Bengt-Åkes sköna revansch

SPORTBLADET

Från skandal till OS-guld

Turin (TT:s utsände)

Han inledde jobbet veckorna före skandalnatten som skakade Tre Kronor – och han ersatte en företrädare som tvingats avgå efter fiasko.

Bengt-Åke Gustafsson kunde fått en bättre start som förbundskapten.

Men OS-slutet blev mer än han kunde begära. Det blev guld – och det blev en upprättelse för svensk ishockey.

Redan efter kvartsfinalsegern mot Schweiz satte Bengt-Åke Gustafsson fingret på det som många runt omkring honom kände. Den svenske förbundskaptenen satt på en presskonferens och konstaterade:

– Det är viktigt. Det är viktigt för svensk ishockey att få någonting positivt att fokusera på.

– Vi har en positiv trend i Sverige, och förhoppningsvis kan det bli ännu bättre. Förhoppningsvis kan en framgång leda till att fler börjar spela hockey och att fler talanger kommer fram.

Gyllene generationens sista turnering

Två matcher senare stod han där, som en vinnare – med en gyllene generations sista turnering bakom sig och med guldmedaljer som bekräftade deras storhet.

Peter Forsberg, och bröderna Jörgen och Kenny Jönsson hade vunnit sitt andra OS-guld, Mats Sundin, Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson och de andra hade fått sitt första.

...och svensk ishockey hade fått något nytt att tala om – något annat att rikta blicken mot, något annat att resonera kring utöver skandaler, fiaskon, misslyckanden och turbulens.

Gav OS-guldet tillbaka

Bengt-Åke Gustafsson anställdes som förbundskapten veckorna före Sweden Hockey Games i februari 2005. Turneringen följde han från läktaren – men drogs indirekt in i ett landslag som skakades av skandalnatten där tre spelare tog en utekväll, hamnade i polisförhör och startade en etik- och moraldebatt som skuggat svensk hockey sedan dess.

Turin 2006 förde svensk ishockey vidare.

Turin 2006 gav Tre Kronor OS-guldet tillbaka.

TT