HAN FÖR OSS MOT GULDET

SPORTBLADET

Sundins egna ord till svenska folket

Sista matchen i OS.

Sista matchen med gänget.

Sista chansen att vinna guld.

Klockan 14.05 i eftermiddag gör Mats Sundin sitt sista framträdande i OS.

Här är lagkaptenens ord till det svenska folket inför finalen...

För mig (och hela laget) är den här matchen jätteviktig. Min och lagets form är bra och det är bara att gasa på. Det är OS-final och inget att fundera över.

Inför den här matchen behöver jag knappast säga någonting. Alla vet vad som gäller. Alla i omklädningsrummet är stora spelare och ledarfigurer. Då behövs inga brandtal.

Det spelar ingen roll vilka typ av turnering eller i vilken del av turneringen det är – Finlandsmatcherna är alltid svåra att förutspå hur de kommer att se ut och hur det ska sluta. Det är ju så mycket känslor inblandat och vändningen (från 1–5 till 6–5) i VM i Helsingfors 2003 var speciell.

Finnarna har spelat många matcher i rad utan att förlora. Det blir en tuff match eftersom de är det bästa defensiva laget hittills.

Det här har varit två fantastiska veckor och förhoppningsvis kan vi avsluta det på rätt sätt. Vi måste göra en minst lika bra match som vi gjorde mot Tjeckien.

Jag vet att jag inte kommer att spela i fler OS-turneringar. Det här är sista chansen för mig. Och när man blir lite äldre, då suger man i sig lite mer av OS-atmosfären. Nu ska vi bara avsluta det här riktigt bra.

Vi är tacksamma för allt stöd och support vi kan få, det lär vi behöva. Håll tummarna, matchen lär bli stenhård...

Mats Sundin till Sportbladet 25 februari 2006,

22 timmar innan OS-finalen mot Finland.