Så laddar våra OS-hopp

SPORTBLADET

Med bara tre dagar kvar till OS är det dags för de svenska medaljhoppen att träna, ladda och finslipa formen. Anja Pärson är fortfarande vårt största guldhopp, men det börjar se bra ut på andra håll också. Sportbladet har tagit tempen på OS-truppen.

Sammanställning: Johan Flinck och Marcus Leifby

1. ANJA PÄRSON, Alpint

FORMEN JUST NU

Övertygade i storslalom i Ofterschwang när värsta konkurrenten Janica Kostelic tävlade med feber. I slalom chansade Anja vilt och åkte ur i andra åket – Janica vann.

EGEN KOMMENTAR

”Jag har bra chans i alla grenar. Jag är så bra förberedd jag kan vara. De yttre faktorerna som bansättning, skidor och dagsform kan avgöra”, säger Anja.

VÅR KOMMENTAR

Problem med en sena i knät men det ska inte innebära några problem. Pappa Anders får inte staka någon bana under OS, det får däremot Ante Kostelic. Klar nackdel i storslalom. Vilket tungviktsmöte!

FRAM TILL OS

Någon dag ledigt i veckan annars träning och skidtester med landslaget i franska Magéve. Åker till OS-byn i Sestriere på torsdag och går på invigningen på fredag.

Medaljchans: 99%

Guldchans: 75%

2. LAG ANETTE NORBERG, Curling

FORMEN JUST NU

Inget att klaga på. För-beredelserna går som på räls. Tog sitt fjärde elitserieguld för två veckor sedan.

EGEN KOMMENTAR

”Vi finslipar på några smådetaljer och är förväntansfulla. Har varit nere i Turin och kollat på boende, tränings- och tävlingshall men vi har aldrig upplevt ”OS-känslan”, säger coachen Stefan Lund.

VÅR KOMMENTAR

Harmonisk och förväntansfull stämning i laget. Inleder mot storfavoriterna Kanada. Kan bli nervöst med OS-debut.

FRAM TILL OS

Träningsläger i Stockholm i dag och i morgon. Åker till Turin på torsdag. Går på invigningen på fredag, tränar lördag och söndag. OS-premiär mot Kanada på måndag.

Medaljchans: 90%

Guldchans: 75%

3. BJÖRN LIND, Skidor

FORMEN JUST NU

Uppenbarligen fantastisk. Har vunnit tre av de fyra senaste sprintloppen. Det senaste i utklassningsstil i såväl kvart som semi och final.

EGEN KOMMENTAR

”Viktigt för ens egen del att sätta sig i respekt. Det handlar om självförtroende”, säger Lind efter segern i Davos.

VÅR KOMMENTAR

Den nye sprintkungen har ett klart övertag på den gamle, Tor Arne Hetland, Norge, efter att krossat honom två gånger i år. Vilken duell det blir!

FRAM TILL OS

Stannar i Davos till fredag tillsammans med Thobias Fredriksson för att ladda för lagsprinten nästa tisdag. Därefter till OS-orten Pragelato.

Medaljchans: 80%

Guldchans: 50%

4. LAG PEJA LINDHOLM, Curling

FORMEN JUST NU

Ett frågetecken. Förlorade elitseriefinalen för en vecka sedan – mot ett juniorlag och missar därmed VM. Tankarna redan i Turin eller formsvacka?

EGEN KOMMENTAR

”Det känns riktigt bra trots förlusten i elitseriefinalen. Vi ska kriga om medaljer”, säger Peja Lindholm.

VÅR KOMMENTAR

Laget gör sitt tredje OS och rutinen kan väga tungt när det drar ihop sig till slutspel i curlingturneringen.

FRAM TILL OS

Samlas i Stockholm i dag för att svetsa samman laget ytterligare. Tränar i morgon och åker till Turin på torsdag. Första matchen mot Nya Zeeland på måndag.

Medaljchans: 75%

Guldchans: 50%

5. ANNA CARIN OLOFSSON, Skidskytte

FORMEN JUST NU

Svårt att säga då hon inte tävlat på över tre veckor (hon stod ju över sista världscuptävlingen före OS). Kör fortfarande ganska hård träning.

EGEN KOMMENTAR

”Målet är en medalj och jag har lika stora chanser i alla fyra grenarna, säger Anna Carin.

VÅR KOMMENTAR

Testloppet i morgon i OS-banorna blir en bra värdemätare för ett av våra största OS-hopp.

FRAM TILL OS

På plats på det hotell i Cesana där hon ska tillbringa de närmaste tre veckorna. Kör ett testlopp i morgon i OS-banorna och släpper sedan på träningen fram emot helgen. Premiär på måndag.

Medaljchans: 60%

Guldchans: 40%

6. HERRSPRINT LAG, Skidor

FORMEN JUST NU

Björn Linds är det som sagt inget fel på. Men Thobias Fredriksson går på penicillin och reserven Peter Larsson har inte hittat tillbaka till höstformen.

EGEN KOMMENTAR

”Bara Gud vet om Thobias kan starta”, sa landslagsläkaren Ulrich Ghisler i förrgår.

VÅR KOMMENTAR

Ett så starkt kort ser plötsligt skört ut. Fredriksson måste bli frisk någon av de närmaste dagarna för att Sverige ska kunna ta guld om en vecka.

FRAM TILL OS

Björn Lind och Thobias Fredriksson satnnar enligt ursprungsplanen i Davos till på fredag, medan övriga (utom lag-sprintarna på damsidan) åker till Pragelato i dag.

Medaljchans: 50%

Guldchans: 30%

7. DAMSPRINT LAG, Skidor

FORMEN JUST NU

Anna Dahlberg är alltså i toppslag. Däremot börjar vi bli frågande till Lina Andersson. Hon såg inte bra ut i helgen även om det i och för sig inte var favorit-distansen klassisk sprint.

EGEN KOMMENTAR

”Man får sig en knäck. Jag hoppades verkligen att han skulle välja mig. Lagsprinten i OS har varit mitt mål väldigt länge”, säger världsmästaren Emelie Öhrstig efter petningen i söndags.

VÅR KOMMENTAR

Inge Bråten valde skejtspecilisten Dahlberg före Öhrstig trots att lag-sprinten går i klassisk stil. Ska inte spela så stor roll i slutändan, men Lina och en Öhrstig i kanonform hade varit vassare.

FRAM TILL OS

Stannar precis som herrlaget i lagsprinten i Davos till fredag innan finslipningen till tisdag sker i Pragelato.

Medaljchans: 45%

Guldchans: 30%

8. ANNA DAHLBERG, Skidor

FORMEN JUST NU

Verkar ha lyckats med formtoppningen. Tog sin första VC-seger i lördags på OS-distansen sprint i fristil. Dessutom uttagen till lagsprinten – ger självförtroende.

EGEN KOMMENTAR

”Jag vet hur det blir i media nu när jag vinner med en vecka kvar till OS. Men det är inget jag har problem med, det är bara roligt”, säger Dahlberg.

VÅR KOMMENTAR

Vår enda skejtspecialist på damsidan slog till när det behövdes som bäst inför individuella sprinten som ju går i fristil.

FRAM TILL OS

Stannar i Davos till fredag tillsammans med Lina Andersson för att ladda för tisdagens lagsprint. Därefter till OS-orten Pragelato.

Medaljchans: 40%

Guldchans: 15%

9. MATHIAS FREDRIKSSON, Skidor

FORMEN JUST NU

Stadigt bättre. Mathias har gått en kamp mot klockan efter sjuk-domsproblemen i fjol och kan han höja sig ett snäpp till söndag så är han het medalj-kandidat.

EGEN KOMMENTAR

”Skiathlon är min största chans, där siktar jag på guld. Sen är det 15 km klassiskt. Femmilen i skejt känns svårast för mig”, säger Fredriksson.

VÅR KOMMENTAR

Oj, vad vi unnar Fredriksson en medalj i hans sista OS efter att blivit sjuk både 1998 och 2002. På söndag ska den komma.

FRAM TILL OS

Lämnar i dag sin favoritort Davos för att inta OS-orten Pragelato. Kör ett tufft pass till i OS-banorna, annars handlar det bara om återhämtning fram till söndagens start.

Medaljchans: 30%

Guldchans: 15%

10. ANNA OTTOSSON, Alpint

FORMEN JUST NU

Uppåtgående. Tog sin bästa placering den här säsongen i helgens storslalom. Slutade på en sjundeplats i slalom.

EGEN KOMMENTAR

”Det är en skön känsla i att hela laget kör så bra, det känns som att vi allihop surfar på en framgångsvåg just nu”, säger Ottosson.

VÅR KOMMENTAR

Äntligen några framskjutna placeringar för Anna som verkar ha hittat formen precis lagom till OS. Ett perfekt åk kan räcka till medalj i OS.

FRAM TILL OS

Tränar och laddar på hemma-plan innan hon reser till Turin den 19 februari.

Medaljchans: 5%

Guldchans: 1%

Bubblare

Sammanställning: , Johan Flinck, Marcus Leifby