STJÄRNSMÄLLEN

SPORTBLADET

Wikegård: För många namnkunniga spelare höll för låg nivå

TURIN/STOCKHOLM

Tre Kronor förlorade den viktiga Rysslands-matchen med 0–5.

Direkt efteråt sågades de svenska stjärnspelarna.

– För många av våra namnkunniga spelare har spelat på en alldeles för låg nivå, säger SVT:s expert Niklas Wikegård.

Foto: AP

Efter 7–2-segern mot Kazakstan i OS-öppningen åkte Tre Kronor i kväll på en tung smäll i mötet mot Ryssland, allt efter en riktig mardrömsperiod i mittronden:

0–1. Tid: 7.13, spel fem mot fyra.

Ryssland skaffade sig ett rejält tryck i offensiv zon. Andrej Markov la ut en puck till Alexei Kovalev – som dundrade in 0–1.

– Henrik Lundqvist är en bra målvakt, men inte ens han kan göra något åt det där målet. När Kovalev skjuter så flyttar sig en rysk forward som stått parkerad framför Henke precis när skottet kommer. Han ser ingenting, analyserade SVT:s Niklas Wikegård.

0–2 Tid: 8.05.

Mindre än minuten efter 0–1 ökade Alexander Ovechkin till 0–2. Alexei Yashin sköt från distans, Henrik Lundqvist räddade men de svenska backarna fick inte bort returen, ett misstag som Ovechkin utnyttjade blixsnabbt.

– Han får stå där i flera sekunder utan att det händer något, säger Wikegård.

För många utvisningar

0–3. Tid: 18.55, spel fem mot fyra.

Psykologiskt tungt mål i slutet av perioden, ryssarna gick på kontring och lekte in 0–3 efter ett vackert anfall. Sergej Zhukov släppte bak till Evgeni Malkin, som frispelade Maxim Sushinsky vid bortre stolpen.

Detroit-backen Nicklas Lidström i paus:

– Vi tog alldeles för många utvisningar i den här perioden och fick för många fyra mot fem-lägen mot oss. Vi måste vårda pucken bättre och försöka sätta press i deras zon.

Tidigt i den tredje perioden hade Tre Kronor en 1–3-reducering inne, men Mika Hannulas mål dömdes bort efter att domaren bedömt att Mats Sundin kört över den ryske målvakten Evgeni Nabokov.

I stället avgjorde Viktor Kozlov matchen med sitt 0–4-mål efter 10.31.

– Ryssland var bättre än Sverige, mer skärpta än Sverige – och de bästa spelarna har levererat. De gjorde inte de svenska. Sedan hade Ryssland även det lite extra flytet som behövs, säger Wikegård.

Kanalens andre experttyckare var ännu tuffare i sin kritik:

– Jag tycker att Sverige gjorde en riktigt dålig match. Det var slarvigt spel, vi tappade puckar, det var dåliga omställninga, säger Johan Tornberg.

Bara Sundin har glöden

- Ryssland är ett intensivt och skickligt lag, samtidigt är jag förvånad över att Tre Kronor är så pass lata. Jag tycker bara att det är Mats Sundin som visar viljan och har glöden i ögonen.

Direkt efter smällen var Detroit-stjärnan Henrik Zetterberg väldigt besviken.

– Det här var inte alls bra. Ryssarna gjorde väldigt snygga spelmål, säger ”Zäta” till sportbladet.se

New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist presterade – trots 0–5 – en stabil match i målet och höll nere siffrorna, ändå sågade han sig själv.

– Jag är inte nöjd med min egen insats. Det kändes bra efter att vi kommit in i det men sedan åkte vi på två snabba mål i andra och där tappade vi matchen, säger Lundqvist till SVT.

Jörgen Jönsson tyckte däremot synd om Tre Kronor-keepern.

– Vi lyckades inte alls hålla ihop försvarsspelet. Nu vet vi i alla fall vad vi måste jobba med, vi måste akta oss för kontringar – för det finns ju fler lag som är bra på det.