Bra EM-lottning för basketherrarna

SPORTBLADET

... men tuff lottning för damerna

Sveriges basketherrar kommer att få fightas med Bulgarien, Ukraina och Polen om en plats i EM i Italien nästa år.

– Det var den bästa lottning vi kunde få, säger landslagsledaren Per Källman.

Mardrömslottningen var den med Kroatien, Ukraina och Makedonien, nu blev det bara Ukraina kvar i grupp A. Lagets stora stjärna är Slava Medvedenko, 26, som spelar NBA-basket i Los Angeles Lakers. Han har bara spelat två matcher för Lakers den här säsongen på grund av ryggproblem och opererades för diskbråck i januari. Medvedenko kommer inte att kunna spela mer den här säsongen, enligt klubbens hemsida.

”Hygglig chans”

– Ukraina är ett helt nytt lag för oss och med Medvedenko i laget så är det ett mycket bra lag, säger Per Källman.

– Polen slog vi i höstas, borta i Novi Sad och Bulgarien har vi inte mött sedan 2000 men vi har en hygglig chans att ta oss vidare. Drömmen vore en andra plats och den drömmen är högst realistisk.

Landslaget kommer att coachas av Kostas Flevarakis.

18 lag delas upp i tre grupper om fyra lag och två grupper med tre lag. De sex gruppsegrarna plus de bästa tvåorna är klar för EM-slutspel. Övriga lag får sedan spel en ny kvalrunda för att nå EM.

Tuff damlottning

Kvalificeringsmatcherna till EM 2007 i Italien kommer att spelas den 6, 9, 13, 16, 20 och 24 september. Fem lag är redan kvalificerade via EM 2005: Tjeckien, Ryssland, Spanien, Litauen och Frankrike samt Italien som arrangörsland.

De svenska damerna fick en tuff lottning med Kroatien, Tyskland och Polen i sin grupp. I Polen finns storstjärnan Margo Dydek, men enligt rykten under EM-lottningen i Madrid är den 31-åriga polskan på väg att trappa ner.

– Det gäller att undvika sista platsen för att sedan få en bra seedning till extrakvalet. Chansen finns absolut till att vinna en match, avslutar Källman.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket