Sverige vann Super cup

SPORTBLADET

Sju mål av Larholm

Svensk herrhandboll är att räkna med igen.

Sverige avslutade Super cup med att utklassa Frankrike i finalen i Hannover med 29–22 (15–10).

Rutinerade målvakter, beprövat försvarsspel, snabba kontringar och en mix av gammalt och ungt. Den blågula blandningen förde Sverige till en efterlängtad internationell framgång efter en lång, djup svacka.

– Fantastiskt skönt. Vi har en stigande formkurva och visade att vi kan vara med och slåss med de bästa. Men det är framöver vi ska vinna de viktiga matcherna, sade förbundskaptenen Ingemar Linnéll till Expressens tv-kanal.

Super cup, turneringen för nationer som blivit världsmästare, var första steget på väg tillbaka även till mästerskapen. För första gången står Sverige utanför EM, som spelas i januari. I stället är VM 2007 målet – vägen dit är lång och börjar med ett gruppkval i januari mot Turkiet, Belgien och Vitryssland i januari.

– Det här betyder mycket för självförtroendet och visar att vi har en go och entusiasm, fortsatte Linnéll.

– Vi har haft några tajta matcher, Mot Frankrike var det inte så mycket match, men vi hade bra försvarsspel. 22 mål bakåt – då ska man vinna.

Att tändningen och viljan var tillbaka i landslaget blev uppenbart i slutskedet, trots att matchen i praktiken var avgjord. När Sverige ledde med sex bollar när det var sju minuter kvar så hettade det till ordentligt mellan Martin Boquist och Didier Donmart i en kollision så att blodet droppade.

Tätt försvarsspel

Med tätt försvarsspel och Tomas Svensson i målet – han var med redan då Sverige tog VM-guld 1990 och storhetstiden inleddes – fick Sverige direkt kontroll på händelserna. Och smakstarten med 4–0 följdes upp av koncentrerat, aggressivt spel och effektiva motstötar. Ledningen var 15–10 i halvtid och växte som mest till nio mål.

– Vi har spelat väldigt bra försvarsspel hela turneringen utom i andra halvlek i dag kanske, sade Peter Gentzel, den comebackande målvakten som bytte av sin veterankollega Tomas Svensson i halvtid.

– Skönt att börja med en seger, fortsatte Gentzel som därmed visade att han är inställd på en fortsättning i landslaget.

Den defensiva oskärpan i slutskedet var förståelig, då segern i praktiken var klar. Facit i turneringen blev tre segrar och en oavgjord match. Den oavgjorda matchen (24–24) kom mot Frankrike i gruppspelet.

Larholm bäste målskytt

Fem spelare från elitserien (Sävehof och Redbergslid) fanns med i 17-mannatruppen i Super cup. Och de visade att man inte behöver vara proffs för att vara landslagsspelare. Jonas Larholm, Sävehof, blev bäste målskytt i finalen med sju mål. Larholm var tillsammans med målvaktsduon den främsta anledningen till den svenska segern. Men finalens utropstecken var ändå klubbkompisen Jan Lennartsson. Högerkantspelaren gjorde fyra mål och var mycket vass i framför allt kontringsspelet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll