Kalmar plockar poäng på bortaplan

SPORTBLADET

Nytt mål av Dede Anderson

Göteborg

Kalmars nolla i förlustkolumnen på bortaplan är intakt, även efter måndagens allsvenska möte med Örgryte.

Dedé Anderson ordnade 1-1-kvitteringen med sitt åttonde mål för säsongen.

Men det satt hårt inne för smålänningarna. Öis tog tag i spelet inledningsvis och redan i sjunde minuten var brassen Ailton framme och oroade Petter Wastå i Kalmars mål.

Ailton, snabb och teknisk, bröt in mellan två försvarare till höger om Wastå som gjorde sig stor och fick skottet rakt på sig. Dessa två skulle mötas igen.

Innan en kvart hade gått jublade hemmapubliken när Johan Gudmundsson nickade in bollen. Domaren Håkan Johansson hade dock blåst av spelet för ruff på Petter Wastå, Ailton var lite för närgången i en luftduell.

Öis hade här sin bästa period i matchen och Kalmar hade svårt att komma över mittlinjen.

Inte ödmjuka?

- Vi var väldigt passiva och avvaktande de första 20 minuterna och tillät Öis spela och då är de bra, analyserar Kalmars tränare Nanne Bergstrand som efterlyste mer ödmjukhet från sina spelare.

I 19:e minuten fick hemmalaget utdelning på sitt övertag - mycket vackert dessutom. Johan Gudmundsson drog upp ett anfall på vänsterkanten och väggspelade med Ailton. Brasilianaren passade landsmannen Paulinho, som felvänd mot mål klackade fram Ailton. Till höger om Wastå chippade Ailton sedan elegant in 1-0.

Efter målet lyckades Kalmar flytta upp spelet en aning och skapade ett par hyggliga chanser genom skytteligalidaren Dedé och Daniel Mobaeck, men deras avslutningar var på tok för tama för att överlista Dick Last i hemmaburen.

Ungt Öis

I andra halvlek sjönk spelkvaliteten betydligt, Öis backade hem och satsade på långbollar på de snabba anfallarna.

Öis tvingades på grund av avstängningar och skador ställa upp med ett mycket ungt lag.

- Vi visste att vi var lättare än Kalmar och att vi skulle få problem framför allt på fasta situationer, säger Jukka Ikäläinen, Örgrytes tränare.

Och bortalaget tog över mer och mer men skapade dock inte mycket. Dedé sprang exempelvis offside mest hela tiden.

Men med tretton minuter kvar kom han rätt på en genomskärare från Daniel Mobaeck, höll undan för Johan Anegrund och kom fri till höger om Dick Last i nästan exakt samma position som landsmannen Ailton i första halvlek. Och han valde samma avslutning, en chipp förbi Last.

- Jag är besviken att vi inte kan hålla ledningen men med distans var det kanske rättvist, tycker Jukka Ikäläinen.

Jerker Edgren/TT