”Frölunda-spöket” blir bara otäckare för Brynäs

SPORTBLADET

17:e raka förlusten i kväll

Brynäs kom till Scandinavium med bara tre poäng på de senaste åtta matcherna.

Trots en bra inledning och bra kämpaglöd fick man lämna Göteborg med en ny förlust, 1–3 mot Frölunda.

Brynäs började defensivt bra och pressade Frölunda högt upp i banan under den första perioden och det gav Frölunda stora svårigheter att få igång sitt eget spel.

– Vi spelade mycket disciplinerat i inledningen av matchen och lyckades verkligen hålla ihop laget, sade Brynäs tränare Leif Boork efter matchen.

Att Brynäs kunde hålla jämna steg med Frölunda i första perioden berodde till stor del på att Markus Korhonen spelade mycket bra i Brynäs mål.

– Korhonen var bra hela matchen igenom och gjorde en av sina bättre matcher, sade Boork.

– Det gav oss självförtroende.

I den andra perioden ökade Frölunda farten i såväl skridskoåkningen som i passningsspelet. Långa stunder var det en enda lång press i Brynäs zon, men i målet stod han – Korhonen.

– Visst var Korhonen bra, men vi var väl inte alltför vassa på att ta vara på våra chanser, sade Frölundas tränare Stephan Lundh.

– I vissa lägen såg det ut som om det svåra var att missa målchansen än att göra mål. Det var för dålig skärpa.

Efter knappt halva mittperioden fick Frölunda chansen att spela fem mot tre i 29 sekunder. När bara två sekunder återstod av tvåmannaöverläget lyckades Frölunda till slut få hål på Korhonen. Det var Johan Witehall som kunde lyfte in en målvaktsretur.

– Det var olyckligt för vår del att målet kom då. Vi kände att vi fram till dess åtminstone var med i matchen och hade också skapat ett par bra mållägen, sade Leif Boork.

I den sista perioden var Frölunda inte lika överlägset som i den andra utan Brynäs lyckades försvara sig bra och gav inte Frölunda-spelarna så stora ytor som de fått i andra perioden.

Martin Plüss, som hade jobbat och slitit oerhört i matchen, lyckades slita sig fram och sätta pucken högt på Korhonens plockhandssida och göra 2–0 och i princip avgöra matchen.

Brynäs reducerade visserligen genom Björn Danielsson, men det var för sent – det återstod nämligen bara två minuter av matchen.

I öppet mål kunde Tomi Kallio fastställa slutresultatet när bara elva sekunder återstod.

– Det var lite onödigt att de fick göra ett mål på slutet, och det var synd att Tommy Salo inte fick hålla nollan, sade Stephan Lundh.

– Deras mål luktar nästan självmål från vår sida som vi tappade markeringen framför Salo.

Leif Brändström/TT