Västervik svenska mästare i kväll

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Stora glädjescener efter SM-triumfen

Guldglädje. Västervik-fansen firade SM-guldet efter finaldramat mot VMS Elit.
Foto: Scanpix
Guldglädje. Västervik-fansen firade SM-guldet efter finaldramat mot VMS Elit.

En vurpa i sista heatet avgjorde SM-finalen i speedway.

Västervik vann med 52–44, totalt 99–93.

– Det är så underbart. Det blev så dramatiskt som jag trodde det skulle vara, jublade Västerviks lagledare Patrik Olsson som själv varit med som aktiv och tagit de två bronsmedaljer som Västervik tidigare hade prisskåpet.

Två i sammanhanget futtiga poängs övervikt hade VMS Elit att gå på när returen i lag-SM-finalen i speedway kördes i Västervik på onsdagskvällen.

Regnet såg länge ut att förstöra speedwayfesten, men drygt en timme efter utsatt tid fick rekordpubliken, 7264 åskådare, se de första förarna.

Banan var svåråkt, hemmaförarna bemästrade den bäst och ryckte åt sig en ledning i matchen med 22–8 efter fem heat.

– Vi kan inte toppa laget ännu. Alla måste få två chanser vardera först, sade VMS sportchef Bo Wirebrand och såg i det läget inte så bekymrad ut.

I heatet efter såg det ut som att VMS skulle reducera, men Jason Crump blev utmanövrerad i första sväng med oavgjort i heatet som resultat. Crump slog uppgivet ut med armarna och dängde glasögonen i bänken i depån.

Hemmalagets ledning var som störst 32–16 efter halva matchen, åtta heat. Sammanlagt betydde det ledning med 14 poäng.

Tre heat senare var hemmaledningen nere i 37–29 sedan Crump och Dryml revanscherat sig med två dubbelsegrar.

VMS plockade sedan in ytterligare två poäng de följande fyra heaten, låg sammanlagt under med fyra poäng med två heat kvar.

Då klev Västerviks bäste förare under säsongen Bjarne Pedersen in i matchen igen. Vann näst sista heatet före Jason Crump och Lee Rickardson och lämnade klubbkompisarna att ta två poäng i sista heatet för att vinna totalt.

Men något avgörande ville han inte se själv. Han gick och gömde sig.

– Jag tänkte att jag gjort mitt, jag vågade inte titta. Men när jag hörde publiken var jag tvungen att springa fram till banan för att se vad som hänt, berättade Pedersen.

Det som hände var att VMS Ales Dryml körde omkull Västerviks Sebastian Ulamek. Medan Ulamek låg på banan och hade ont kom beslutet från domaren Krister Gardell att utesluta Dryml. Hemmasegern var klar och de som sprungit fram till Ulamek oroliga glömde för ett ögonblick honom, sträckte armarna i luften och vrålade ut sin lycka.

Ulamek reste på sig och vann säsongens sista heat på Ljungheden.

– Helt underbart skönt. Jag har gjort min bästa säsong någonsin i Sverige och det känns som ett andra hem att komma hit. Alla förare i laget och alla ledare har gjort ett underbart jobb, jublade Bjarne Pedersen.

Här är de tio årens svenska mästare i speedway:

Fakta: Mästarpresentation Västervik

Sune Karlsson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN