Sportbladet

Kaparna mästare i speedway

SPORTBLADET

Besegrade Smederna inför 8 600

ESKILSTUNA

Smederna vann elitserien i speedway. Men Kaparna tog hand om SM-guldet inför 8 626 åskådare. Kaparna hade sex poängs försprång från första matchen, vann även den andra i Eskilstuna. 50-46 gav totalt 101-91.

- Helt underbart, fast jag fattar det inte riktigt ännu, säger Kaparnas lagkapten Peter Karlsson som var bäste Kap-förare i den andra finalmatchen.

Redan innan andra finalen startade var känslorna heta i Eskilstuna. Kaparnas Joonas Kylmäkorpi hade lånat en cykel av kompisen Andreas Jonsson. Det gillades inte i hemmalaget, milt sagt.

- Detta handlar om moral och etik. Vi hade kunnat fråga Tony Rickardsson om han hade några vassa grejer men han hade säkert fattat innebörden av att inte blanda sig i en final mellan två andra lag, dundrade Smedernas lagledare Morgan Andersson som inledde tävlingen med att lämna in en protest.

Vet ej skillnaden

Kylmäkorpi var nöjd med lånet. Efter en enpoängare i sitt första heat vann han sitt andra och följde sedan upp med en dubbelseger ihop med Peter Karlsson i matchens sjunde heat.

- Andreas cykel är otroligt snabb, fråga inte mig vad det är för skillnad mot mina grejer. När Peter och jag vann dubbelt hade jag bara halv gas i slutet på rakorna, annars hade jag kört genom honom, säger Joonas och skrattar nöjt.

- Lånet blev klart under natten. Jag och Andreas är gamla kompisar och han köpte en knattecykel av mig en gång i tiden. Nu var det hans tur att hjälpa mig, fortsätter han.

Kaparnas dubbelseger i sjunde heatet betydde ledning med 22-20 och åtta poäng totalt. Ledningen utökades sedan till 14 poäng i pausen, med sex heat kvar.

- Dags för plan B, sade Morgan Andersson i det läget. Vi har bara vunnit starten i ett av tio heat och det håller inte i en final.

Lyckosam i två heat

Smedernas plan B innehöll också en ompreparering av banan som var lyckosam i två heat. Med fyra heat kvar hade Kaparna ledningen med åtta poäng totalt.

Närmare kom inte hemmalaget eftersom Kapar-förare var först över linjen i resterande heat.

- Vi förlorade mot ett bättre lag. Kaparna är värdiga mästare, sade Morgan Andersson.

Kaparna vann sitt första SM-guld sedan 1984 och blev historiska. Detta var första året det lag som vann serien inte lyckades vinna SM-guldet.

- Detta är ett otroligt starkt lag. Alla ska ha beröm men Jaroslaw Hampel är den som ska framhållas mest. Han har haft en otroligt bra säsong. Jag är nöjd med denna tävling men säsongen som helhet har inte varit bra, säger Kaparnas Ryan Sullivan som tog sitt tredje raka SM-guld.

Femte guldet för Karlsson

De två tidigare har han tagit med Rospiggarna.

Peter Karlsson är värre med fem SM-guld totalt. De fyra första tog han med Örnarna.

- Lite annorlunda känsla nu. Speedway är egentligen en individuell sport och de stora målen under säsongen är individuella. Men ändå är tillsammans med laget man tillbringar mest tid. Därför är lag-guldet också mycket, mycket stort, säger Karlsson som kört sin sjätte säsong i Kaparna.

- Jag hade en go känsla innan tävlingen. Det kändes som pressen var på Smederna. Jag tycker det är en fördel att börja finalen på hemmabana. Hade vi vunnit serien hade vi säkert valt att börja hemma, inte borta som Smederna valde, fortsätter Karlsson.

Sune Karlsson/TT

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet