Flickvännen dog i Bekeles armar

SPORTBLADET

Drabbades av hjärtattack under ett träningspass

Kenenisa Bekele, den regerande OS-mästaren på 10 000 meter, var ute på ett träningspass tillsammans med flickvännen Alem Techale.

Plötsligt drabbades hon av en hjärtattack och kollapsade.

Techales liv gick inte att rädda.

Foto: Bekele.

Enligt det internationella friidrottsförbundets hemsida var paret uppe i det backiga Ararat-området utanför Etiopias huvudstad Addis Abeba. De skulle springa ett gemensamt löppass, men mitt under träningen fick Techele en hjärtattack och föll ner i marken. Långdistanskungen bar flickvännen till bilen, men hon förklarades död på väg till sjukhuset.

Stor talang

Techale kommer ursprungligen från Arssi-regionen, samma område som guldmedaljören och pojkvännen Bekele växt upp i. Tillsammans var de landets största friidrottstalanger. Högst på Techales meritlista stod guldet från junior-VM 2003, där hon segrade i finalen på 1500 meter efter ett mycket dramatisk lopp och spurtstrid med ryskan Maria Chaoaeva.

Techale och Bekele hade bott ihop i ett år och var förlovade. Paret planerade ett bröllop inom den närmaste framtiden.

– Jag minns Alem som en extremt talangfull idrottare som, efter att ha blivit VM-mästare 2003, hade en lång och framgångsrik karriär framför sig, skriver IAAF-presidenten Lamine Diack i ett brev till Kenenisa Bekele.

Begravs i dag

– Jag träffade henne i samband med en gala och minns henne som charmig och med varm och fin personlighet. Hon kommer att bli saknad, skriver Diack.

Begravningen äger rum i dag i Techales hemstad Arsela. Alem Tachele blev 18 år gammal.

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott