Rom är förlöst - en liten frälsare är född

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristina Kappelin: Vi romanisti har fått barn

ROM

Vi har fått barn.

Vi romanisti alltså.

Romas supportrar dyrkar "Tottino". Det är som om en liten frälsare var född.

Foto: Foto: AP

Stilla natt, heliga natt. Det enda som saknas är kometstjärnan ovanför privatkliniken Quisisana i Parioli i Rom.

I ett rum på andra våningen ligger romanisternas fotbollsMadonna med sitt lilla nyfödda gossebarn på armen.

Baby Totti. Allas vår Tottino.

Vi har burit på honom länge. Det känns som en befrielse att han äntligen är född och att allt har gått bra. Hundratusentals romarinnor har levt i total identifikation med Ilary i de två veckor som hon har gått över tiden.

Men Lill-Totti har inte känt grupptrycket. Han har inte rört en fena. Han har legat där och guppat i sitt fostervatten och hört vrålet från stadion, när pappa gjorde mål och stoppade fotbollen under tröjan och pekade upp på Ilary på läktaren. Målet är till dig, till dig och Tottino!

Men den lille rackaren ville ha ett mål till och det fick han. Mot Messina. Då började han skruva lite på sig. Och sedan kom han äntligen ut.

I måndags morse var jag tvungen att läsa tidningen för min åttaåriga dotter när vi gick till skolan. Det händer inte ofta.

"Ljusblå rosett hos familjen Totti. I går kväll klockan 21.12 födde Ilary en liten pojke på 3,2 kilo. Francesco säger att han är så glad att han inte fattar någonting".

- Läs mer!

För blodigt och realistiskt

Tidningen återger i detalj hur Francesco Totti byter plan i Messina för att komma till Rom så fort som möjligt, hur han kommer fram till sjukhuset i sin ljusgrå Mercedes, klädd i träningsoverall, lagom för att se Lill-Totti rullas ut ur förlossningsrummet där den undersköna Ilary har krystat fram honom som vilken vanlig dödlig som helst. Det där med att pappa ska vara med på förlossningen är inget måste i Italien. Lite för blodigt och realistiskt.

- Vad ska han heta?, frågar Julia med tindrande ögon.

Detta blir dagens stora fråga i hela Italien. Vid tiotiden tillkännager den kände tv-mannen Maurizio Costanzo i sitt morgonprogram att Tottino ska heta Christian.

De flesta romanisti drömmer redan i hemlighet att Tottino är ett bollgeni.

- Det dröjer väl tjugo år till innan Roma vinner ett nytt scudetto, säger taxichauffören Marco, som är ärke-romanista.

- Det blir lagom till lill-Tottis premiär på planen, säger jag.

Vi myser över den reflektionen under tystnad, medan vi lyssnar på en av Roms fotbollskanaler på radio. Det handlar bara om Baby Totti.

Nu kommer borgmästaren i radio! Han har något ofantligt viktigt att säga.

Tottino heter inte Christian utan Cristian.

Vi älskar dem, Francesco och Ilary

Detta att borgmästaren åker i väg till Quisisana med en blomsterkvast, säger allt om Rom och Roms förhållande till Totti och Ilary. Tre miljoner människor och en mentalitet som i en by på landet. Vi älskar dem, Francesco och Ilary. Och när man nu nästan känner doften av babyhud pysa ut genom radion älskar vi dem ännu mer. Barn är heliga för de flesta italienare. De faller i trans.

- De är sådana fina människor, både inuti och utanpå och Cristian, utan h, är väldigt lik Francesco, säger borgmästaren, som verkar befinns sig i något slags hypnotiskt tillstånd.

Nu älskar vi borgmästaren också.

Naturligtvis berättar Totti ännu mer om den lyckliga tilldragelsen i sin stående artikel i Corriere dello Sport på tisdagen.

"Min sons födelse är höjdpunkten på en magisk period för mig, från mitt bröllop med Ilary till mitt beslut att gifta mig med Roma."

Det står faktiskt så, "la scelta di sposare Roma".

Tottino för tur med sig

Vad kan en romanista mer begära? Tottino för tur med sig. Under de två veckor som han har låtit vänta på sig, har Roma vunnit tre matcher och Totti har gjort underbara mål. Vi har fått se hans bröllop i direktsändning och det känns som om vi var med i förlossningssalen när hans son föddes. Och trots att det med säkerhet innebär att han aldrig någonsin kommer att vinna den Guldboll han så väl förtjänar, så gifter sig Totti med Roma. Inte med Real Madrid eller, Gud förbjude, Juventus eller Milan. Han stannar i Roma, gamla halvskruttiga, kantstötta, underbara Roma som tvingar oss till en ständig emotionell berg-ochdalbana.

I romanisti kände sig föräldrarlösa. Nu har de fått en fader, en moder och ett barn.

Kristina Kappelin

Publicerad: