Ericsson har ramlat ur vädret

SPORTBLADET

Tappar fart i Ocean Race

Det här blir en kortare rapport en vanligt. Men så är vi också ute på en kortare etapp, en så kallad ”sprintetapp” mellan Melbourne i Australien till Wellington på Nya Zeeland.

Där väntar ett ”depåstopp” på ett par dygn innan vi ger oss ut på tävlingens tuffaste, våtaste och kallaste etapp, från Wellington, runt Sydamerikas sydligaste utpost, Kap Horn, och därefter upp till Rio de Janeiro.

För cirka tre dygn sedan gick starten i Melbourne för etapp tre och om ett dygn når vi målet Wellington i Nya Zeeland. Flottan har varit väl samlad och vi på Ericsson har varit bra med i täten. Men nu har vi drabbats av något av det jobbigaste som kan hända när man kappseglar.

Vi ligger längst västerut och har lyckats ”ramlat ur” vädersystemet. Det blåser fortfarande mycket och sjön är rätt grov. Jag skulle uppskatta att det blåser kuling, det vill säga cirka 15 sekundmeter.

Men trots att vi dånar fram en bra bit över 20 knop så seglar de andra ifrån oss. Med blotta ögat kan jag se hur de andra båtarna försvinner bort i fjärran och vi kan inte göra något åt det. Det är oerhört frustrerande men det beror inte på att vi seglar dåligt. Vi har bara haft otur med vindvridningen.

Enligt prognosen ska vinden vrida till vår förmån och förhoppningsvis kan vi knapra in något i slutet av etappen. Tyvärr är det inte så mycket kvar så vi kan nog inte hoppas på att hinna ikapp de andra helt.

Men vi ger inte upp. Ännu är det långt till slutmålet i Göteborg 17 juni.

Magnus Woxén ([email protected])