Klart för drömfinal

SPORTBLADET

Sverige och Finland gör upp om guldet

Foto: Glada svenskar. Sverige är som väntat klart för VM-final i innebandy. Här klappas Niklas Jihde om efter den avgörande 4–2-målet.

Det blir den väntade drömfinalen i årets innebandy-VM.

Såväl Sverige som finland vann sina semifinalen under lördagen.

Sverige besegrade Tjeckien, men utan att direkt imponera. 4–2 blev segersiffrorna sedan svenskarna gjort 3–0 i den första perioden.

– Vi är ett jädrigt starkt kollektiv och vi ska stå som vinnare i finalen i morgon, sa förbundskaptenen Kristina Landgren Carestam.

Finland besegrade Schweiz med 5–2.

Sverige såg ut att gå mot en storseger i Globen inför 6 398 åskådare och redan i den första perioden skaffade sig svenskarna en tremålsledning.

Men tjeckerna flyttade upp spelet i den andra perioden och lyckades reducera till 3–2. Bara 17 sekunder efter 3–2-målet lyckades Niklas Jidhe göra 4–2 och ge Sverige andrum.

I den tredje perioden bevakade Sverige ledningen.

Sverige möter segraren mellan Finland och Schweiz som spelas senare i kväll. Finland har slagit Sverige i lagens senaste möten.

– Men vi vill helst möta Finland i VM-finalen. Det finns en slags hatkärlek mellan lagen så därför vill vi helst möta Finland, säger Magnus Svensson.

Finalplatsen är klar, men de avslappnade skratten får vänta till efter finalen. För det finns en del att diskutera om det ska bli en sjätte raka finalseger för Sverige.

– Vi gör vad som behövs, men inte mer. Tändningen är det inget fel på, det ser man ju när vi gör 3–0 i första. Men sen känns det som vi pustar ut och nästan somnar till inför andra. Vi är nära att bjuda in dem, analyserar Jihde.

Oroande tendens

Likheterna med 4–4-matchen mot Schweiz är påtagliga och oroar. Men samtidigt lär laddningen vara ännu större i en final.

– Det är ju den enda matchen vi har något att spela för. Alla förväntar sig att vi ska gå till final. Då blir det bättre motstånd också och det kommer öppnas för fler lägen, säger Jihde.

Hittills är det han och Hellgårds samarbete som legat till grund för segrarna, andraformationen har inte lyckats producera.

– Men de borde också få mer lägen om det blir mer kontringar. Det blir det mot lag som Schweiz och Finland som har ett eget spel.

Inte bara spelet oroar Jihde. Globen var bara halvfylld under semifinalen, något svenskarna inte räknat med.

– Det är svagt att inte fylla Globen, det är ju de här matcherna man spelar för och vi hade hoppats på fullsatt i två dagar, säger Jihde och skickar en passning till förbundet:

– Innebandy är en billig sport att spela och det ska vara billigt att se på. Man saknar ungdomarna här, säger Jihde om priset 300 kronor.

Men på söndagen väntar en fullsatt arena och läge för nytt guld.

– Det finns inte på kartan att vi ska tappa guldet på hemmaplan. Men alla vill ju se oss trilla av tronen, menar Jihde.

Finland besegrade under lördagskvällen Schweiz med 5–2. Tvåmålsskytt blev Mika Kohonen sedan Finland skaffat sig en 3–1-ledning i den första perioden.

Matchen spelades inför 7 153 åskådare, alltså 700 fler än vad som såg svenskarnas match.

Sverige mot Finland i VM-final, alltså. En drömfinal!

Sportbladet.se/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy