spela på? Känns som allt är ett lotteri där./Mvh H

– Såna skulle jag gärna spela med. Det är bara att vänta på en bra hand. Men i turneringspoker är det ­ofta rätt att gå all-in med 9-3, om mörkarna är till­räckligt höga. Kanske är det du som är fisken? Läs Harringtons böcker om turneringspoker, säger Ken Lennaárd, poker­proffs.

Hej! Vad är ditt tips till en spelare som sitter fast och som inte kan utvecklas för tillfället?/NS

– Ta en paus! Diskutera poker med vänner vars spel du respekterar, och be dem kritisera ditt spel. Men skäll inte på dem när de är ärliga. De gör dig en stor tjänst, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Om man ska se vem som har vunnit en pott, kollar man alla (de fem bästa) korten innan man kan avgöra om det skall bli delning av potten?/Marcus

– Alla fem kort på bordet ska ut innan bästa möjliga kan utses, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Finns det någon hjälp på internet med personligt råd och träning eller något annat man kan ha hjälp av för att utveckla sitt pokerspelande och lära sig mera?/Pokerhälsningar Christer

– Det jag kan rekommendera, om du vill ha personlig tränare, är att delta i något av de ”pokerträningsläger” som arrangeras i både Europa och USA – se i de olika pokertidningar som finns, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Gjorde rätt i att syna i denna situation. Jag har Q-10-9-8; floppen blir K-J-8 regnbåge. Det ligger 40 kronor i potten. Spelare ett höjer 10 kronor, spelare två höjer ytterligare 40 kronor, jag synar 50 kronor. Spelare ett höjer nu till pottmax. Jag har 250 kronor kvar och synar, spelare två lägger sig. Nian dök upp på river och jag vann en trevlig pott. Spelare ett blev inte glad och började skälla ut mig (hade KK). Vad tycker ni? 

– Lär dig räkna odds. Pottoddsen ligger till grund för alla beslut. Du kan till och med vara favorit beroende på motståndarens andra kort och färgerna på korten, säger Ken Lennaárd, pokerproffs

Tjena! Spelade en 100-kronorsturnering och fick Q-Q på given. En kille gick all in och jag och en till hängde på. Floppen kommer 10-Q-10. Turn kommer J. Sedan kommer rivern och det är ett A. Visning av kort: jag: kåk, spelare A: stege, spelare B: 10-10-10-10. Vad är oddsen för att dessa händer dyker upp i samma giv? Jag hävdar att det är riggat. Har ni någonsin varit med om en sådan giv?mvh Lorden02

– Det konstiga är att folk tror att de ska bli miljonärer när de spelar på Lotto, men så fort de har lite otur tror de att det ligger fusk bakom, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Vi är ett gäng som spelade 7-card stud en kväll. När vi var två kvar i spelet så kommer denna

hand upp: Conny: A3, sista: Q, öppna för bägge: 4, 8, 5, 7, Fredrik: AQ sista: 3. Vi undrar hur stor chansen är att detta sker.Mvh gänget

– Alltså helt identiska händer på slutet, med undantag för färgerna? Mindre än en på 10?000. Ni har varit med om något mycket sällsynt, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hur kan man vara så insnöad så man tror att pokerspel bygger på skicklighet när det bara är tur med korten som avgör. Har sett flera program på tv och det är alltid den som har bäst korttur som vinner.

– Hur kan man vara så insnöad så man tror att ishockey bygger på skicklighet när pucken studsar hit och dit och domaren dömer fel hela tiden? frågar Ken Lennaárd, pokerproffs.

Tjena Ken! Jag undrar hur många som är vinnare inom poker­världen. När jag spelar känns det som alla jag spelar med är vinnare och jag själv är en vinnare. Vilka är förlorarna? Och hur stor procent är det?/josefin23

– Chansen är nästan hundra procent att många av dina vänner ljuger, förlåt bluffar. Max fem procent vinner på poker över en längre tid, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej, jag spelar på Partypoker och har vunnit en hel del men undrar med skattningen av vinsten, har inte skattat någonting alls. Kommer det senare när jag ska deklarera, eller?/Martin

Du ska betala 30 procent skatt på din bruttovinst i varje pott du vunnit. Du får inte göra avdrag för insats eller för andra förlorade potter. Om du vunnit 10?000 kronor på 200 timmars cashgamepoker kan du räkna med att du ska betala minst en miljon i skatt. Tänk på det innan du deklarerar, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Tja. Har nu spelat i ett par års tid och gått upp lite i nivå eftersom jag anser mig vara en skaplig spelare, spelar dock bara på 1-2 dollars­bord typ. Sista dagarna har jag dock förlorat några hundra dollar men inte på vilket sätt som helst, ungefär 90 procent av de jättestora potterna har jag förlorat efter all-in-läge efter turn när jag haft bäst men förlorat efter rivern. Kan jag på nåt sätt gardera mig mot denna otur? Mvh Ludde

Absolut, sluta spela poker. Om den lösningen inte passar finns de inget sätt att gardera sig. Du kan spela lägre, då svider det inte lika mycket, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej. Jag har en fråga angående ante. När ante används i Texas hold’em, ska då även lilla mörken och stora mörken först lägga en ante och sen

respektive blind? /Thord

– Ja, det normala är att när man använder en ante ska alla lägga in den först; därefter läggs även lilla och stora mörken, precis som vanligt, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Finns det nåt pokerställe för barn där man kan spela om låtsaspengar och gå vidare till final och sånt?

– Alla sajter erbjuder gratisspel om poäng. De flesta erbjuder gratisturneringar med prispengar. Håll utkik efter

”freerolls”, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Såg att det inte är skatt på europeiska länders pokersajter, hur är det med nordamerikanska till exempel? Spelar nämligen på en sådan. Mvh Jesper

– Alla vinster inom EU är skattefria. Alla vinster utom EU ska du betala 30 procent skatt på och det är brutto­skatt som gäller. Om du vinner två potter på 10?000 kronor var där du satsar 5?000 kronor i varje, ska du betala 30 procent skatt på 20?000 kronor. Du får alltså ej göra avdrag för insats, och ej heller för förluster i andra potter. Cashgame betyder alltså finansiell ruin, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej. Har börjat spela lite Omaha på nätet. Vissa turneringar/cashgame är Hi/Lo. När vinner man på Lo? Ibland har jag haft lägsta korten, inget par och ändock vinner jag inget. Vad krävs för att man ska vinna. Finns det någon lämplig litteratur beträffande Omaha?/Janne

– Det krävs att högsta kortet i den sämsta handen är en åtta för att handen ska kvalificera sig för en Låg. Lägsta möjliga handen är A-1-2-3-4-5 och högsta låghanden är 4-5-6-7-8. I bokväg är allting med David Sklansky är bra, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag har spelat nätpoker nästan varje dag i två månader och jag har gått plus alla sessioner och min bankrulle har växt rejält. Jag undrar om alla proffs har sån lång vinstsvit, för jag vet att det krävs att man vinner minst sju gånger av tio för att man ska kunna försörja sig på poker?/Mvh Ken Lennaárd-fan.

– Du bör ha spelat minst 2?000 timmar poker och pluggat 200 timmar poker, samt ha en bankrulle på minst 300?000 kronor för att ta steget att bli proffs.

Alla underskattar svårigheterna och standardavvikelsen, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hejsan! Undrar hur ofta ni i cashgame med tio spelare går med i potten med ett högt kort samt en medelkicker? exempelvis A-6, A-,5 A-7, K-5,

D-6?Andreas

– Aldrig i tidig eller mellanposition. På cutoff eller knappen kan du höja med ett ess, men om någon limpat med tidigare är det oftast bäst att lägga sig. Det är inte ens ett stort fel att lägga A-7 på knappen när inget gått med. Så dåliga är de starthänderna, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag undrar vilka händer som man ska spela ofta eller om man ska folda? Mvh Oskar

– Det finns tabeller som visar spelbara starthänder utifrån position och antal motståndare. Läs Pokerhandboken, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Spelar 20-100 kronorsturneringar på Svenska Spel, cirka tio stycken i veckan, tar mig till pengarna en till två gånger. Men jag tycker det är ett fruktansvärt dåligt spel på dom nivåerna, nu till frågan. Ska jag prova och kliva upp nivåmässigt även om jag inte är en vinnare på dom lägre nivåerna, känns som en risk när rullen inte är av den större kalibern. Mvh Patte

– Om du inte är en vinnare på en nivå kommer du aldrig vara det på en högre nivå. Spelet blir tuffare desto högre nivå det är, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Vi är några som träffas och spelar lite poker då och då. Ibland så råkar den som ger vända upp ett kort av dom två första korten före floppen. Vi undrar om det automatiskt blir omgiv eller har den spelare som fått det uppvända kortet rätt att behålla det? Mvh Håkan

– Om ett kort vänds upp delas korten ut som vanligt och det uppvända kortet byts sedan ut mot brännkortet. Om två kort vänds upp är det automatiskt omgiv, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag har kvalat in mig till EPT i Monte Carlo och undrar om man måste betala skatt om man skulle ha lite tur och vinna lite pengar? Monaco är ju inte med i EU men använder sig av euro och EU-finansiella regler vad jag vet.

Med vänlig hälsning, Fredrik

– Det finns motstridiga uppgifter om det. Kontakta Lotteriinspektionen på www.lotteriinsp.se. De kan svara på alla dina frågor om skatt på pokervinster, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Här en sak som får mig att ifrågasätta hur saker och ting går till på nätet. Hur ofta ska egentligen AA vinna i all-in pre flop? Min förda statistik på mina AA-händer visar att jag har 60-40. alltså 60 procent förlust./Pokriga hälsningar Ulf

– Det beror på hur många motståndare du är all-in emot. Mot en motståndare är det cirka 80-90 procents vinstchans mot de flesta händer. Mot fler motståndare sjunker oddsen drastiskt. Du kanske har lika mycket otur som jag, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Spelar på Svenska Spel 0,50/1 kronorsbord och har gått många tusen i vinst. En sak som förbryllar är att varje månad har jag en period på en vecka som jag knappt vinner en giv. Frågan är om det är jag som omedvetet spelar annorlunda eller kan det var så att Svenska Spel har något som gör att vissa platser vid borden vissa tider får extra bra kort och att vinner mer?Mika

– Vad du råkar ut för är helt enkelt statistiska svängningar, sådant som inträffar då och då enligt sannolikhetslagarna, säger Dan Glimne.

Hej, jag tycker en komplett pokerspelare ska behärska många olika sorters kortspel. Därför undrar jag om det finns någon bra blackjackbok du kan rekommendera? /Rirre87

– Den seriöse och matematiske spelaren måste ha ”Theory of Blackjack” av Peter Griffin. Några andra att rekommendera är ”Million Dollar Blackjack” av Ken Uston, ”Professional Blackjack” av Stanford Wong, ”Sklansky talks Blackjack” av David Sklansky, och, trots titeln, ”World’s Greatest Blackjack Book” av Lance Humble och Carl Cooper. Men tänk på att blackjack och poker i mångt och mycket kräver olika slags skicklighet, säger Dan Glimne, spelexpert.

Hej! Varför visas inte korten upp vid all in-situationer vid cash-game, det görs ju i turneringarna. Vad är skillnaden? /TunaTiger

– Skillnaden är att i turneringar vill man förhindra ”chip dumping”, alltså att en spelare medvetet och med en mycket dålig hand förlorar stort mot en kumpan för att fylla på dennes markerförråd. Genom att korten visas upp för alla förhindras detta beteende. I ett kontantparti däremot är det ingen vits med att två kumpaner byter pengar med varandra, säger Dan Glimne, författare och spelkexpert.

Hej! Har spelat poker på nätet ett par månader och det går hyggligt. Vanligtvis spelar jag på fyra bord samtidigt för det går långsamt annars. Ska man hellre spela på ett bord men fyra gånger högre insats? Då kanske jag omedvetet går med i för många händer./Poeric

– Olika människor lämpar sig för olika spelstilar. Spelar du på fyra bord samtidigt kommer du inte att vara lika maximalt effektiv vid varje bord, å andra sidan har du totalt sett mindre svängningar i ditt spelkapital. På bara ett bord men med fyrdubbla insatsen kommer du att råka ut för större svängningar, både högre vinster ch smärtsammare förluster, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej. Jag undrar om man betalar vinstskatt på Svenska Spels pokersida?

– Nej, alla pengar som du vinner på Svenska Spels pokersajt, liksom på andra ”hel­europeiska” sajter som Unibet, Lad­brokes, NordicBet, 24hPoker osv, är skattefria för dig som svensk enligt gällande EU-lagar, säger Dan Glimne, författare och spel­expert.

Hej. Jag undrar vad ”chip race” innebär. Hittade detta uttryck när jag tittade på hur en turneringsstruktur såg ut för en livetävling. /Micke

– Ett ”chip race” används när man under en turnering växlar bort marker av låga valörer, när de inte längre behövs: har mörkarna gått upp till 200-400, är alla 25:or onödiga. Vad man då gör är att först växla in lägre marker mot högre så långt det går. Därefter deltar de överblivna 25:orna i ett chip race, ett slags lotteri, som tillgår så att man får ett uppvänt spelkort per 25:a. Högsta kortet får en 100-ing, näst högsta kortet nästa 100-ing, och så vidare. En spelare kan bara vinna en mark av högre valör i detta lotteri, även om hon har både högsta och näst högsta kortet, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hallå. Jag har lirat på nätet i drygt ett år. Håller mig på låga nivåer men är ibland inne som åskådare på högre bord och märker att skillnaden på spelet är stor. Men en sak som jag tycker verkar vara gemensam för alla nivåer är att man träffar folk som spelar som Albert Iversen: BOMBA på allt! Är det så man ska spela för att vinna? Kjelle

– Du kan vara övertygad om att för varje strategi som finns så finns det en effektiv motstrategi. Det är därför de duktigaste spelarna ändrar spelstil hela tiden för att inte bli karlagda. Mot en aggresiv spelare kan du antingen vänta på bra kort och lägga ut en fälla eller bomba tillbaka. Lycka till, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Jag hade A7 före floppen och betade 220 euro, en synade, på floppen kom 762, 62 är hjärter och jag betade 40 euro, han gick all-in och jag synade. Han träffade färgen på sista kortet. Var det rätt spelat eller skulle jag lagt mig? Jonas

– Det går inte att svara på. Hur stora var mörkarna? Hur många spelare var ni? Hur mycket marker hade ni? Vilken image hade du vid bordet? Hur uppfattar du din motståndare? Hur tror du han uppfattar vad du tror om honom? säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Jag är selektiv med starthänder i hold’em. Ska jag ha samma krav i sen position oavsett om två eller sju personer före mig har synat BB? Är inte sannolikheten större att jag är uppe mot bättre händer om åtta personer är med i potten i stället för två? Eller har min hand blivit mer värd eftersom min insats i relation till potten blir mindre?/Mr_Smoketoomuch

– Självklart måste du anpassa dina krav på starthänderna efter hur många motspelare du har, och deras läggningsbenägenhet inför en höjning. Av matematiska skäl är det så att vissa händer (som höga par) trivs bättre mot några få motspelare, medan andra som kopplade kort i färg föredrar flera motspelare, säger Dan Glimne.

Hej! Jag och min kompis är oense om en sak. När man spelar heads-up, är det dealern som har small blind eller big blind? Mvh Tony G

– I korrekt poker-heads-up är det alltid spelaren med knappen som har lilla mörken och dessutom talar först efter given, medan den andre spelaren talar först i de övriga tre rundorna, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej. Undrar vad oddsen är att förlora en all-in­situation före floppen. Jag sitter med par i 10:or, mina motspelare sitter båda med par i 6:or. Det enda dom kan vinna på är att båda får stege eller att en av dom får en färg.Mvh Pikku

– Ditt överläge är cirka 95 procent, med en liten halvprocentig chans för att det kan bli en delad pott (med till exempel en hög färdig kåk på bordet). Det ska makalös otur till för att förlora den sitsen – men poker är som bekant vad det är, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Tittade på Pokermasters på tv och blev lite fundersam på ­sista handen. Då Rikard synade med K-10 och får skäll av Ken för det, är inte K-10 en väldigt stark hand i heads up? Och var det inte värre spelat av Kjestrup att gå all in med 9-7? Johannes

– Ingen pokerhand har någonsin ett absolut värde, bara ett relativt; och det hänger på hur det har betats, på din position, på markerstaplarnas storlek, på de övrigas läggningsbenägenhet och på dussinet andra ting. En hand som 9-7 kan du kasta eller ta initiativet med och gå all-in, allt beror på situationen, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hejsan! Vet du om det finns något slags ”investment­bolag” som sponsrar/invensterar i pokerspelare? Johannes

– Inte investmentbolag, men väl olika pokersajter – om de anser att du av det ena eller andra skälet främst ger god PR åt sajten ifråga. ”Privat” sponsring förekommer däremot ofta proffs eller vänner emellan, varvid du får avstå en del av dina eventuella vinster till den som backar dig, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hejsan! Har spelat poker på nätet i cirka två år, mest på bord med bb 5-10 kronor och drar nu in cirka 15?000-20?000 i månaden. Hur mycket av min vinst ska jag lägga till min bankrulle? Johannes

– Det beror på om du tänker ta klivet upp till högre nivåer eller inte. Är du cashgamespelare, no-limit, bör din bankrulle ligga på 1?000-1?500 gånger stora mörken för den nivå du spelar på. Ägnar du dig åt NL 5-10 kronor bör du alltså ha en bankrulle på 15?000 kronor för att känna dig riktigt ”trygg”, och du köper aldrig in dig för mer än omkring 1?000 kr åt gången i något parti, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej. Frågan är mycket enkel. Finns det ­något yrke där uttrycket ”Det kostar ­pengar att tjäna pengar” stämmer bättre än i just yrket som pokerproffs?Micke

– Det vet jag inte, men rutin kan inte ­köpas för pengar. Din poäng, som jag ­håller med om, är att det tar tid och ­kostar pengar att bli bra i ­poker, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Jag satt vid ett 1/2$ cashgame-bord. Jag hade 4-4, floppen blev 4-3-3, personen före mig går all-in, jag synar. Han har 3-3. Alltså fyrtal, jag visste att jag var slagen, men på turn så kommer YTTERLIGARE en 3! Han får enligt dealern en lägre ”kåk” än mig med triss i treor och par i treor. Hur kan detta hända? / Johan

– Jag antar att det var ett livegame – på nätet kan detta bara inte inträffa! Dealern begår tjänstefel som godkänner resultatet, när det finns fem treor i leken. Det korrekta hade varit att alla satsade pengar återgått till respektive spelare eftersom given direkt skulle ogiltigförklarats, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Har problem att spela är A-10 eller A-J i mörkarna efter att två eller fler har limpat in i potten. Just nu går jag lite på känsla om jag ska höja 3 gånger mörken + 1 per limpare eller om jag ska checka. Mvh Johan

– För det första är det rätt att du ska variera om du ska höja eller checka, och att du måste anpassa dig efter hur många som redan gått med. A-J och A-10 är problemhänder som kräver ett excellent omdöme, och generellt bör du checka oftare än du höjer. Svaret får av utrymmesskäl bli det klassiska i poker: ”Beror på”. Inget kan ersätta att du läser dina motspelares agerande korrekt och inser när du är slagen respektive har överläget, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Vad är en fisk? Får ofta höra detta när jag spelar. Är det bra eller dåligt? Vinner mycket potter sedan får jag höra sådant.

Mvh Antikrist

– En fisk är en dålig spelare som ska förlora i längden. Ofta får du höra det när du spelat dåligt, men haft tur och vunnit potten. Om du inte ens vet om du spelat bra eller dåligt måste du vara en jättefisk, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Jag har tillsammans med flertalet kompisar spelat ganska ­mycket på Betsson. Efter att ha gått över till Svenska Spel och numera bara ströspela på den gamla sajten är vi rörande överens om att spelare får helt makalösa händer på Betsson. Till frågan: är det mycket snack i pokersammanhang angående riggade spel på nätet eller är det inget man talar om?

– Ja, det snackas otroligt mycket om riggade sajter och onaturlig otur. Men jag har ännu inte, efter tio år som pokerproffs, hört något berätta att han blivit utspelad. Fokusera din energi på parametrar du kan ändra, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Jag undrar hur mycket man bör vinna om dagen för att kunna betrakta sig som ett proffs.

/Undrande

– Hur mycket utgifter har du? Om du kan leva på dina vinster och inte har några andra inkomster är du per definition proffs, säger Ken Lennaárd, just pokerproffs.

Jag är en ny och inte speciellt duktig pokerspelare (ännu) och satt i ett 0.50/1 kr cashgame på Svenska Spel när jag hörde begreppet ”Double roundcheck on the counter of the bord”. Finns det ett sådant uttryck? /Mvh Elias Holm

– Jag gissar att någon försökte snobba och menade (men stavade fel till) ”Double roundcheck on account of the board” (= ”dubbelrundcheck på grund av brädan”). Vad som den skribenten då förmodligen avsåg var att det checkades i två satsningsrundor i rad, beroende på att det låg riktiga skrämselkort på bordet, säger Dan Glimne, författare.

Spelar oftast snabba heads-up-matcher på nätet och undrar om du kan rekommendera någon bra litteratur rörande just poker man mot man?

Mvh/Henrik Fagerlund

– Någon bra pokerbok som enbart avhandlar poker heads-up är jag inte bekant med, men många goda böcker tar upp denna aspekt av spelet. I Dan Harringtons ”Harrington on Hold’em”, T.J. Cloutiers ”How To Win the Championship” och Erick Lindgrens ”Making the Final Table” hittar du värdefulla råd, säger Dan Glimne, författare.

Efter att ha spelat en mängd live-turneringar kan jag summera ett bra resultat, men en sak förbryllar mig. Jag ligger oftast extremt lågt i hitman-listan, tror till och med att jag vunnit en turnering med 50 personer och bara slagit ut tvåan. Är detta en svaghet?

– Så länge turneringsstrukturen belönar din placering, och inte antalet motspelare du eliminerat, är det inget du behöver bekymra dig om – statistiken vittnar om att du har en solid, fungerande spelstil. Men det finns faktiskt turneringar där en del av prissumman utgår i form av ”prispengar” för varje motståndare du slår ut, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

En fråga om en konstig situation. Två spelare kvar och båda hade checkat efter riverkortet. Då båda trodde sig ha sämst hand så höll båda två på att kasta in sina kort i ”mucken” utan att visa dem. Vi hindrade dem men min fråga är vad som händer om två spelare verkligen kastar sina kort? /Albino

– Jag har faktiskt aldrig hört talas om en sådan situation. Svenska Pokerförbundets regler, paragraf 3:5, säger ”för att vinna potten ska korten visas”. Logiskt borde alltså potten ligga kvar (ingen visade kort, ingen vann) och i nästa giv fylls den på och man får slåss om den, säger Dan Glimne, författare.

Hur stor chans jag hade när jag fick Qs-10s mot K-K och floppen var 10h-5s-2s./Fredde

– Du har ett underpar och ett lägre sidokort än motståndarens tvåkrona, men samtidigt också ett flushdrag. Sammantaget är du inte mycket i underläge här: mellan 44 och 50% (en slantsingling!), beroende på om en av motståndarens kungar var i spader eller inte, säger Dan Glimne.

Har ofta haft till exempel J-10 suited eller D-J suited när jag suttit ”på knappen”. Då har en spelare har höjt före mig. Ska jag syna eller höja? Jag vill spela aggressivt men hur stor sannolikhet är det egentligen att jag faktiskt kan vinna? Hittills har jag haft tur, men vågar jag syna om han höjer stort?/Axident

– Det beror på hur många motståndare du har, vilken position som höjt och hur ofta han höjer. De händer du nämner är nästan alltid sämre än en höjning i tidigare position. Syna kan vara rätt, men förmodligen är det bättre att lägga sig i längden, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Efter fyra timmars spelande och med tre spelare kvar upptäcker vi att tre kort inte har varit med i leken under hela kvällen. Hur gör man: ger tillbaka alla pengar till de som var med eller låter man de tre spelarna fortsätta?/Simpano

– Ni har ju trots allt spelat på samma villkor, så att ge tillbaka pengarna ska ni inte göra. Byt kortleken till en komplett och låt de tre spela vidare! Och när ska Sveriges hemmaspelare lära sig att man före ett parti ALLTID först sprider ut den sorterade kortleken som en solfjäder, så att alla kan konstatera att den är komplett och i gott skick? Undrar Dan Glimne, författare.

Hej! Jag undrar över vilka pokersidor förutom Svenska Spel som är registrerade i EU så att spelvinsterna inte behöver tas upp till skatt.

/Med vänliga hälsningar Tommy

Svar: Någon ”officiell” EU-registrering finns inte, utan i tveksamma fall får du höra med sajten själv om var huvudkontor respektive servrar finns. Men ”riktiga” europeiska sajter som Svenska Spel, Unibet, 24hPoker, Ladbrokes med flera är det inga problem med, säger Dan Glimne författare och spelexpert.

Jag har ett förslag på översättning till att ”tilta” på. ”Dra en get”. Så säger vi här nere i Småland i alla fall. Jag tycker ni ska lägga till det på er lista. Mvh Marcus, Kalmar

Svar: Hmmm... med tanke på att jag vet hur öknamnet på Småland, ”Getapulien”, har uppkommit ska vi nog hoppa över det. Men andra och bättre förslag är välkomna, säger Dan Glimne, spelexpert och författare.

Jag undrar om du har tips på några bra No-limit hold’em-böcker (främst cashgame). Jag har spelat i 1,5 år och kan en del, så inga nybörjarböcker tack utan några som jag blir rik av.

Svar: Rik blir du inte genom böcker, men väl genom förmågan att i praktiskt spel kunna omsätta vad du har lärt dig. Som avancerade böcker rekommenderar jag dels de tre som Dan Harrington har skrivit (”Harrington on Hold’em”) och som numera även finns på svenska, och Erick Lindgrens ”Making the Final Table” vars råd i mångt och mycket också kan appliceras på kontantspel, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hej! Hur blir man en bra pokerspelare? Jag har aldrig spelat poker och undrar om man kan få en privatlektion av er så man kan lära sig spela ­poker./Henrik B

Svar: En bra pokerspelare blir du genom träning, teoristudier, erfarenhet och – det ska erkännas – en viss begåvning för logiskt tänkande samt humanpsykologi. Privatlektioner har du kanske inte råd med, men jag rekommenderar att du till att börja med införskaffar och läser pokerhandböcker, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Varför kallas freezeout för Enköping?

/Enköpingsbo

Svar: Uttrycket ”enköping” har myntats av radioprofilen Gert Fylking, med utgångspunkt i att du ju bara får göra ett inköp i en freezeoutturnering – och som en liten ordvits går det att göra ett substantiv av detta faktum, och det substantivet råkar dessutom vara detsamma som ett svenskt stadsnamn, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Hejsan ! Kan ni förklara vad som menas med double/triple-shootoutturneringar?

Svar: En shootout är en turnering där det bara finns en vinnare. Oftast är det sex eller tiospelare. Om det är en double shootout gäller det att vinna två i rad. 100 spelare spelar på tio bord. Alla vinnare gör upp på ett nytt bord för att kora vinnaren, säger Ken Lennárd, pokerproffs.

Hej, jag undrar om spelaren på knappen har stora eller lilla blinden vid heads up?

Svar: Det korrekta då är att spelaren med knappen har den lilla mörken och därmed talar först i första satsningsrundan, medan den andre spelaren har stora mörken och talar först i alla de följande satsnings­rundorna, säger Dan Glimne, författare och spel­expert.

Hej! Jag undrar bara om ni vet någon bra webbsida med lite historik om Texas hold’em och lite fakta, med mera.Mvh Tobias

– En del historik har jag själv i Pokerhandboken, och du hittar ytterligare fakta i boken Super System 2 av Doyle Brunson. Vad gäller nätet känner jag inte till någon riktigt bra webbsida, men gör en sökning och se vad du hittar, säger Dan Glimne, pokerproffs och författare.

Jag undrar om era karriärer inom pokern alltid varit spikraka uppåt? Självklart kan ni ha haft svackor och liknande men har ni alltid varit vinnare i längden? Anledningen till att jag frågar är att jag känner att jag är en ok pokerspelare men har hittils gått upp i nivåer för snabbt när jag vunnit och då förlorat pengarna igen...Erik

– Goda pokerspelare vinner i längden, men visst kan det gå veckor och månader däremellan med kännbara förluster i cashgames eller placeringar utanför prisplats i turneringar. Du SKA (1) spela inom din bankrulle, och (2) spela mot sämre motståndare, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Jag undrar hur ni blev så framgångsrika i poker? Själv försöker jag bli något framgångsrik, jag sliter, läser böcker men ändå så kommer oturen fram runt hörnet. Och jag undrar hur man kan slipa sin kunskap något extra?Mvh Johan

– Hur blir man duktig på att dansa, spela trumpet eller köra bil? Träning och åter träning! Poker är ett svårt spel. Det tar tid att bli bra, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hej! Satt på pocketess. Bestämmer mig för att slowspela och en annan går med. Floppen blir ruter ess, spader ess och ruter 2. Träffar alltså fyrtal. Om jag betar lägger sig den andra så jag checkar. Den andre betar och jag synar. Turn blir ruter 5 och han betar grymt mycket, varpå jag höjer och han går all-in. Jag synar såklart. Han visar ruter 3 och ruter 4, färgstege! Vad är oddsen för detta?Bosse

– Oddsen för att floppa fyrtal och sedan dras ut av en färgstege är astronomiska, och hänger på starthänder med mera. Med utgångsläget efter floppen är hans chans att slå dig 4,4 procent. Du hade grym osis helt enkelt, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Jag spelar 1/2$ NL och synar på knappen med A-10 offsuit på ett sexmannabord. Alla utom en har synat. Small blind höjer till 15$, en ovanligt kraftig höjning, men två spelare synar. 15 dollar hade jag vanligtvis inte synat, hur hade du gjort? Om jag träffar på floppen är det ju redan över 50 dollar i potten, samt att jag har position.Hälsningar Rickard

– Du har pottodds på lite bättre än 4 mot 1, men det tveksamt om det räcker med en träff på enbart esset. Du har dock fördelen av position från knappen. Jag hade låtit det avgöras av vad jag vet om motståndet: tajta spelare och jag hade slängt A-10, glada gamblers och jag hade synat, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Sent i en turnering, du är STOR chipleader och spelar headsup mot smallest stack som sitter på SB, 23 kvar, 20 får pengar. Bör man checka och spela av potten på ett sätt så smallest stack finns kvar i turneringen? /Meek

– Det finns situationer där man håller minsta stacken vid liv för att kunna terrorisera resten. Men de situationerna är mycket ovanliga. Huvudregeln är att bomba som aldrig förr när du är chipleader precis innan prispengarna, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Vad anser ni om rake back? Är det idé att registrera sig genom en rake back-sida? Eller kan det till exempel vara bättre att få två gratis böcker ? Vad tycker ni? /En nybörjare

– Rake är när det man betalar i avgift och rake back är en procentsats man får tillbaka av nätbolaget. Personligen är jag emot det och tycker att det skulle vara rättvisare med en lägre rake för alla. Det finns många mindre seriösa bolag som försöker värva spelare med olika erbjudanden. Se upp i djungeln och läs det finstilta, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Hur fördelas sidopotterna? Exempel: sex spelare vid bordet, efter floppen går en all-in, resten synar, efter turnen går ytterligare en all-in, fyra synar, efter river går en all-in, tre synar. Spelaren som gick all-in på turnen har bästa handen. Hur fördelas potterna?

Svar: Man kan inte vinna mer marker av någon än man

har själv. Man börjar med att räkna ut den sista sidopotten. När det är klart lägger man alla händer utom den vinnande och går vidare till nästa pott, och så vidare. Till slut är det bara huvudpotten kvar där den som hade minst marker från början tävlar mot den handen som är kvar, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

Varför får man inte se korten före rivern är ute vid en all-in-situation när man spelar cash game, man får ju det vid turneringsspel och sit and go?

/Martin

Svar: I cashgame behöver man inte visa korten om man inte gör anspråk på potten. I turneringar påverkas alla spelare, även de som inte är med i potten. Därför har de rätt att se korten för att utesluta misstankar om poolspel, säger Ken Lennárd, pokerproffs och kommentator på Kanal 5.

Ställ din egen fråga

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN