Trav-tv är balansgång på slak lina

SPORTBLADET

T

ravet i TV4 plus har klätt sig i ny skrud sedan nyår. Tidigare start och längre sändningstid är de stora nyheterna och det är naturligtvis uppskattat bland alla hästbitna.

De cirka fem minuter mer som travet får i rutan används i huvudsak till fler intervjuer med de aktiva. Hittills har redaktionen hittat en bra blandning av vinnare och förlorare - ibland är det ju faktiskt mer intressant att höra varför favoriten inte vann.

Det nya upplägget ställer högre krav på tränare och kuskar. Det duger inte att stå och sura framför kameran när man bränt av med en storfavorit och en del aktiva skulle säkert må bra av en kurs i medieträning. Som tur är finns det naturbegåvningar också - ungdomar som Erik Adielsson, Björn Goop och Kajsa Frick fungerar alla väldigt bra i tv.

En annan förändring i travsändningarna är att studion är skrotad, i stället står programledarna utomhus och sköter mellansnacket. Det fungerar bra när det är fint väder, som på Gävle i går med säkre Patric Skoglund och Åsa Elmroth.

Värre blir det när det är busväder. Micke Nybrinks toppluva i fredags var inte att leka med och Jessica Almenäs kamp med orkanen över Jägersro i lördags gränsade till parodi.

Överlag tycker jag att travsändningarna är bra, men det finns en baksida av myntet också.

TV4 och TV4 plus betalar inte ett öre för travet, det är AB Trav och Galopp (ATG) som står för fiolerna. Samma ATG som har som huvuduppgift att se till att vi spelar så mycket som möjligt på hästar för att generera pengar till sporten.

Det innebär automatiskt en balansgång på slak lina. När Bengt-Erik Larsson ("Professorn", ni vet) i måndagens sändning säger att "missa inte jackpotten på V65 på onsdag" - vem är då avsändaren?

Är det den oberoende journalisten Bengt-Erik Larsson, eller är det Bengt-Erik Larsson som får sin lön från ATG?

Jag påstår INTE att "Professorn" är en köpt reklamkrängare, men det är ett dilemma. Travet är en folksport och borde ha kraften att engagera tillräckligt med tittare för att förtjäna en oberoende och fristående granskning typ fotboll och hockey.

Fast nästa steg är kanske att Staffan Lindeborg hamnar på Fotbollsförbundets avlöningslista eller att Handbollsförbundet pröjsar Patrick Ekwalls gage?

Björn Byström