FÖRLORARNA

SPORTBLADET

Finsk bedrövelse – och dov stämning i Helsingfors

Foto: Deppigt värre Efter finalförslusten gick luften ur de finska lejonen totalt. Och i Helsingfors kom firandet av sig alldeles.

På tre stora bildskärmar på salutorget i Helsingfors såg hundratals människor de finska lejonen få stryk av Tre Kronor i OS-finalen.

Besvikelsen efteråt var påtaglig, skriver Helsingin Sanomats nättidning.

– Silvret smakar inte bra, säger den finske lagkaptenen Saku Koivu.

Foto: Saatana Saku Koivo tror inte det är sant. Silver igen.

På isen i Palasport Olimpico i Turin deppade Koivu, Selänne, Jokinen, Nummelin, Nieminen, Ruutu och Niittymaki över förlusten.

Finland hade hoppats och längtat så efter att äntligen få ta sitt första OS-guld. Landet saknar ett sådant och har ”bara” två silver och två brons. Damlejonen har dessutom ett brons.

Hoppades

Men inget guld.

Det saknades minst ett mål för att nå så långt.

På Salutorget i Helsingfors har det under dagen byggts upp tre gigantiska bildskärmar där OS-finalen visades för hundratals finländare, trotsande kylan i hopp om ett värmande OS-guld. Besvikelsen när det stod klart att det bara blev silver, var påtaglig, skriver Helsingin Sanomat.

Man har dock garderat sig och till skillnad från det svenska ishockeyförbundet sett till att få hem laget till Helsingfors för ett rejält firande, innan stjärnorna far vidare till NHL. Och firande, det kommer det att bli ändå, lovar man. Guld eller inte guld.

Koivu bitter

Den finske lagkaptenen Saku Koivu var bitter efter OS-finalförlusten med 2–3 mot Sverige i ishockey.

– Det är en jättestor besvikelse. Vi gjorde en lysande turnering och det är sällan man får chansen att spela en OS-final, för min del var det kanske den sista chansen att spela i OS, sade lagkaptenen till finska kanalen Yle.

Målvakten Antero Nittymäki som hade gjort en fantastisk insats i Finlands mål fram till finalen var inte alls pratsugen efter förlusten.

”En hård kamp”

– Så är det, den studsar så ibland, sade han om de tre insläppta puckarna.

Teppo Numminen som var med i Finlands bronslag 1998, och i det lag som vann ett finallöst silver 1988, var tårögd.

– Sverige är ett skickligt lag, och vi kämpade bra. En hård kamp, sade 37-åringen.

Teemu Selänne var den ende som gav sig på att analysera förlusten.

– Det retar mig att vi inte kom upp till vår bästa nivå mot svenskarna. De hade mer energi och spelade pucken bättre än vi, sade den 35-årige forwarden om sin kanske sista OS-match någonsin.

Robert Triches, TT