Sörenstam fem efter - finska satte banrekord

SPORTBLADET

Dramatisk dag i British Open

Sunningdale

Banrekord av finländska Minea Blomqvist, två dubbelbogeys av regerande mästarinnan Annika Sörenstam och ett skotskt hole-in-one - det blev en dramatisk tredje dag av British Open.

Med sju under par ligger Sörenstam delad tia inför söndagens avgörande.

Den svenska världsettan är fem slag efter Heather Bowie, USA, och australiskan Rachel Teske. Så hon som har vunnit allt får söka inspiration hos sin 19-åriga finländska beundrarinna, som var lördagens samtalsämne med sin 62-runda, tio under par.

- Detta är British Open, vad som helst kan hända. Förhoppningsvis är det jag som kan slå tio under i morgon, säger Sörenstam, irriterad över att två dubbelbogeys förstörde en annars bra dag.

- Jag tycker jag spelade riktigt bra, lite för aggressivt ibland, men fick betala priset med de där två hålen.

Men Sörenstam och skotska Catriona Matthews hole-in-one på sjätte hålet i all ära - lördagen tillhörde 19-åringen från Esbo, som med +2 precis klarade cutten i fredags. Och så går hon och slår såväl ban- som majorrekord med tio under par, en lördagsrunda som inleddes med eagle redan på första hålet och fortsatte med sex birdies och ytterligare en eagle.

- Jag tror det var den första eaglen som gjorde det. Jag började med en så bra känsla, säger den lilla blondinen efter att ha glädjehoppat klart på 18:e green.

Möter sin idol

Förutom söndagens Open-avgörande möter Blomqvist sin idol Sörenstam redan på måndag i en uppvisningsmatch i Finland.

- När jag började i år skrev jag 58 i min "yardage book", för att påminna mig själv om att jag ska bli lite bättre än Annika, ler finländskan.

Inför sista dagen är det ett getingbo i toppen. Efter Teske och Bowie kommer Cristie Kerr, USA, och hemmafavoriten Karen Stupples på -11, följda av Lorena Ochoa på -10, spanjorskan Paula Marti på -9, Blomqvist, Laura Davies och Seol-An Jeon på -8, före Sörenstam och fem till på -7.

- Det finns många bra scores, säger Sörenstam sammanbitet, kisande genom den heta julisolen mot poängtavlan.

- Så jag har hamnat lite mer efter än vad jag hade velat, men det är inte över än. . .

Carin Koch ligger ytterligare ett slag efter på delad 16:e plats, efter att ha gått runt på 70, två under par, tre dagar i rad.

- Det är inte riktigt den scoren man vill vara jämn på, suckar Koch, som dock inte tappat hoppet.

- Jag får göra en jätterunda i morgon. Hon kom ju in, Minea, precis när jag gick ut och det är peppande att se att det går att göra.

Vill avsluta snyggt

19-åriga Louise Stahle är tredje svenska, 71-71-75 innebär +1 och en delad 44:e plats.

- I dag kanske var lite spänt, man vill ju mycket, säger talangen från Lund, som retar sig på lördagens dubbelbogey på femte hålet.

- På femman började det trassla till sig - det var tungt. Men nu är man ju ännu mer sugen på att spela bra, för att avsluta snyggt.

Med 73-73-73 ligger Helen Alfredsson på +3 efter tre dagar. Den femte svenskan Maria Hjorth blev med åtta över par på lördagen avhängd, och ligger på 69:e och sista plats med sammanlagt +10.

Henrik Samuelsson/TT