Sveriges dröm om semifinal i handbolls-EM lever

Montenegro besegrade Serbien i en rysare

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

NANTES. Sveriges dröm om semifinal i handbolls-EM lever.

Montenegro vände och vann mot Serbien i en rysare.

– Vi hoppades verkligen på kryss, då hade vår chans till semifinal varit lite större, säger Isabelle Gulldén.

Ryssland-Danmark gick Sveriges väg i måndagskvällens första EM-match i mellanrundan.

Ryssland vann programenligt mot Danmark. Därmed är ryskorna redan klara för semifinal inför sista matchen mot Sverige på onsdag.

Sedan skulle Serbien och Montenegro helst spela oavgjort.

Det kunde de mycket väl gjort då det blev en slutsekundsrysare. Till slut vann Montenegro Balkanderbyt med 28–27.

– Vi hoppades verkligen på kryss, då hade vår chans till semifinal varit lite större, men tyvärr blev det inte så. Oddset på att vi ska nå dit nu är väldigt högt, men vi kommer att göra allt vi kan i den match vi kan påverka, mot Ryssland, och får hoppas att Danmark och Serbien kan vinna sina matcher, säger Isabelle Gulldén i ett pressmeddelande från landslaget.

Frankrike kan gå på Sveriges resultat

Nu måste resultat verkligen gå Sveriges väg på onsdag.

För det första ska Danmark slå Montenegro. Sedan måste Sverige vinna mot Ryssland och så det kanske knivigaste av allt: att Serbien slår hemmafavoriterna Frankrike i den allra sista matchen.

Då hamnar Sverige och Frankrike båda på fem poäng. Och då deras inbördes möten slutade oavgjort räknar man den totala målskillnaden. Där har fransyskorna tio plusmål på Sverige som Blågult alltså måste hämta in i den sista omgången.

Det blir förstås väldigt, väldigt svårt. Frankrike-Serbien spelas efter Sverige-Ryssland. Fransyskorna vet då hur mycket de eventuellt har råd att förlora med.

– Det är väl 5–10 procents chans, säger Montenegros förbundskapten Per Johansson, som också behöver hjälp av Serbien för att kunna ta en semifinalplats.

Henrik Signell i ett pressmeddelande:

– Efter vår oavgjorda match mot Frankrike visste vi att det skulle bli svårt att nå semifinal och det blev ännu svårare nu.

OS-kvalplatser på spel

Seger mot Ryssland, som blev semifinalklart i kväll, och man kan bli trea i gruppen och därmed få spela en match om femte-/sjätteplatsen. Men då får inte Montenegro ha tagit poäng mot Danmark.

– Oavsett hur det går i matchen som spelas före vår på onsdag siktar vi på seger mot Ryssland för att ge oss så många poäng och så bra slutplacering som möjligt. Om det sedan räcker för att ta oss till Paris beror på utgången i de andra matcherna, säger Signell.

Det står alltid OS-kvalplatser på spel i det sista europamästerskapet före ett OS.

Inför OS 2016 behövde man vara fyra på EM för att få en OS-kvalplats. Inför OS 2008 och 2012 räckte det med en åttondeplats.

Det handlar om att att samma nationer som slutar i toppen på EM också gör det på VM året efter, där lag 2–7 får en OS-kvalplats. Ju fler nationer som gör det desto längre ner går man i placeringarna i EM när man delar ut OS-kvalplatserna.

Seger mot Ryssland och Blågult slutar sämst åtta i EM.

Sverige har gått till de tre senaste OS via EM-placering.

– Det är jävligt viktigt för att nå en OS-kvalplats, sa Jamina Roberts efter matchen mot Frankrike i går.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN