Rönnmark måste byta jobb

SPORTBLADET

”Vi måste hålla hockeyn ren från sånt här”

Stockholm

Byt jobb eller sluta som elitdomare.

Sedan Svenska ishockeyförbundet beslutat att utvidga tävlingsbestämmelserna har Ulf Rönnmark lite att fundera på.

- Vi måste hålla hockeyn ren från sånt här, säger ordföranden Christer Englund till TT.

Foto: Rönnmark.

Ulf Rönnmark har dömt fem år i elitserien. Fler än så blir det inte - i alla fall om han inte väljer att säga upp sig från sitt civila arbete. Rönnmark arbetar civilt på ett utländskt spelföretag och har varit den senaste veckans stora samtalsämne i medierna. Förbundet tycker att Rönnmark kan orsaka en jävsituation och beslutade på lördagen att det inte blir några fler matcher - inte förrän han bytt jobb.

- Vi har inte tagit hänsyn till att det är just Uffe, som är en jäkligt bra kille. Vi har beslutat utifrån vilka konsekvenser som kan uppstå med hans nuvarande arbete, säger Englund, som inte tycker att märkligt att man väljer att utvidga tävlingsbestämmelserna.

- Inte alls. Världen runt omkring oss förändras hela tiden. Bara för några år sedan fanns inga såna här spelbolag. Det här är en chans för oss att få bort alla misstankar och se över regelverket ifall liknande situationer uppstår längre fram, fortsätter han.

"Helt neutrala"

I ett pressmeddelande skriver förbundet:

"Svenska ishockeyförbundets styrelse har beslutat att utvidga tävlingsbestämmelserna i paragraf 2:4 som behandlar "Medverkan i spelverksamhet".

Utvidgningen har föranletts av att det inte skall råda något tvivel om att i matcher som anordnas av Svenska ishockeyförbundet ska hög etik råda och att samtliga matchfunktionärer är helt neutrala. Spelare, tränare, övrig lagpersonal, domare och funktionärer har inte rätt att delta i ishockeymatch om vederbörande själv eller genom ombud medverkar i vadhållning, som gäller resultat och händelse i ishockeymatch eller om vederbörande har en beroendeställning till spelbolag som anordnar vadhållning på matchen".

Påverka sin arbetsgivare

Utvidgningen innebär att matchfunktionärer inte kan ha anknytning till spelbolag som erbjuder vadhållning på matchen.

- I det här fallet har vi inte tagit ställning till Rönnmarks roll eller arbetsuppgifter inom företaget utan snarare resonerat kring hur han kan påverka sin arbetsgivare, säger Englund och fortsätter:

- Jag vill poängtera att vi aldrig haft anledning att tvivla på våra domare och funktionärer. De har en mycket hög integritet. Anledningen till att vi nu förtydligar reglerna är att det inte ska finnas några tvivel i deras uppdrag.

Englund understryker också att övriga domare inte kommer att granskas.

- Nej, men byter man jobb och känner att man hamnar i en sån här jävsituation så måste man ringa och meddela det till oss.

Johan Arvidsson/TT